Prezență permanentă în dotarea trenurilor

De ani de zile, WAGO – liderul mondial în domeniul tehnologiei CAGE CLAMP® – clemă arc, reprezintă un membru activ și bine definit în industria căilor ferate.

Motivele acestui statut ne sunt explicate de către însuși Dl. Richard Markus. În interviul său Directorul de Marketing analizează viitorul acestui sector, problemele privind greutatea fizică a terminalelor de șină dar și „grosimea firului de păr uman“.

Dl. Richard Markus
Dl. Richard Markus

• WAGO este liderul mondial în tehnologia conexiunilor electrice din sectorul feroviar. Cum au intrat regletele în sectorul feroviar?

La târgul din Hanovra din 1977, am prezentat pentru prima dată în lume regleta bazată pe tehnologia clemă-arc – CAGE CLAMP®, aceasta devenind un standard industrial internațional pentru tehnologia conectării electrice. Aproape că se poate spune despre Compania Națională a Căilor Ferate Germane (Deutsche Bahn) că tocmai se aștepta să primească această inovație. Acela a fost anul în care Deutsche Bahn a comandat 540 de vagoane de la AEG, în care regletele WAGO cu tehnologia de conectare CAGE CLAMP® au fost de asemenea implementate cu un real succes.

Acestea s-au întâmplat acum 35 de ani. Cu ce provocări vechi și noi se confruntă compania WAGO?

Trenurile moderne ating viteze  maxime de peste 400km/h. Un randament enorm, dacă ne gândim, comparativ cu căile ferate suspendate, că fierul încă este în contact cu fierul, mai exact roțile cu șinele. Vibrațiile și șocurile care au loc sunt enorme: produsele noastre nu numai că rezistă la acestea, dar o fac și fără necesitatea întreținerii. În plus, greutatea joacă un rol important pentru toate componentele folosite în transportul pe calea ferată și foarte rapid devine un criteriu absolut.

Proiectarea miniaturală și selectarea atentă a materialelor sunt de asemenea hotărâtoare în tehnologia conexiunilor electrice.

Pe de o parte viteza, pe de alta siguranța. Reglementările naționale și internaționale sunt stricte…

…iar produsele WAGO se conformează pe deplin – atât pentru folosirea în structură cât și în infrastructură. Numai rețeaua de căi ferate germane se întinde pe aproape 34.000 km și include mai mult de 70.000 de intersectări și puncte fixe, precum și 5700 de stații de cale ferată pentru pasageri. Erorile și defecțiunile nu pot fi acceptate: nici în tehnologia de semnalizare și nici în trenurile propriu-zise. Acestea solicită o tehnologie de conectare absolut fiabilă. Conformitatea noastra la standardele riguroase care guvernează căile ferate – cum ar fi EN50155, EN61373, EN60068, EN45545  – este unul dintre motivele acceptării generale pe care produsele WAGO au primit-o în aplicațiile de trafic pentru sistemul căilor ferate. Cerintele extrem de înalte ale industriei căilor ferate nu sunt o problemă pentru WAGO. Tehnologia noastră se simte cel mai confortabil acolo unde pretențiile sunt cele mai mari.

De foarte mult timp WAGO nu mai este singurul producător de reglete cu tehnologia clemă-arc. Cum reușește compania să se situeze deasupra concurenței?

Avem cel mai mare portofoliu de produse și cea mai mare experiență în sectorul tehnologiei conexiunilor fără șurub. De decenii, clemele noastre cu arc au susținut orice conectare cu siguranță și fiabilitate de la conductori cu dimensiuni de la 0.08 la 95 mm2 (AWG 28-4/0).

Dovada se regăsește în cele 540 de vagoane pentru pasageri, construite de AEG la sfârșitul anilor ’70, ce încă se află în funcțiune – care, deși între timp au fost de nenumărate ori complet revizuite, atât în interior cât și în exterior, încă mai sunt echipate cu același prim lot de reglete WAGO. În testele propriu-zise, în ciuda stresului de anduranță continuu de decenii îndelungate, nu s-a detectat nici cea mai mică defecțiune – regletele putând fi considerate ca noi! De asemenea, grosimea de 0.08mm2 nu este mai mare decât cea a firului de păr uman.

Ce posibilități întrevedeți pentru traficul feroviar în anii următori?

Datorită naturii finite a carburanților fosili, spațiului aerian în continuă aglomerare, în principal deasupra Europei, și nivelului crescând al urbanizării globale, călătoria pe căile ferate își va câștiga importanța în următorii ani. În momentul acesta Asia este cea mai mare piața a acestui sector pentru WAGO, din moment ce rețeaua de căi ferate se va extinde cu mai mult de 22.000 km până în 2025. Pe locul al doilea urmează Europa, cu o extindere planificată de 18.000 km. Totuși, în Orientul Apropiat, Rusia, America de Sud, Africa, chiar și în îndepărtata Nouă Zeelandă, deși există trenuri de mare viteză și regionale, tramvaie și troleibuze, rețele de transport subteran, într-un număr considerabil,  există totuși o cerere enormă pentru locomotive necesare traficului de mărfuri care, de asemenea, vor merge pe aceste șine de cale ferată. În plus, nu se poate neglija tehnologia de semnalizare: fără aceasta nimic nu funcționează, iar tehnologiile WAGO sunt, de asemenea, disponibile și aici.

Iată o mișcare substanțială. Ce strategii va folosi WAGO pentru a rămâne în prima linie?

În mod natural, ne punem produsele pe primul loc, acestea deja definindu-se prin numele lor – devenind accesorii cvasi-constante pentru trenuri. Cu toate acestea, nu este suficientă numai calitatea: soluțiile concentrate și adaptate pentru client joacă un rol tot atât de important. De ani de zile WAGO și-a stabilit o rețea globală de specialiști care lucrează în imediata apropiere a producătorilor și furnizorilor. În consecință, adăugăm servicii cu adevărat cuprinzătoare, de exemplu smartDESIGNER – pentru planuri de proiectare. Luate toate la un loc, rămânem foarte optimiști că vom continua să “pufăim” tot în plutonul din față.

  • Reglete WAGO sunt folosite în industria căilor ferate încă din 1977  atât în cadrul trenurilor cât și în tehnologia de semnalizare.
  • Tehnologia CAGE-CLAMP® se conformează celor mai stricte norme de siguranță și celor mai înalte standarde din industria feroviară.
  • Rețeaua mondială de specialiști WAGO asigură servicii optime pentru clienți.

WAGO Kontakttechnik GmbH & Co. KG
Reprezentanța România:
Str. N. Caramfil nr. 26, Bl. D1, ap. 7,
Sector 1, București, România
Tel: +40314218568;
Fax: +40212320131;
Mobil: +40753934300
info-ro@wago.com; www.wago.com

Share