Interviu cu Dl. Christian Irrschik, Managing Director SE-E Wago Kontakttechnik GmbH&Co.KG

Interviu cu Dl. Christian Irrschik, Managing Director SE-E Wago Kontakttechnik GmbH&Co.KG

În zilele de 20 și 21 septembrie a.c. WAGO România, reprezentanța firmei germane WAGO Kontakttechnik GmbH& Co KG, a inaugurat noul sediu WAGO în România, din Voluntari, Ilfov, Șos. Pipera-Tunari nr. 1/1.

La acest eveniment a fost prezent dl. Christian Irrschik, managing director SE-E WAGO. Cu această ocazie am avut plăcerea să discutăm liber despre apariția primei cleme conectoare fără șurub, în anii ’60 și despre apariția primei cleme cu arc Wago, dezvoltate după un brevet propriu în anii ’70 și apărute la Târgul de  la Hanovra în 1977. Discuția s-a axat în mod normal pe avantajele clemei Wago în comparație cu clema cu șurub.

Electricianul: Cum ați ales acum aproape 40 de ani, forma cu totul specială, binecunoscută acum în întreaga lume a clemei cu arc Wago, denumită Cage Clamp (într-o traducere aproximativă, clemă colivie)?

Dl. Christian Irrschik: A fost un proces lung. A fost o problemă de mecanică în primul rând. Am pornit de la ideea de a produce o clemă care elimină orice șurub și, în același timp, permite o conectare simplă, rapidă și fără alte influențe, cum ar fi cele datorate variațiilor de temperatură, vibrațiilor, șocurilor mecanice.

Ne-am dorit, de asemenea, să avem o clemă la care calitatea conexiunii să nu fie influențată de persoana care montează conductorul. Astfel, dacă la o clemă de conectare cu șurub forța de strângere a persoanei ce strânge șurubul variază față de a altei persoane, șurubul va fi strâns în mod diferit, în funcție de persoana respectivă.

Am hotărât deci să avem o clemă pentru o conexiune electrică sigură dar și mai ușor de utilizat și care să permită conectarea rapidă a conductorului.

Clema cu arc ne-a oferit soluția tuturor acestor probleme.

Mentenanța este foarte importantă la clemele electrice iar când o mare companie din domeniul auto a analizat problema întreținerii tuturor conectorilor, a ajuns la rezultate surprinzătoare. Timpul necesar verificării periodice a tuturor clemelor electrice cu șurub  este imens!

Gândiți-vă că aveți un dulap de automatizare cu sute de cabluri și conectori clemă și aveți un defect de contact din cauza unui șurub nestrâns! Odată echipamentul merge, altădată nu… este o nebunie…

Electricianul: Ați păstrat practic aceeași formă a clemei cu arc Wago de la brevetarea ei în anii 70?

Dl. Christian Irrschik: Clema cu arc Wago s-a diversificat în sensul că a permis conectarea de conductori mai groși dar și de tipuri diferite, din cupru masiv, nu numai din cupru lițat, dar și din aluminiu.

Electricianul: Care apreciați că este cota de piață a clemei cu arc în diverse zone din Europa?

Dl. Christian Irrschik: În Vestul Europei circa 60-65 % din clemele utilizate sunt din gama celor fără șurub, în schimb, cu cât ne îndreptam spre estul Europei, proporția utilizării acestora scade.

Totuși, în România avem o creștere masivă a utilizării acestor tipuri de cleme, fiind opțiunea principală a electricienilor responsabili.

Share