Ex 4.0 – Nivelul superior al protecției la explozie

Ex 4.0 – Nivelul superior al protecției la explozie

 

Magicul 4.0, măsură a progresului digital, pune în mișcare și transformă toate industriile, devenind simbolul competitivității. R. STAHL preia această provocare a epocii moderne pentru a duce protecția la explozie la un nou nivel, pentru a asigura maximum de fiabilitate și siguranță în domeniul echipamentelor electrice din mediile periculoase. Participarea noastră la IEAS 2016 a stat sub semnul Ex 4.0. Din acest motiv, din largul protofoliu de produse puse la dispoziție de R STAHL, le-am prezentat în stand pe cele mai noi și mai inovative. Mai jos urmează o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre exponate.

Iluminatul cu LED în mediile cu pericol de explozie

Din gama cuprinzătoare a iluminatului pentru zonele cu pericol de explozie produse de firma R. STAHL (corpuri liniare, corpuri tubulare, corpuri suspendate, corpuri de emergență, corpuri compacte, corpuri metalice, lămpi portabile) am prezentat o selecție a corpurilor de iluminat cu LED.

Randamentul lor deosebit de mare, exploatarea ușoară, rezistența la vibrații, la apa de mare, la o gamă largă de temperaturi ale mediului, le recomandă pentru variate aplicații din industria petrolului și gazelor (exploatare, transport, prelucrare), chimică, farmaceutică, alimentară, a lemnului, în unitățile de producție de biodiesel.

Noua serie de corpuri de iluminat cu LED, EXLUX 6002, destinată iluminatului general în mediile cu pericol de explozie (ATEX zonele 1, 2 / 21, 22), atât de interior cât și de exterior, este de o excepțională eficiență. Modelul de 52W atinge un randament foarte mare al iluminării, peste  93% (mai mare de 100 lm/W), datorită unui flux luminos de 5800 lm, ceea ce înseamnă că EXLUX 6002 de 52W este echivalentul a două lămpi fluorescente standard, de 36W. Acest flux luminos echivalent, fiind obținut cu un consum de energie mai mic, înseamnă o creștere a randamentului general al instalației de iluminat. Reducerea disipării de energie a LED-urilor s-a obținut prin folosirea electronicii de cea mai nouă generație. Durata de viață a acestor corpuri este mare, de până la 100.000 ore de funcționare la temperatura camerei, și este dată nu numai de durata de viață a LED-urilor ci și de durata de viață a electronicii utilizate.

Necesitatea a foarte puțină întreținere pentru aceste corpuri precum și posibilitatea montării în locuri greu accesibile rezultă în reducerea costurilor de mentenanță cu o treime. Aplicațiile standard din industria petrolului, gazelor sau chimică pot fi extinse în orice mediu industrial sau neindustrial cu condiții grele de mediu (temperaturi scăzute, praf, umezeală). Pentru o eficiență mai bună din punct de vedere economic în aceste situații, în care nu este prezent vreun amestec de aer-gaze sau aer-praf cu potențial exploziv, se poate utiliza echivalentul de zona 2, EXLUX 6402.

Având un grad de protecție ridicat, IP67/66, dar și pentru că fluxul luminos nu scade cu temperatura (așa cum se întâmplă la lămpile fluorescente) corpurile de iluminat EXLUX 6002 pot fi folosite în aplicații la temperaturi scăzute, în camere reci sau la iluminatul stradal, în gama de accesorii existând și cele pentru montajul pe stâlp, dar și dopuri de aerisire pentru evitarea apariției condensului.

Prin utilizarea unui dispersor opțional, se obține o distribuție a fluxului luminos echivalentă cu cea a iluminatului fluorescent, cu un unghi larg de radiație, trăsătură importantă pentru atingerea nivelelor de iluminare cerute în diverse aplicații.

Corpuri de iluminat tubulare cu LED

Foarte ușoare, rezistente la vibrații, construite cu LED-uri de mare performanță, sunt corpuri cu un design inovativ. Cu toate acestea, sunt caracterizate printr-o extraordinară rezistență mecanică. Pot fi utilizate la iluminatul general. Au o durată de viață foarte lungă și o greutate mică.

Lampa portabilă 6148

Lampa portabilă cu LED în construcție deosebită (capul se poate roti cu 190 grade), greutatea mai mică de 1,6 kg și o autonomie de până la 8 ore (cu fascicol mare de lumină) sau 20 ore (cu fascicol mic). Butonul ergonomic care reglează flash-urile sau trecerea de pe LED-uri de fascicol mare pe cele de fascicol mic se poate manevra cu o singura mână. În afară de aplicațiile din industria petrolului și a gazelor sau chimică, ele se pretează și pentru utilizarea de către pompieri.

Iluminat și semnalizări de Helideck-uri de la Tranberg Norvegia (firma din grupul R STAHL)

Pe lângă aplicațiile Ex, firma Tranberg produce o gamă largă de corpuri de iluminat și de balizaj pentru aplicații maritime dar și pentru helideck-uri de pe platforme marine sau de pe nave.

Stații de comandă pentru mediile cu pericol de explozie

• Stații de comandă Ex e din oțel inox, tip 8150, echipate cu noile elemente de acționare 8602/3

Sunt cutii de comandă echipate conform specificației clientului. Gama nouă de cutii 8150 din oțel inox în 7 mărimi permite o mare flexibilitate pentru a satisface cerințele de la cele mai simple la cele mai complexe scheme electrice de comandă.

Elementele de acționare 8602/3, cu un design nou și versatil, asigură construcția unor aplicații de la butoane simple de comandă până la cele mai complexe comutatoare, care păstrează funcționalitatea și la temperaturi scăzute. De exemplu, lămpile de semnalizare cu LED din cutiile de comandă sunt acum certificate la -60˚C

Automatizări (Remote I/O, Filedbus, Izolatoare galvanice sau bariere)

Sistemul IS1+ este cel mai de succes sistem de Intrări/Ieșiri distribuite pentru utilizare în zona 1. Funcțiile sale inovative asigură flexibilitate la o calitate înaltă. IS1+ comunică atât HART cât și cu cele mai cunoscute protocoale Fieldbus. Se poate instala în zonele 1, 2 (sau Div1 Div 2) fără carcasă antideflagrată, dar cu funcționalitate hot-swap pentru toate modulele. Certificările internaționale pentru zonele cu pericol de explozie cât și pentru aplicații de construcții de nave permit utilizarea lor globală în practic toate aplicațiile.

Semnalizări acustice, optice, butoane de alarmă la incendiu

Având o largă gamă de semnalizări acustice, luminoase, sau de unități combinate, R. STAHL poate accesa o mare gamă de aplicații, atât din sectoarele industriale cu medii normale cât și din cele cu medii cu pericol de explozie.

Lista de sectoare industriale în care aceste semnalizări se aplică include Automatizări, Control de Proces, Siguranță în general și Siguranță la incendii, toate aceste domenii cerând o calitate înaltă și o fiabilitate deosebită.

Panouri operator de la R. STAHL HMI

Aceste aparate se pretează aplicațiilor mobile sau fixe de pe platformele de foraj marin, din cabina sondorului, din containere sau din depozitele de combustibil. R. STAHL HMI oferă cea mai largă gamă de display-uri (de la 7″ până la 24″) și soluții tehnologice: HMI, tehnologia KVM, Thin Clients, Full Clients sau Panel PC. Toate HMI-urile sunt robuste, construite pentru asigurarea unei funcționări de durată (24/7), fără defecțiuni. În afară de hardware-ul profesionist, se oferă și sisteme pre-configurate cu performanțe mari.

Lumea este în schimbare și industria nu face excepție. Producția se dezvoltă spre un nivel superior, iar R STAHL împreună cu Exproof Solutions sunt partenerii dumneavoastră în drumul către modernizare. Vă oferim soluții optimizate, creative, de perspectivă. Și aceasta nu numai prin produsele R STAHL demne de un nou nivel al protecției la explozie, dar și prin consultanță, servicii profesioniste și ofertă de soluții.

Vă mulțumim pentru vizita dumneavoastră la standul Ex 4.0 din cadrul IEAS 2016!

Share