Uniunea Europeană a anunțat miercuri 6 februarie 2019, blocarea proiectului de fuziune a diviziilor de echipament feroviar ale firmelor Alstom și Siemens, invocând încălcarea principiului  concurenței

Fuziunea dintre diviziile companiei franceze Alstom și celei  germane Siemens,  ar fi creat un unic producător european de echipament feroviar, cu o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde de euro (17 miliarde de dolari). Ambele firme sunt prezente în Europa și teama că acordul ar putea încălca normele UE privind concurența, a determinat autoritățile UE să se opună fuziunii. Comisarul UE  Margrethe Vestager, responsabil de  domeniul concurenței, a declarat: „Fără măsuri complementare  suficiente, această fuziune ar fi dus la creșterea prețurilor pentru sistemele de semnalizare feroviară,  răspunzătoare de siguranța pasagerilor la generațiile viitoare de trenuri de mare viteză”. „Comisia a interzis fuziunea, deoarece companiile nu erau dispuse să abordeze preocupările noastre serioase privind concurența”, a adăugat ea.

Propunerea de fuziune implica numai  diviziile echipament pentru transportul  feroviar ale celor 2 firme, care urmau să fie integrate într-o firmă nouă  controlată exclusiv de Siemens. Vorbind la CNBC după anunț, Vestager a spus: „Partea cea mai importantă a  acestei înțelegeri nu a generat nici un fel de probleme … dar a rămas în continuare în discuție partea ce ține de semnalizare – ceea ce este foarte important, ea oferă siguranță la bordul unui tren cu viteze mari, iar cele 2 companii nu au putut propune remedii care ar putea rezolva problemele de concurență „.

„Europa are nevoie urgentă de reformă structurală”

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a declarat că a primit o serie de plângeri în timpul anchetei sale, inclusiv de la clienți și asociații din industrie, precum și comentarii negative din partea mai multor autorități naționale din domeniul concurenței. Autoritatea UE pentru concurență a precizat că fuziunea propusă ar fi creat un lider de piață „necontestat” pe mai multe piețe pentru echipamentul de semnalizare și ar redus numărul de furnizori prin eliminarea unuia dintre cei mai mari doi producători pentru piața de echipament feroviar de mare viteză. Siemens a declarat imediat  că regretă decizia, adăugând că „Europa are nevoie urgentă de o reformă structurală a modului în care își modelează viitorul industrial într-o lume conectată la nivel global”. Vestager a declarat pentru CNBC: „Înțeleg urgența, deoarece acestea sunt afaceri foarte importante, sunt campioni europeni, sunt și campioni mondiali … și trebuie să ne ferim de noi înșine atunci când vine vorba de concurență neloială, pentru că vedem asta. Vedem că nu există reciprocitate … Bineînțeles că trebuie să fim mai tari, sunt de acord, dar nu în detrimentul clientului european „.

Implicațiile politice

Atât guvernul german cât și cel francez, au susținut fuziunea, apreciind că acordul ar fi fost un bun mod de contracarare a creșterii Chinei în domeniul feroviar. Ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire , la începutul acestei luni, că blocarea înțelegerii va fi o „greșeală politică”. Dar în decizia de miercuri, Comisia Europeană a afirmat că „este puțin probabil ca intrarea  firmelor din China pe piața europeană să reprezinte o constrângere concurențială”. „Niciun furnizor chinez nu a participat vreodată la o licitație pentru sisteme de semnalizare în Europa  și nu a livrat (până în prezent, N.R.) un singur tren de mare viteză în afara Chinei. Nu există perspectivă de intrare pe piața europeană în viitorul apropiat”, a declarat Vestager într-o conferință de presă miercuri. „Evaluăm și reexaminăm regulile noastre de concurență și procesele și le adaptăm acolo unde avem nevoie de ele”, a spus Vestager la Bruxelles. Guvernul francez a declarat miercuri dimineață că va discuta cu Germania modalități de a schimba regulile europene din domeniul concurenței. „Regulile actuale ale UE sunt depășite”, a declarat ministrul francez Bruno Le Maire canalului de televiziune France 2. Cu toate acestea, Vestager a declarat reporterilor că acest caz nu înseamnă că regulile de concurență trebuie schimbate. „Nu, până acum nu am văzut nicio propunere franceză în acest sens”, a spus ea.

Nota redacției : Alstom produce TGV (Train a Grand Vitesse) în Franța, Siemens produce  trenul  similar Velaro în Germania. Grupul chinez CRRC a dezvoltat în China trenuri de mare viteză similare cu cele europene și  garnituri de metrou, bazându-se  pe joint-venture-uri  cu Bombardier și Kawasaki . 

Share