Dezvoltarea durabilă atinge noi culmi

Schneider Electric și Fundația sa înving provocarea managementului energiei la mare altitudine. Gestionarea energiei oricărei locații poate fi o provocare. Dar imaginați-vă că locația în cauză se află deasupra norilor, departe de orice infrastructură electrică.

Aceasta este provocarea cu care s-a confruntat Fundația Schneider Electric™ când a cerut ca Schneider Electric să fie principalul furnizor al proiectului Refuge du Goûter în Franța.

Refuge du Goûter
Refuge du Goûter

Aflat la o uluitoare altitudine de 3,835 metri deasupra nivelului mării, cu vedere spre satul Saint Gervais, Refuge du Goûter a fost mult timp o destinație importantă pentru împătimiții muntelui, dar o destinație ce avea o nevoie disperată de renovare.

Soluții de management energetic la altitudine

Acum a fost construit un refugiu nou, grație unei îndrăznețe inițiative în valoare de 6.5 milioane de euro, unor remarcabile realizări tehnologice și soluțiilor inovatoare de management energetic donate de Schneider Electric, specialistul mondial  în managementul energiei.

A fost implementată arhitectura EcoStruxure™ pentru a monitoriza și controla producția de energie a fiecărei surse, dar și consumul de energie al fiecărei aplicații. Sistemul de generare a energiei cuprinde panouri solare, un sistem independent (off-grid) Schneider Electric Xantrex™ XW și un grup de co-generare care funcționează cu petrol sau ulei vegetal. Sistemul a fost programat să optimizeze performanțele surselor de energie.

Provocările tehnice au fost enorme. Amplasamentul este supus unor condiții periculoase – vânturi ce depășesc 300 km/h, temperaturi foarte scăzute și izolare extremă. De fapt, locul este inaccesibil pentru jumătate de an, astfel că monitorizarea și controlul de la distanță devin singura  opțiune pentru ca, la întoarcere, în primăvară, personalul să nu fie neplăcut surprins, găsind un refugiu congelat și lipsit de alimentare cu energie.

Refuge du Goûter finalizat
Refuge du Goûter finalizat

Presiunea atmosferică scăzută a fost o altă provocare, modificând atât eficiența echipamentelor, cât și funcția cognitivă umană. Prima problemă a fost rezolvată prin supra-dimensionarea sistemului de putere, în timp ce depășirea celeilalte probleme a necesitat o planificare meticuloasă și proceduri de siguranță riguroase.

Dedicați dezvoltării durabile

Sprijinind proiectele inovatoare de dezvoltare durabilă, Fundația Schneider Electric evidențiază faptul că este posibil să realizăm mai mult, consumând mai puțin.

Share