Soluțiile Schneider Electric aduc eficiență sustenabilă energiei eoliene

Soluțiile Schneider Electric permit creșterea productivității și reducerea cheltuielilor de întreținere

Pentru susținerea consumului (în creștere) de energie și pentru a oferi energie curată în condiții de fiabilitate ridicată celor pentru care energia electrică reprezintă o necesitate, sunt necesare soluții simple și inovatoare pentru consumatori.

Energia eoliană este o tehnologie care ne poate ajuta să atingem aceste obiective: este eficientă, nu produce emisii de gaze cu efect de seră și devine tot mai populară ca sursă de energie regenerabilă.

De ce totuși energia eoliană nu reprezintă o forță mai mare pe piața de energie? În prezent, unul din motive îl reprezintă riscul investițional, deoarece necesită cheltuieli semnificative de capital încă de la început. Acest fapt face ca eficiența și performanța fiecărei turbine eoliene să fie deosebit de importantă.

Schneider Electric are o ofertă largă de soluții care vă ajută să reduceți aceste cheltuieli de capital și să creșteți productivitatea. În plus, în calitate de partener pentru proiectul dumneavoastră eolian, Schneider Electric asigură:

 • un echilibru între produsele de serie și produse personalizate, oferind clienților standarde de înaltă calitate și soluții flexibile;
 • beneficiile unei companii cu experiență, ce are capacitatea de a iniția și desfășura la cel mai înalt standard de profesionalism serviciul de care aveți nevoie, când aveți nevoie și în intervalul de timp solicitat;
 • nivelul optim de continuitate a serviciului, adaptat cerințelor clientului de către un specialist mondial în managementul energiei.

Cu alte cuvinte, veți putea obține rezultate mai mari cu resurse mai puține. Într-un domeniu în dezvoltare, alegerea partenerului corect poate face diferența între succes și eșec.

foto instalatie eoliana

Asigurarea unei infrastructuri electrice eficiente și complete

Exploatarea unei ferme eoliene nu este o sarcină ușoară. Producătorii de echipamente cunosc acest fapt, misiunea lor fiind să ofere produse de înaltă calitate, care fac această sarcină mai ușor de gestionat.

Operatorii centralelor eoliene și constructorii au responsabilitatea supravegherii lucrărilor și a funcționării echipamentelor. Pentru a se asigura că fiecare proiect se execută și funcționează fără probleme de la început până la sfârșit și pe toată durata de viață a echipamentelor, aceștia se bazează pe experiența și expertiza oferite de companii precum Schneider Electric, specialist recunoscut în managementul energiei.

Gama noastră largă de servicii și soluții vă ajută să economisiți timp și bani printr-un management de proiect eficient, asigurând fiabilitate și adăugând valoare proiectului în calitate de consultant de specialitate cu experiență în proiectare.

Cu șase noi soluții oferite pe piața energiei eoliene, Schneider Electric este un consultant de încredere. Aceste soluții includ:

 • rețele electrice fiabile și eficiente în interiorul parcului eolian;
 • controlul automat al turbinei;
 • soluție completă pentru circuitele auxiliare;
 • stația electrică de medie tensiune a parcului eolian cu grad optim de siguranță;
 • racordare eficientă la rețea;
 • control și supraveghere performante.

Aceste soluții tehnice integrate vă oferă o infrastructură electrică fiabilă și completă, care permite operatorilor centralelor eoliene să asigure un grad ridicat de continuitate a serviciului pentru clienții lor.

Stabilirea unui nou etalon pentru energia eoliană cu convertoare Xantrex

Utilizat în industria eoliană de mai mult de 20 de ani, Xantrex reprezintă un partener de încredere în orice proiect de centrală eoliană. Acesta are reputația unui echipament fiabil și cu timp de răspuns rapid.

foto convertoare Xantrex

Fiecare convertor Xantrex pentru energie eoliană este proiectat personalizat, pentru a realiza performanță maximă pentru respectivul tip de generator. Acesta este construit folosind ansambluri modulare verificate.

În plus, pentru a satisface cerințele stricte ale codurilor de rețea (la nivel mondial) convertoarele Xantrex dispun de tehnologia patentată care ține turbina eoliană conectată la rețea și în condițiile variațiilor mari de tensiune sau de frecvență. Aceeași tehnologie reduce solicitările din cutia de viteze a turbinei și din arbore.

Această tehnologie inovatoare a făcut ca Xantrex, echipament aplicabil turbinelor eoliene cu puteri cuprinse între 10 kW și 5 MW, să devină o forță dominantă în industria energiei eoliene.

Produse specifice energiei eoliene care cresc fiabilitatea instalație electrice eoliene

Unul din obiectivele principale ale unui proiect eolian constă în valorificarea unei cantități cât mai mari din energia electrică produsă de generator. În scopul atingerii acestui obiectiv, este important ca instalația electrică eoliană să fie fiabilă, eficientă și proiectată în conformitate cu standardele relevante.

Produsele noastre, inclusiv contactorul și întrerupătorul de joasă tensiune, au fost proiectate împreună pentru a obține o coordonare Tip 2, în sensul că, dacă apare o supratensiune, un echipament deteriorat nu va afecta un altul.

În timp ce, de regulă, convertoarele sunt un loc unde apar importante pierderi de energie, convertorul nostru Xantrex, conceput special pentru industria eoliană, este foarte eficient.

Dar gama echipamentelor noastre specifice pentru industria eoliană cuprinde si alte produse. Tablourile noastre DVCAS sunt proiectate pentru a încăpea prin uși cu lățimea de 600 mm, și pot fi instalate în turbine eoliene la înălțimi de până la 2000 m deasupra nivelului mării. Desigur, toate echipamentele sunt conforme tuturor standardelor relevante (IEC și UL) și, de asemenea, satisfac toate cerințele rețelelor cu tensiunea până la 36 kV (IEC) / 38 kV (UL).

foto tablou DVCAS

În plus, soluția Schneider Electric pentru instalația eoliană vă ajută:

 • să obțineți o mai bună continuitate a serviciului și să creșteți siguranța prin utilizarea tablourilor și posturilor de transformare integrate;
 • să reduceți cheltuielile, atât de capital cât și de operare, cu până la 25 % prin corecția factorului de putere/atenuarea armonicilor;
 • să îmbunătățiți performanța afacerii dumneavoastră prin reducerea duratelor de nefuncționare și prin creșterea duratei de viață a echipamentelor.

Obținerea unui control eficient și ridicat al turbinei prin automatizare și rezervă de putere

Schneider Electric automatizează complet turbine eoliene, folosind produse extrem de fiabile, cum ar fi Automate Programabile (PLC) și UPS-uri de înaltă fiabilitate. Împreună, acestea formează un sistem dinamic și robust, cu un consum de putere foarte scăzut și care poate fi ușor modificat sau modernizat.

foto automat programabil (PLC)

PLC are rolul de „creier” al turbinei eoliene, în timp ce UPS oferă puterea de rezervă pentru menținerea în funcțiune a PLC chiar și atunci când nu se produce energie eoliană. Cu acest sistem integrat, aveți, de asemenea, următoarele facilități:

 • posibilitatea de a opri fără probleme turbina eoliană, sistemele de monitorizare și control a distribuției și/sau colectării;
 • obținerea, colectarea și stocarea oricăror informații referitoare la starea sistemului de producere a energiei eoliene, la defecțiunile sau întreruperile apărute;
 • reducerea importantă a costurilor de întreținere, prin creșterea duratei dintre întreruperi și simplificarea procesului de diagnoză;
 • creșterea siguranței turbinei eoliene, a rețelei electrice, precum și a personalul implicat.

Cu un control complet al turbinei, în final se obține o soluție compactă, de înaltă performanță, pe care numai un furnizor cu zeci de ani de experiență în automatizare o poate oferi.

Experiența Schneider Electric în distribuția energiei electrice și automatizare vă oferă cea mai bună soluție pentru circuitele auxiliare

În centralele eoliene, condițiile de funcționare sunt grele: căldura extremă, temperaturile scăzute, umiditatea excesivă și chiar fulgerele, sunt doar câteva din condițiile de mediu cărora echipamentele trebuie să le facă față.

Desigur, inițial este necesar doar să găsiți un furnizor pentru fiecare dintre părțile care alcătuiesc circuitele dvs. auxiliare, de la tablouri de comandă la relee de protecție.

Schneider Electric vă oferă toate echipamentele și componentele de care aveți nevoie, toate garantate să reziste în condițiile dure din turbinele eoliene. Și, mai mult, acestea îndeplinesc garantat toate cerințele în ceea ce privește siguranța, posibilitatea de modernizare și controlul costurilor pe durata de funcționare.

Oferta noastră de circuite auxiliare include, dar nu se limitează la:

 • tablouri de comandă robuste, care asigură instalarea în siguranță și funcționarea fiabilă;
 • interfața om-mașină (HMIs) care asigură exploatarea eficientă economic cu acces de pretutindeni;
 • tehnologie verificată, inovatoare, care este simplu de utilizat, compactă și care satisface toate cerințele de control și semnalizare;
 • protecție fiabilă și robustă împotriva descărcărilor atmosferice;
 • Soft startere și variatoare de viteză (VSDs) care cresc atât precizia, cât și fiabilitatea.

foto tehnologie inovatoare

Optimizarea siguranței și disponibilității instalației prin intermediul stației colectoare de medie tensiune

Când parcul eolian conține mai multe turbine, energia produsă trebuie colectată pentru a fi transmisă în rețeaua electrică printr-o stație electrică.

Pentru ca acest lucru să se desfășoare în condiții de maximă siguranță și eficiență, personalul de exploatare al fermei eoliene are nevoie de o stație colectoare de medie tensiune. Acesta include echipamente cum ar fi transformatoare, tablouri și cabine.

Ceea ce pune soluțiile Schneider Electric mai sus de concurență este faptul că toate aceste produse au fost proiectate să funcționeze împreună, asigurând compatibilitate electrică, mecanică și de comunicație. Fiecare componentă a soluției contribuie la productivitatea generală a parcului eolian:

 • tablouri cu izolație SF6 cu performanțe îmbunătățite pentru a se obține o continuitate mai bună a serviciului;
 • transformatoare proiectate special pentru centrale eoliene, care sunt extrem de eficiente și au fiabilitate dovedită în condiții de mediu grele și variate;
 • posturi de transformare personalizate, prefabricate, care îmbunătățesc eficiența rețelei și maximizează producția de energie electrică;
 • soluție completă care vă permite să gestionați mai bine costurile de întreținere.

De asemenea, transformatorul și tablourile au fost special concepute pentru centrale eoliene; toate echipamentele sunt deosebit de compacte, tablourile de exemplu sunt concepute pentru a avea dimensiuni mai mici de 600 mm, ceea ce le permite să încapă prin ușa turbinei eoliene.

foto transformator

Cu ajutorul Centrului de Proiectare și Inginerie Schneider Electric (PEC), ce are mai mult de 50 de ani de experiență, puteți dezvolta idei inovatoare, utilizând cunoștințele de vârf ale specialiștilor noștri.

Soluție pentru racordarea la rețeaua electrică de distribuție și pentru extinderea duratei de viață a instalației

Racordarea la rețeaua electrică aduce cu sine un set unic de provocări: supratensiuni, goluri de tensiune, distorsiuni și, desigur, cerințele stricte ale codului de rețea. Chiar și mici schimbări ale fluxurilor de putere pot acționa întreruptoarele circuitului, determinând suprasarcini pe liniile învecinate și provocând avarii în lanț.

Pentru cei care nu au cunoștințe de rețele electrice, soluționarea acestor probleme poate fi o acțiune descurajatoare. Și totuși, pentru că se obține energie curată, sigură, rezolvarea lor este absolut necesară.

Din fericire, ca specialist in managementul energiei, Schneider Electric are soluția acestor probleme, – aducând fiabilitatea optimizată de care aveți nevoie și garantând o disponibilitate de 99,5 %.

Soluția cuprinde în primul rând tablouri electrice pentru distribuția primară, cu izolație SF6, proiectată pentru a garanta siguranță maximă în condiții de spațiu redus. Construcția tabloului asigură faptul că acesta nu este afectat de condițiile de mediu și permite o continuitate superioară a serviciului.

foto tablou electric pentru distributia primara, cu izolatie SF6

În ceea ce privește cerințele codului de rețea, Schneider Electric proiectează și oferă tot ce este necesar în scopul conformării prevederilor acestuia, de la soluții fixe de joasă și medie tensiune pentru compensarea factorului de putere, la sisteme de compensare în timp real. Aceste sisteme, care includ atenuarea armonicilor, oferă mai multe avantaje ce pot fi traduse direct în economii financiare, atât pentru investitor cât și pentru utilizator:

 • în mod obișnuit este realizabilă o reducere de până la 25% din cheltuielile de capital și operaționale;
 • reducerea semnificativă a duratei de nefuncționare (întreruperilor);
 • durată de viață extinsă a instalației;
 • minimizarea pierderilor sistemului și a puterii cerute;
 • reducerea supraîncărcării sistemului electric, eliberând astfel capacitatea utilizabilă.

Toate acestea contribuie la îmbunătățirea competitivității afacerii dumneavoastră. Subliniem faptul că astfel de măsuri sunt esențiale pentru exploatarea unei instalații sigure și eficiente.

Reducerea cheltuielilor și măsurarea eficienței prin comanda de la distanță în timp real

Fermele eoliene sunt instalații complexe – și relativ inaccesibile – în special atunci când sunt implicate mai multe amplasamente ce trebuie exploatate. Atunci când succesul depinde de capacitatea de a gestiona cu precizie buna funcționare și productivitatea turbinelor, este nevoie de mai mult decât ipoteze. Aveți nevoie de un sistem complet de supraveghere pentru ferme eoliene.

foto sistem de supraveghere

Capacitatea de monitorizare și comanda în timp real reprezintă acum o realitate. Soluția Schneider Electric de supraveghere centralizată asigură profitabilitatea centralei electrice eoliene, deoarece permite:

 • optimizarea producției de energie electrică și a costurilor de întreținere;
 • maximizarea randamentului investițiilor;
 • reducerea timpului de reacție în caz de defect la un amplasament;
 • micșorarea cheltuielilor de exploatare.

Prin intermediul dispozitivelor de gestionare SCADA se comandă stația principală SCADA, corespunzătoare unei game largi de control de la distanță, monitorizare și gestionare. Înarmat cu acest instrument puternic, veți fi capabili, rapid și ușor, să:

 • măsurați energia evacuată în rețea, atât cantitativ cât și calitativ;
 • măsurați eficiența atât a fermei cât și a turbinelor eoliene;
 • vizualizați parametrii electrici pentru a asigura respectarea codului de rețea;
 • urmăriți succesiunea de evenimente și FTR pentru analizarea și rezolvarea unei probleme PQ;
 • obțineți datele PQ raportate pentru respectarea IEC50160 în punctul de racordare și IEC61400-21 la nivel de turbine eoliene;
 • monitorizați fermele eoliene din diverse amplasamente în timp real, indiferent de producătorul turbinei eoliene.

Soluția Schneider Electric pentru monitorizare este unică, în vederea satisfacerii tuturor necesităților fermei eoliene. Aceasta include contorizarea energiei, care se mândrește cu cea mai mare acuratețe din industrie. În plus, cu gama noastră largă de opțiuni de consultanță și servicii, puteți fi siguri că aveți un partener pentru proiectul dumneavoastră, pentru întreaga durată de viață a instalației.

Servicii de consultanță; echipa dedicată și experimentată de ingineri urmărește proiectul de la început până la sfârșit

Serviciile noastre de consultanță includ:

 • proiectarea rețelei electrice, asigurând fiabilitatea și creșterea duratei de viață a rețelei prin proiectarea corectă și alegerea echipamentelor și dispozitivelor de protecție;
 • studii pentru identificarea setărilor optime ale protecțiilor, pentru a fi siguri că personalul și rețelele electrice sunt protejate în mod corespunzător și continuitatea în alimentare este maximizată;
 • audit pentru creșterea fiabilității instalației electrice, ce asigură performanțe îmbunătățite de durată pentru instalație prin modificarea configurației și structurii sistemului;
 • studii de fiabilitate a rețelei ce stabilesc solicitările electrice și de mediu, calculează disponibilitatea instalației de evacuare a energiei la sarcini critice, identifică prioritățile pentru întreținere, îmbunătățire de echipamente sau modificări de rețea;
 • planificarea contingențelor electrice pentru a reduce proactiv riscul instalației și pentru a minimiza veniturile pierdute ca urmare a nefuncționării sistemului prin executarea unui plan detaliat de restabilire;
 • studiul armonicilor pentru a identifica impedanța existentă și armonicile individuale, precum și pentru a reduce atât deteriorarea izolației electrice cât și neplăcerile cauzate de declanșarea la suprasarcină;
 • studii privind nivelul curenților de scurtcircuit pentru a gestiona proactiv riscurile prin calcularea valorilor de vârf, efective, și de rupere (întrerupere);
 • evaluări ale puterii transformatorului prin verificarea la fața locului a transformatoarelor de putere și efectuarea de măsurători atât online cât și offline;
 • proiectarea sistemului de control, care asigură un proiect general și specificații privind funcționalitatea sistemului de control.

 

Pentru informatii suplimentare apelati Centrul Suport Clienti
Telefon: +4021.203.06.06
E-mail: ro-csc@ro.schneider-electric.com

 

Share