Senzorii de prezență și mișcare de la STEINEL

Senzorii de prezență și mișcare de la STEINEL

Există numeroase aplicații unde sesizarea prezenței omului este esențială. Fie că este vorba de controlul iluminatului (aplicația cea mai uzuală a senzorilor de prezență), fie că este vorba de climatizarea unor spații sau de aplicații de securitate și control acces, senzorii ce depistează prezența umană constituie elementul ce comandă în mod automat un întreg sistem (de iluminat, de climatizare etc.).

Iată de ce este important să detectăm cu precizie, acuratețe și rapid prezența omului într-un anumit spațiu sau incintă. Cum configurația incintelor și mediul diferă mult, producătorii de senzori au dezvoltat diverse tehnologii, adaptate diverselor situații.

Producătorul german Steinel oferă cea mai diversă gamă de senzori de prezență, ce utilizează detecția înfraroșu, cea ultrasonică, radiolocația și, folosind o tehnologie unică, recunoașterea prezenței prin interpretarea imaginilor unei camere video.

Fiecare dintre cele 4 tehnologii distincte, este folosită în anumite tipuri de aplicații, în funcție de carateristicile ei. Astfel, recunoașterea prezenței prin detecția în infraroșu este obturată de obstacole fizice pe care utilizarea radiolocației le depășește iar analiza formelor folosită la detecția video este aplicabilă acolo unde există posibilitatea de a avea imagini.

Steinel oferă soluția potrivită de senzori de prezență pentru orice tip de aplicație:

Pasiv-Infraroșu

Reacționează la surse de căldură în mișcare.

Înaltă Frecvență

Trece chiar și prin pereți subțiri.

Ultrasunete

Cuprind întreaga încăpere și de jur-împrejurul obiectelor.

Detecție prezență persoane

Detecteză prezența persoanelor și contorizează numărul acestora. Detecția cu camera: dacă restul senzorilor detectează mișcări (mai ample sau mai mici; fie mișcarea amprentei căldurii corpului uman fie mișcarea în sine), camera video detectează și un om care stă și privește la televizor de exemplu sau care doarme și nu se mișcă deloc !

În acest caz se detectează forma omului (cap, umeri, mâini), independent de căldura emanată de corpul său sau de mișcarea corpului. Forma corpului uman este recunoscută prin comparația cu niște modele standard.

Lămpi dotate cu senzor

Lămpile cu senzor de la STEINEL sunt soluția perfectă pentru construcții noi și renovări. Senzorul de înaltă frecvență inventat de STEINEL este integrat în lampă și aprinde lumina doar atunci când este nevoie.

Pur și simplu conectați lampa la curent, reglați senzorul prin butoanele de reglaj – și gata !

Sistemele LED de ultimă generație și de înaltă calitate de la STEINEL asigură o iluminare potrivită și eficientă din punct de vedere energetic.

Reglarea constantă a luminii cu senzori inteligenți

În sălile de clasă sau în birouri există raporturi diferite de lumină datorită ferestrelor mari.

Pentru o utilizare optimă a luminii naturale, mecanismul de comandă al iluminării ar trebui să reacționeze diferit în funcție de situație.

Senzorii DALI de la STEINEL fac posibil controlul optim al luminozității în funcție de lumina zilei, datorită reglajului constanței luminii prin două canale de lumină.

Atunci când lumina zilei crește, senzorul diminuează intensitatea luminoasă.

Dacă este necesară mai multă lumină datorită întunericului progresiv, atunci intensitatea luminii artificiale crește în măsura în care este nevoie. Astfel, există un confort sporit datorită intensității luminoase constante, dar și datorită economisirii energiei, pentru că lumina artificială se aprinde doar când este cu adevărat nevoie.

Senzorii DALI se pot integra foarte simplu în sistemul de iluminat.

Punerea în funcțiune se poate face comod, prin telecomandă.

Care este diferența dintre un senzor de mișcare și unul de prezență, pentru că în branșă, acești doi termeni sunt des confundați?

Senzorii de mișcare detectează mișcări ample (de exemplu, deplasarea unui obiect/om), pe când un senzor  de prezență detectează atât mișcări mari, cât și mișcări mici (de exemplu, mâinile pe tastatură sau pe un mouse!).

Detecția mișcării/prezenței se face în funcție de gradul de sensibilitate constructivă a senzorului, nu de natura lui (PIR, înaltă frecvență, etc.). Această idee este eronată și trebuie știut că același senzor de prezență are și o zonă de detecție a mișcării dar și o zonă de detecție a prezenței omului, ce este drept mai redusă. Pe piața din România sunt de fapt puțini senzori care detectează într-adevăr prezența omului iar marea majoritate sunt senzori de mișcare, denumiți în mod impropriu senzori de prezență…

În diagrama alăturată, sunt marcate atât zona de detecție a mișcării (cu gri), cât și zona de detecție a prezenței (cu portocaliu).

Share