Operarea eficientă a parcurilor solare

Sistemele fotovoltaice sunt instalate în din ce în ce mai multe spații  deschise. Cu puterea lor de câțiva megawați, le putem denumi centrale de capacitate mică. Pentru simplificarea operării unor asemenea microcentrale, compania BeBa Energie a dezvoltat un sistem de monitorizare bazat pe componente WAGO. Controller-ele ETHERNET și cuploarele colectează informațiile și valorile de măsurare și le transmit către panoul de control central  care vizualizează și evaluaează aceste date.

Direcția principală a companiei  BeBa Energie GmbH & Co. KG, localizată în Hemmingstedt, Germania, este de a face sursele de energie regenerabilă mult mai utile.

Aceasta proiectează și construiește pentru clienții săi micro și macro sisteme fotovoltaice, eoliene și solar-termice. Implementarea acestor sisteme poate fi realizată fie în spații extinse de anvergură mare sau ca proiecte individuale.

Un proiect fotovoltaic (proiect PV) în orașul Nordermeldorf, pe care compania BeBa l-a finalizat la sfârșitul anului trecut foloseste un nou concept de monitorizare pentru stația de control, bazat pe proiectul de licență al inginerului de proiect pentru sisteme fotovoltaice, dl. Steffen Beling din cadrul companiei BeBa.

Proiectul fotovoltaic (PV) automatizat

Pentru a simplifica operarea unui sistem fotovoltaic, dl. Steffen Beling a căutat cea mai optimă soluție de automatizare, astfel descoperind sistemul WAGO-I/O-SYSTEM pe lângă alte componente necesare proiectului. Sistemul realizat a întrecut așteptările deoarece poate fi extins prin includerea unor noi module I/O. “Caracteristica modulară a sistemului oferă flexibilitatea necesară în cadrul diferitelor proiecte dar și în cazul unor adaptări ulterioare”, confirmă Steffen Beling.

wago3
„Cu ajutorul unui tablou de control PERSPECTO® cu vizualizare TARGET (TV), proiectul a beneficiat de un control de înalta performanta, prin accesarea datelor numai la o simpla apasare de buton” a declarat Steffen Beling.

Inițial, compania BeBa a folosit componente WAGO numai în cadrul câmpului său experimental. Astfel, până la 12 module provenite de la diferiți producători pot fi comparate între ele și mai apoi evaluate. Cadrul permite testarea modulelor PV (fotovoltaice) de montaj la diferite înclinări. Un controller ETHERNET folosește module analogice și digitale pentru a înregistra temperatura, statusul și valorile de măsurare a senzorilor de radiație pentru fiecare panou, incluzându-le în cadrul unui server Web. Panoul de control PERSPECTO® ce beneficiază de vizualizare (TV) evaluează valorile de măsurare și le afișează pe ecran. Cu această construcție simplă compania BeBa testează comportamentul electric al modulelor PV de-a lungul unei perioade lungi de timp și compară datele cu specificațiile producătorului.

  • • Sistem I/O individual / modular;
  • • Selecție largă de cuplori de magistrală de câmp și controller-e;
  • • Panou de control PERSPECTO® CP cu vizualizare specifică (TV);
  • • Controller și monitor într-unul singur, programabil cu CoDeSys.

Automatizarea stației preia erorile de management

Inginerul proiectant a transferat conceptul de monitorizare în camp experimental către un proiect fotovoltaic în orașul Nordermeldorf. În 6 săptămâni, instalatorii specialiști au pregătit un sistem fotovoltaic cu 2.4 MW în cadrul unei arii deschise. Apoi au instalat 492 șiruri cu 19 module fotovoltaice pentru fiecare șir. Pentru monitorizarea tuturor celor 9348 module, Steffen Beling a selectat cuploare de magistrală de câmp și controller-e aparținând sistemului WAGO-I/O-SYSTEM. Acestea înregistrează atât datele din cadrul ambilor invertori centrali cu 1.1 MW și 1.3 MW, cât și de la toate șirurile. Aici două șiruri sunt combinate și alimentate printr-un senzor de curent (0-20A). Un cuplor ETHERNET este instalat în fiecare dintre cele 21 cutii de conexiune generatoare. Cuploarele înregistrează valorile de măsurare ale senzorului de tensiune (0-1000V tensiune de sistem) cât și curenții din cadrul cutiei de conexiune generator. Toți cuplorii din cadrul generatorului, invertorului sunt conectați unul de altul prin intermediul unui sistem LAN.

wago2
Un cuplor ETHERNET din cadrul WAGO-I/O-SYSTEM înregistreaza datele si valorile de masurare folosind module I/O

Cuploarele transmit datele de la generator către panoul de control folosind protocolul MODBUS. Efectuează evaluarea tuturor datelor, atât de la generator cât și de la invertoare. “Cu ajutorul panoului de control PERSPECTO® (TV) cu vizualizare proiectul a avut un control performant, ale cărui date ar putea fi accesate prin apăsarea unui buton. De aceea, personalul de întreținere beneficiază de acces facil și rapid la valorile de măsurare și informații chiar în locație, fără a fi necesară logarea printr-un laptop”, explică proiectantul despre soluția sa de proiectare. În cazul unor erori, acestea sunt înregistrate și observate pentru un timp. În funcție de evaluare și clasificare, există o informare către echipamentul de întreținere printr-un e-mail. Astfel recepționează mesaje de la sistemul de monitorizare în timp record, cât și date actualizate despre internet prin intermediul FTP (File Transfer Protocol). În locație eroarea poate fi detectată în mod rapid folosind vizualizarea pe panoul de control. Controller-ele ETHERNET din cadrul invertoarelor chestionează informația pentru toate invertoarele astfel încât, în cazul unei erori, echipa se poate baza pe informația redundantă existentă în sistem. Panoul de control este programat prin CoDeSys în conformitate cu norma europeană IEC 61131-3. “De vreme ce toate echipamentele sunt programate cu ajutorul CoDeSys, un program ce poate fi folosit de mai multe ori, această facilitate conferă operativitate unor viitoare proiecte cu funcționalitate similară“, adaugă Steffen Beling.

Informații suplimentare:
WAGO Kontakttechnik GmbH & Co. KG – Reprezentanța România
Str. N. Caramfil nr. 26, Bl. D1, ap. 7,
Sector 1, București,
Tel: +40314218568;
Fax: +40212320131;
Mobil: +40753934300

info-ro@wago.com
www.wago.com

Pentru abonament la revista Electricianul accesati: http://www.artecno.ro/abonamente/abon.html

Share