Declarația CIE privind „pericolul” de Lumină albastră

S Matei,Prof Dr Eng- membru comitetul tehnic TC2-91 (CIE)

Introducere

Utilizând termenul de „pericol de lumină albastră” (BLH), au existat o serie de rapoarte cu privire la riscul pentru sănătatea umană ca urmare a expunerii la lumina generată de sursele de lumină cu LED. În ciuda avantajelor legate de eficiența energetică, este întreținută suspiciunea că  unele aparate de iluminat cu LED-uri sunt dăunătoare când sunt utilizate în special la iluminat stradal.

Din nefericire acest termen a fost utilizat în mod inexact pentru a reprezenta riscul de afecțiune al ochilor și influența asupra bunei dispoziții generale.

În acest  context CIE Comisia internațională pentru iluminare – cunoscută și sub numele de CIE din titlul său francez, Comisia Internationale de l’Eclairage  își afirmă poziția cu privire la utilizarea termenului de „pericol de lumină albastră”. Acesta asigură faptului că, în mod normal, oamenii nu sunt în pericol de expunere dincolo de limitele de radiație convenite la nivel internațional, produse de sursele de lumină albă utilizate pentru iluminare. Cu toate acestea, avertizează cu privire la utilizarea necorespunzătoare a LED-urilor albastre în produse, cum ar fi jucăriile, care sunt utilizate în primul rând de copii mici.

Declarația CIE

Termenul „pericol de lumină albastră” trebuie utilizat numai atunci când se ia în considerare riscul fotochimic pentru țesuturile retinei (denumit tehnic „fotomaculopatie”), asociat de obicei cu privirea către surse luminoase, cum ar fi soarele sau arcurile de sudură. „Albastru” este inclus în termen, deoarece riscul de leziuni fotochimice este dependent de lungimea de undă, respectiv în domeniul 435 nm – 440 nm de albastru al spectrului de radiații optice. Comisia internațională pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante (ICNIRP) a publicat „funcția de pericol pentru lumină albastră”, o funcție de ponderare dependentă de lungimea de undă și limitele de expunere directă [1]. CIE a standardizat această funcție ca parte a CIE S 009: 2002 „Siguranța fotobiologică a lămpilor și sistemelor de lămpi”, publicată ca IEC 62471: 2006 / CIE S 009: 2002 [2]. Nu există dovezi cu privire la efecte adverse asupra sănătății la oameni, datorate expunerii ocazionale la radiațiile optice la limita de expunere.

Lumina albă emisă de lămpi (becuri), inclusiv LED-uri, conține de obicei într-o anumită proporție lungimi de undă relevante pentru evaluarea pericolului de lumină albastră. Lămpile cu lumina „mai rece” sau atribuite unei temperaturi de culoare mai ridicate pot conține într-o proporție mai mare lumină albastră față de sursele „mai calde” sau cu o temperatură de culoare mai scăzută. Pentru iluminatul general, limita pericolului de expunere la lumina albastră pentru lămpile cu incandescență și cu LED-uri, este similară pentru aceleași temperaturi de culoare. Evaluările practice au arătat că limitele de expunere la riscul de lumină albastră nu sunt depășite în condiții rezonabile de utilizare. Mai mult decât atât, nivelurile de expunere sunt adesea mai mici decât la vizualizarea unui cer albastru.

De asemenea, este important să se țină seama de pericolul expunerii în practică [3]. Au fost publicate mai multe studii, cu acoperire media asociată, care susțin efectele negative ale surselor de lumină albă.

Majoritatea acestor studii au condiții neobișnuite, printre care:
• expunerea pe termen lung,
• LED-uri de temperatură ridicată (adică o componentă albastră foarte mare)
• expunerile care depășesc semnificativ limita de expunere a ICNIRP,
• fixarea sursei de lumină,
• utilizarea modelelor de animale nocturne sau a celulelor umane in vitro.

Este esențial să se aprecieze că o sursă de lumină albă care emite lumină albastră la niveluri suficiente pentru a se apropia de limita de expunere la riscul de lumină albastră ar fi extrem de strălucitoare, producând astfel o strălucire de disconfort și că privirea către astfel de surse ar fi considerată un comportament neobișnuit. De asemenea, lumina cu temperatura de culoare foarte ridicată este percepută de majoritatea oamenilor ca fiind neplăcută și inconfortabilă, în special pentru iluminarea locuințelor. Este cunoscut faptul că, în mod normal, suntem expuși la variații mari de lumină de-a lungul unei zile. Cu toate acestea, acumularea acestor expuneri pe parcursul zilei nu va duce la depășirea limitelor de expunere.

În timp ce CIE consideră că „pericolul cu lumină albastră” nu este o problemă pentru sursele de lumină albă utilizate în iluminatul general, chiar și pentru cele cu „componentă albastră” predominantă, se recomandă prudență pentru expunere continuă la radiațiile optice de-a lungul multor zile, la nivelurile limitei de risc ale expunerii la lumină albastră. Într-adevăr, această expunere ar trebui evitată. O astfel de expunere este puțin probabilă pentru sursele de lumină albă, dar poate fi posibilă pentru sursele care emit primordial lumină albastră.

De remarcat de asemenea faptul că utilizarea surselor care emit în principal lumina albastră reprezintă o cauză de îngrijorare pentru expunere în cazul ochilor copiilor. Chiar dacă limita riscului de expunere la lumina albastră nu este depășită, astfel de surse pot fi strălucitoare pentru tineri. Din acest motiv, utilizarea lămpilor indicatoare albastre nu este recomandată pentru jucăriile și dispozitivele care pot fi văzute de copii. În cazul utilizării unor surse de lumină albastră în astfel de produse, limita pericolului de expunere la lumină albastră ar trebui redusă cu un factor de 10. Aceasta este foarte important in special pentru sursele de lumină care emit radiații UV pe tot domeniul.

Au existat afirmații potrivit cărora expunerea la lumina albastră poate fi legată de riscul de degenerare maculară legată de vârstă. Aceste afirmații sunt în prezent speculative și nu sunt susținute de literatura de specialitate.

Termenul „pericol de lumină albastră” nu trebuie utilizat atunci când se face referire la întreruperea ritmului circadian sau tulburări de somn. Cu toate acestea, CIE recunoaște că există îngrijorare din partea publicului cu privire la influențele non-vizuale asupra sănătății umane pentru care s-a emis anterior o declarație [4]. O actualizare în acest sens va fi emisă în timp util, luând în considerare noul standard internațional CIE S 026: 2018 [5].

În concluzie, este de așteptat ca o educație corespunzătoare a publicului  să oprească solicitările nefondate pentru temperaturi de culoare cât mai calde și, în schimb, va solicita niveluri de lumină care sa nu producă disconfort. O astfel de decizie ar conduce la economii maxime de energie, deoarece „lumina rece” oferă o eficacitate mai bună decât cea caldă.

[1] ICNIRP Guidelines on Limits of exposure to incoherent visible and infrared radiation. Health Physics. 105(1):74‐96; 2013 (available from www.icnirp.org).

[2] IEC 62471:2006/CIE S 009:2002 Photobiological safety of lamps and lamp systems (bilingual edition) / Sécurité photobiologique des lampes et des appareils utilisant des lampes.

[3] Sliney, D H, Bergman, R and O’Hagan, J. Photobiological Risk Classification of Lamps and Lamp Systems—History and Rationale. LEUKOS, 12:4, 213-234, 2016, DOI: 10.1080/15502724.2016.1145551.

[4] CIE Position Statement on Non-Visual Effects of Light – Recommending Proper Light at the Proper Time, June 28, 2015.

[5] CIE S 026/E:2018 CIE System for Metrology of Optical Radiation for ipRGC-Influenced Responses to Light.

NOTA: Declarația este disponibilă în limba engleză și poate fi descărcată de pe site-ul CIE:

http://www.cie.co.at/publications/position-statement-blue-light-hazard-april-23-2019

Puteti accesa site-ul oficial al CIE:

http://www.cie.co.at/

Share