ANRE- Ședința publică din 10 decembrie a.c. pentru reglementarea producției prosumatorilor

ANRE a organizat în data de 1o decembrie a.c. o  ședință publică pentru discutarea pachetului de reglementări referitor la comercializarea energiei electrice produsă în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparținând prosumatorilor. Ședința a avut următoarea ordine de zi:

09:45-10:00 Primirea participantilor

10:00-11:30 Discutii pe marginea Proiectului de ordin pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produsă în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparținând prosumatorilor

11:30-12:30 Discutii pe marginea Proiectului de ordin pentru aprobarea Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produsă de prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum și care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi și pentru modificarea Anexei nr. 2 la Ordinul ANRE nr. 31/2018 privind aprobarea Regulamentului de funcționare și de decontare a pieței de echilibrare și a Regulamentului de calcul și de decontare a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea.

12:30-13:00 Concluzii

13:00 Incheierea sedintei

La discuţii au participat Viorel Alicuş, director în ANRE, alţi reprezentanţi ai reglementatorului şi ai furnizorilor, ai distribuitorilor, ai producătorilor din surse regenerabile, ONG-urilor de mediu, dar şi prosumatori care deja injectează energie în reţea, fără a primi nimic în schimb.  O modificare legislativă din vara acestui an permite prosumatorilor să primească pentru energia livrată în reţea un preţ egal cu media de pe piaţa spot din anul anterior, factura urmând să fie compensată de furnizori.  Însă din discuţii a reieşit că nici reprezentanţii furnizorilor, nici cei ai ANRE nu sunt pregătiţi pentru asta şi nu cunosc încă modul în care acest lucru se va face practic.

Problemă esențială pentru operatorii de distribuție : cum se face și cine plătește echilibrarea rețelelor de JT  

„Ca să fac prognoză pentru fiecare prosumator în parte, cum facem cu dezechilibrele? Ni le asumăm, dar cum? Eu nu înţeleg ce înseamnă acest dezechilibru pe care îl preiau. Nu scrie nicăieri în nicio reglementare cum să facem asta”, a adus în discuţie Mihai Beu, directorul de comercializare al Electrica Furnizare.  Participanţii şi-au dat cu părerea asupra acestui aspect, dar fără o soluţie concretă, ajungându-se până la întrebarea dacă prosumerul este consumator sau producător.

Este prosumatorul și producător ? Cum îl tratăm ? Cât de predictibil este un prosumator ?

„Bănuiesc că prosumatorul îl calculaţi ca fiind producător. Trebuie să ne lămurim. „, a spus dl.Alicuş.

„Prosumatorul nu mai consumă ca un casnic obişnuit, consumă pe sold. Se introduc dezechilibre în plus”,  oficial  Electrica.

„Îl vedeţi ca un consumator, nu ca un producător?”, a întrebatdl. Alicuş. „E bine că avem discuţia acum. Trebuie (ca operatorii rețelei de distribuție să facă o prognoză. Au dreptate. Într-o oră un prosumator poate fi ori consumator, ori producător”, a mai spus reprezentantul ANRE.

„Trebuie să notificăm în piaţă o prognoză de consum şi una de producţie. Este absolut imposibil”, a continuat responsabilul Electrica.

„Ba da, se poate, dacă faceţi aşa cum v-am spus noi”, a insistat dl.Alicuş.

Reprezentant al Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă (PATRES): „Eu nu ştiu  dacă fiul meu va aprinde calculatorul sau va deschide frigiderul în următoarea oră”, a spus el.

Reprezentantul Electrica le-a atras tuturor atenţia că aceste lucruri trebuie lămurite, dacă ANRE vrea ca sistemul să funcţioneze de la 1 ianuarie.

„Părerea mea este că trebuie notificată o poziţie pentru toţi prosumatorii din piaţă. Problema este când se înghesuie foarte mulţi la furnizori de dimensiune mică. La furnizorii de dimensiuni mari nici nu se va simţi”, a susţinut Alicuş.

Reprezentanţii PATRES au arătat că, la furnizorii mari, prosumatorii chiar vor îmbunătăţi prognoza de dezechilibru.

„M-aş bucura. Tocmai se plâng că nu ştiu să facă prognoza. Facem o întâlnire cu distribuitorii şi furnizorii săptămâna asta”, a mai spus dl.Alicuş.

Anunţul de a fi excluşi de la viitoarea întâlnire i-a nemulţumit însă pe producătorii de energie regenerabilă, care şi-au manifestat temerea că în acea discuţie se va stabili că tocmai prosumatorii vor fi cei care vor suporta costurile dezechilibrelor. „Arătaţi-mi articolul din lege unde se spune că sunteţi scutiţi de dezechilibre”, le-a replicat directorul ANRE.

Dl.Martin Moise, preşedintele PATRES: „Am  avut în trecut povestea cu investitorii în regenerabile, care au investit şi au fost păcăliţi, nu vrem să ne trezim că şi de data asta păţim la fel”.

În plus, operatorii de rețea au arătat că deocamdată sistemul informatic nu le permite să factureze energia către prosumatori şi va mai dura câteva luni, cel puţin până în martie, până ce acest lucru va fi posibil.

Reprezentanţii PATRES au cerut ANRE să le aprobe furnizorilor o lună sau maximum o lună jumătate pentru a-şi pune la punct sistemul informatic, dar  reprezentantul Electrica a arătat că acest lucru nu se poate face peste noapte, iar soluţia nu este dată de ei, ci de cei care le pot modifica sistemul.

Câte contoare să aibă un prosumator ? Cât de stimulative sunt actualele tarife pentru injectare energiei în rețea de către prosumatori ?

Un alt subiect care a fost dezbătut intens a fost dacă prosumatorii trebuie să aibă sau nu un al doilea contor care să măsoare energia produsă, în contextul în care, potrivit legii, energia livrată în reţea trebuie să fie doar din surse regenerabile.  Reprezentanţii PATRES au susţinut că nu este nevoie de un al doilea contor, în condiţiile în care nimeni nu ar lua energie din reţea pentru a o reinjecta, cu pierderi financiare imense. „Energia din reţea costă 600 lei  pentru un MWh, iar pentru cea injectată în reţea, un prosumator primeşte preţul mediu al PZU, adică 200 de lei pe MWh, adică de trei ori mai puţin. Propunem să fie scos al doilea contor şi să se precizeze clar, în schimb, că este interzisă luarea energiei din reţea şi reinjectarea ei. Contorul suplimentar este inutil, doar dacă ţii neapărat să pierzi bani pentru a avea onoarea să încalci legea”, a mai spus dl. Moise-PATRES. Din discuții a rezultat  că actuala schema de sprijin aşa cum a fost aprobată în Parlament și tarifele prevăzute de ea, nu prevăd stimulente suficient de mari pentru a-i determina pe oameni să devină prosumatori, astfel că trebuie eliminată orice investiţie inutilă în plus. Această propunere va fi analizată de ANRE.

Cum facturăm prosumatorul ? Cum facem cu TVA-ul ? Ce informații sunt necesare din partea prosumatorului ?

Alte probleme ridicate de furnizori au fost dacă trebuie să emită o singură factură pentru energia produsă şi cea consumată, dar şi cum vor calcula TVA pentru toate aceste plăţi.  Furnizorii s-au plâns că schimbul de informaţii cu distribuitorii durează foarte mult, între 3 şi 6 luni.  „Astăzi, un client final, când vrea să-şi schimbe furnizorul, trebuie să notifice furnizorului vechi inclusiv noul furnizor unde se mută, ceea ce mi se pare o practică anticoncurenţială. De ce trebuie să ştie vechiul furnizor cine va fi noul furnizor?”, a întrebat reprezentantul producătorilor de energie verde, iar oficialul ANRE l-a aprobat: „Aveţi dreptate, furnizorul trebuie să ştie că pleacă, nu şi unde”.  „Sunt foarte multe observaţii. Trebuie publicată o formă revizuită a ordinului şi vom continua discuţiile”, a spus dl.Viorel Alicuş, la finalul şedinţei.

Când vor fi plătiți primii prosumatori ?

Reprezentantul Greenpeace  a întrebat  oficialul ANRE  despre momentul când primii prosumatori vor primi bani din energia livrată în reţea. „Vedeţi câte discuţii sunt, săptămâna asta vom continua discuţiile. Trebuie să avem multe răspunsuri. Se pune problema dacă le vom şti până la 31 decembrie sau până la 10 ianuarie. Se pare că lucrurile nu sunt atât de simple cum păreau la prima vedere”, a răspuns dl.Alicuş.

Ce prevede legislația în privința prosumatorilor  ?

Parlamentul a aprobat  în iulie a.c. Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, care precizează:  „Prosumatorii (sau prosumerii – n.r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE„.

Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.  „Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor”, mai spune legea votată în iulie.  De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.

Concluzie Electricianul : Elaborarea unor reglementări ale ANRE, menționate după cum se vede mai sus în Legea 184/2018,  care să stabilească raporturile  operatorului rețelei de distribuție cu prosumatorul  nu este deloc ușoară și nici simplă. De punerea la punct a acestor norme depinde succesul dezvoltării unui segment important din  piața de energie din surse regenerabile.

 

Share