GHIDUL AFM pentru producătorii de energie din surse regenerabile cu puteri de maxim 3 kW: în martie 2019 debutează înscrierile

 

Ghidul de finanţare a instalării de panouri fotovoltaice prin care statul oferă până la 20.000 de lei oricărui doritor a fost finalizat şi este trimis la Monitorul Oficial pentru publicare. Condiţiile au fost relaxate faţă de prima variantă, pusă în dezbatere publică în august, în urma dezbaterii publice, a declarat preşedintele AFM, dl. Cornel Brezuică pe 5 decembrie a.c.

Înscrierile încep în martie

„Ghidul este finalizat şi l-am trimis la Monitorul Oficial, azi-mâine va fi publicat, luni (10 decembrie, n.r.) cel mai târziu. Am preluat toate observaţiile făcute în perioada dezbaterii publice, au fost foarte utile. Dăm drumul la sesiunea de acreditare a instalatorilor, care se va termina în februarie, iar începând din luna martie doritorii se vor putea înscrie în program”,  a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică.

El a dat câteva detalii referitoare la modificările survenite după dezbaterea publică. „Nu va mai fi obligatorie autorizaţia de construcţie. Este suficientă o ştampilă în urma unei expertize a unui expert autorizat în costrucţii”, a spus Brezuică. „Am scos şi pragul de 50 kW (pragul minim de experienţă solicitat anterior pentru instalatorii care se puteau califica să monteze instalaţiile fotovoltaice ca să se poată califica în acest program-n.red.) şi am introdus şi invertorul hibrid”, a mai spus preşedintele AFM.

Prin schema de sprijin menționată mai sus, persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă vor primi de la stat contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei, potrivit „Ghidului de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”. Ghidul a fost lansat în august şi de atunci este în dezbatere publică.  AFM a organizat și dezbateri cu cei interesați , care au arătat care sunt punctele „slabe” ale reglementării prin schema de sprijin. Una dintre prevederile contestate din varianta inițială a Ghidului  era obligativitatea obținerii unei autorizații de construcție. Acest  proces  este îndelungat, costisitor și deloc necesar pentru că o instalație de producere a energiei din surse regenerabile nu este o construcție propriu-zisă, în sensul Legii 10/1995. Se estima că prin obligația existenței autorizației de construcție  la dosarul depus la ANRE pentru obținerea ATR  din partea ANRE, se întârzia cu intervale de la o lună până la 6 luni procesul de demarare a începerii lucrărilor.   De asemenea acreditarea firmelor de execuție-montaj al instalației de regenerabile fără condiții prealabile(50 kW prag minim de experiență anterioară) este o masură solicitată de o asociație profesională importantă, AREL, măsură ce se speră că va dinamiza piața.  Calendarul prezentat de  președintele  AFM  dl.Brezuică este unul clar, 2 luni de acreditare a firmelor de execuție-montaj (ianuarie, februarie 2019) urmate de demararea propriu-zisă a înscrierilor, în luna martie din anul viitor.

 

Share