ALAN (Artificial Light At Night) 2016

ALAN (Artificial Light At Night) 2016

Dr.ing. Dorin BEU – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Proiectul Uniunii Europene “Loss of the Night Network” (EU Cooperation of Science and Technology Action COST ES1204 LoNNe www.cost-lonne.eu) aduce împreună cercetători și ONG-uri din Europa, interesați de tematica iluminatului pe timp de noapte și de poluarea luminoasă. România este reprezentată de prof.dr.ing. Cătălin Gălățanu, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, Iași și de autorul acestor rănduri. În cadrul acestui proiect au avut loc întâlniri bianuale în diverse părți ale UE, ultima urmând să aibă loc la Cluj-Napoca în perioada 26-28 septembrie 2016, odată cu conferința ALAN 2016 (www.artificiallightatnight.org)

Problematica poluării luminoase

De la început trebuie spus că iluminatul exterior pe timp de noapte aduce multe beneficii pentru oameni: creșterea siguranței pe căile rutiere, mărește vizibilitatea, prelungește activitățile pe timp de noapte etc. Totuși, cercetările recente au arătat că iluminatul pe timpul nopții are și efecte negative, cunoscute sub numele de poluare luminoasă (întunericul natural al nopții este poluat de lumina artificială).

Iluminatul artificial pe timpul nopții excesiv, prost orientat sau inutil:

  • risipește energie și bani;
  • afectează ritmul circadian (iluminat natural pe timpul zilei/întuneric noaptea), ciclu în care evoluează toate speciile terestre și ecosistemele
  • afectează speciile active pe timpul nopții și afectează ritmul circadian și sezonal (inclusiv la speciile diurne);
  • distruge întunericul natural al peisajelor nocturne și obturează vederea cerului plin de stele;
  • dezorientează insectele și alte animale, reducând serviciile de ecosistem;
  • afectează starea de bine și sănătatea prin asocierea cu insomnia, obezitatea, tulburări metabolice și cancer hormonal;
  • în anumite cazuri poate să afecteze siguranța datorită orbirii;
  • creează deranj și reduce intimitatea datorită luminii nedorite.

La nivel global, iluminatul artificial pe timp de noapte crește în medie cu 6% pe an. Motivul îl reprezintă creșterea zonelor populate, creșterea nivelului de iluminare sau de luminanță în zonele populate și, paradoxal, creștere eficienței energetice a lămpilor. Aceste dezvoltări sunt intensificate prin utilizarea luminii albe cu un conținut crescut de albastru și printr-o utilizare lipsită de profesionalism a tehnologiei iluminatului. Lumina călătorește departe în atmosferă și produce un halou luminos, care poate fi detectat de la sute de kolometri distanță (de exemplu haloul luminos al Berlinului este vizibil de la o distanță de 100 km, cel al Barcelonei de la 200 km iar în România haloul luminos al Bucureștiului este vizibil din Munții Bucegi). Ca rezultat, ariile cu nopți natural întunecate devin tot mai rare. Acesta este motivul pentru care observatorul astronomic al UE a fost construit în Chile, într-o zonă muntoasă unde cea mai apropiată așezare umană este la o distanță de 250 km.

Mai jos este prezentată o hartă cu zonele cu cer întunecat din România și care ar trebui protejate, deoarece ele devin tot mai rare în lume și sunt o sursă de astro-turism.

Toate aceste probleme, precum și soluții de reducere a poluării luminoase (cea mai promițătoare este reprezentată de controlul fluxului luminos al aparatelor de iluminat rutier, în funcție de trafic sau oră) vor fi discutate la conferința ALAN 2016.

Conferința se va desfășura la Universitate Tehnică din Cluj-Napoca, Faculatea de Instalații, Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 128-130 în perioada 26-28 septembrie 2016. Luni 26 septembrie, în prima parte a conferinței ALAN 2016, accesul este gratuit.

Share