TME: Calculatorul monoplacă UPS-P4-A10-08128 de la firma AAEON

Calculatoarele monoplacă AAEON (inclusiv UPS-P4-A10-08128) au devenit un element indispensabil al aplicațiilor care necesită un echipament compact și eficient cu arhitectură x86, altul decât un calculator industrial.

Domenii de utilizare
Unitatea UPS-P4-A10-08128 este deosebit de utilă în sisteme avansate, oriunde este nevoie de o putere de calcul mare oferită de echipamente cu dimensiuni reduse. Acestea sunt cerințele la care trebuie să răspundă tot mai adesea aplicațiile din segmentul de automatizări industriale. Echipamentele Internet-of-Things (IoT) care nu sunt noduri finale, de exemplu porțile de rețea care controlează fluxul de date și asigură conversia acestora (gateway), sunt de asemenea construite pe baza unor calculatoare monoplacă. Calculatorul UPSP4- A10-08128 (Up Square, UP2) este foarte potrivit în acest rol. Un domeniu nou de utilizare a acestuia îl reprezintă aplicațiile legate de analiza și prelucrarea imaginii în timp real. Calculatorul monoplacă UP2 poate funcționa împreună cu o placă mPCI-e care conține un circuit reprezentând un element al unei rețele neuronale (de exemplu procesorul grafic Intel® Movidius® MyriadTM). În această situație, puterea de calcul a acestuia crește considerabil, permițând analiza și procesarea datelor direct în nodurile marginale ale rețelei (edge computing). Astfel, este scurtat timpul de procesare și sunt minimizate costurile legate de transmiterea datelor, de închirierea și operarea unor centre de calcul. În acest mod, calculatorul monoplacă devine o componentă cheie în sistemele de detectare a obiectelor (de exemplu, produsele unei anumite mărci în aparatele de vânzare automată sau plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor care intră în parcările păzite), de identificare a persoanelor (de exemplu a sexului și vârstei persoanelor care vizitează un magazin într-o anumită perioadă a zilei). De asemenea, calculatorul monoplacă poate juca rolul de unitate de comandă într-un vehicul autonom, care analizează și prelucrează imaginile de pe camerele video. Numărul de utilizări este limitat doar de inventivitatea proiectantului.
Calculatoarele monoplacă sunt utilizate adesea în producția de serie mică, unde este necesară scurtarea timpului de proiectare până în momentul ieșirii produsului pe piață. În plus, datorită funcționării cu sistemele de operare Linux și Windows, crearea de echipamente electronice devine mai ușoară pentru programatori, care, având la dispoziție un mare număr de biblioteci și drivere prezente chiar în sistemul de operare, nu trebuie să se mai preocupe de aspecte legate de partea de hardware a echipamentului.

 

Avantaje
Principalul avantaj al calculatorului monoplacă îl constituie dimensiunile reduse ale acestuia, care influențează și mărimea echipamentului final.
Calculatorul UPS-P4-A10-08128 funcționează într-un interval larg de tem peraturi, iar memoria volatilă și nevolatilă compusă din circuite inte gra te este rezistentă la șocuri și vibrații.
Un avantaj important îl reprezintă și consumul redus de putere. Acest lucru înseamnă nu doar un necesar de energie mai mic, dar și o mai mare durabilitate și fiabilitate a echipamentului. Datorită interfețelor montate pe placă este posibil schimbul de date cu echipamentele externe. Calculatorul monoplacă UPS-P4-A10-08128 de la AAEON va fi disponibil cel puțin până în 2024. Echipamentul este certificat CE/FCC Class A.
Parametrii tehnici
– procesor x86-64 Intel® Pentium™ N4200 cu 4 nuclee, tactat la frecvența de 2,5GHz;
– interfață grafică Intel® Gen 9 HD care suportă codare video în formatele HEVC4, H.264, VP8, la rezoluție 4K;
– memorie 8GB RAM și 128GB memorie Flash integrate;
– circuit integrat Altera MAX10 FPGA;
– alimentare DC 5V@6A;
– temperatura de lucru 0-60°C;
– greutate 0,26 kg;
– dimensiuni 85,6×90 mm;
Interfețe suportate și tipuri de conectori
UP2 suportă următoarele interfețe de comunicare:
– Ethernet x2;
– GPIO;
– MIPI-CSI2;
– USB 2.0;
– USB 3.0;
– eDP.
Este prevăzut cu conectori și sloturi de expansiune în standardul 40-pin (compatibil cu Raspberry PI), DP 1.2, HDMI 1.4, RJ45 ecranate magnetic x2, SATA, USB A x3, USB B micro și mPCI-e.

Share