Supravegerea video oferită ca serviciu (Video Surveillance as a Service -VsaaS)

Un mare număr de camere de monitorizare-supra vegherevideo instalate acum pe străzi, în clădiri, pe aeroporturi, în stații de tren sau metrou, în mall-uri, captează mari cantități de imagini video care sunt analizate, stocate și prelucrate pentru a obține informații relevante pentru diverși beneficiari.

Supravegherea video este însă o tehnologie costisitoare și complexă, care necesită echipament sofisticat, personal specializat, stocarea datelor și analiza lor cu un software specializat, transport al imaginilor la distanță printr-o rețea cu costurile aferente transferului permanent pentru un volum mare de date.

Dacă toate aceste operații erau derulate în trecut de beneficiarul direct al imaginilor video, iată că a apărut o tendință de externalizare a acestor activități, către firme ce oferă ca și serviciu supravegherea video normală, care nu necesită cerințe speciale de genul analizei mișcărilor în anumite cadre, reorientarea camerelor, focusarea pe anumite zone (Video Analytics).
După aprecierea unui consultant în sisteme de supraveghere video, circa 80-90 % din aplicațiile uzuale de supraveghere video pot fi realizate de firme specializate ce oferă acest serviciu. Nu toate aplicațiile de supraveghere video necesită acuratețea necesară pentru a citi ce scrie un om pe biroul său, declară același consultant. Aplicațiile ce necesită imagini la o rezoluție ridicată (High Definition) și cu un număr de cadre mai ridicat sunt mai puține, pentru cele mai multe cazuri fiind suficiente 5-15 cadre pe secundă (fps-frames per second).

Unii beneficiari preferă să stocheze datele la nivel local, pentru a evita transferul unei cantități mari de date, ce necesită o bandă largă cu costurile aferente și implică și probleme legate de fiabilitatea rețelei de transport. În concluzie, decizia externalizării unui sistem de supraveghere trebuie să țină cont de numeroși factori, ce țin de cerințele sistemului de supraveghere(calitate imagine, rezoluție, număr de frame-uri pe secundă) posibilitățile de stocare locală, necesarul de bandă pentru transferul imaginilor etc.

Share