KDF Energy intră pe piața balcanică de iluminat prin parteneriatul cu Optogan

România va deveni hub regional pentru piața de iluminare LED

București, 15 septembrie, 2011 – Optogan, companie inovatoare în domeniul iluminării ecologice bazată pe tehnologie LED de tip SSL, deschide piața locală a echipamentelor de iluminare bazate pe tehnologia LED, în condițiile în care Uniunea Europeană face eforturi susținute pentru reducerea consumului de energie electrică și pentru eliminarea, până în anul 2012, a becurilor ineficiente din punct de vedere energetic.

„Piața produselor de iluminare SSL are un potențial extrem de important în următorii ani, având în vedere eforturile depuse de Uniunea Europeană pentru reducerea, cu aproximativ 80%, a consumului de energie. Produsele de iluminare LED au un potențial de afaceri de 25-30 milioane de euro până la finalul anului 2012 în zona balcanică și ne așteptăm ca România să fie o țară cheie pentru dezvoltarea acestui segment în regiune”, a declarat Ove Sörensen, Senior Director Sales & Business Development în cadrul Optogan

Ove Sorensen Optogan foto

Produsele Optogan vor fi distribuite în România, Grecia și Bulgaria de compania KDF Energy, lider local în domeniul tranzacționării emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Am bugetat o investiție de 1,5 milioane de euro în următoarele 12 luni pentru dezvoltarea canalelor de distribuție pentru produselor Optogan la nivel regional. România face parte, din primul val al extinderii companiei Optogan în zona Europei de Est”, a declarat George Brăiloiu, proprietarul KDF Energy.

„Soluțiile de iluminare SSL, cu un consum redus de energie, reprezintă tehnologia viitorului în industria de profil. Optogan vizează poziționarea ca lider pe piața est europeană a produselor de iluminare bazate pe tehnologia SSL,în Europa de Est. Ne așteptăm la o creștere seminificativă a adopției iluminării bazată pe tehnologia LED în următoarele 18 luni,” a declarat Robert Ambrozie, reprezentantul KDF Energy care va coorodna parteneriatul cu Optogan în zona Balcanilor.

Creșterea epitaxială a cristalelor este cea mai importantă tehnologie a Optogan. Bazată pe principiile dezvoltate de academicianul rus Profesor Zhores I. Alferov, laureat al premiului Nobel pentru fizică, această tehnologie a fost dezvoltată și patentată de către un grup de cercetători, absolvenți ai Institutului Ioffe din St. Petersburg. Aceste patente au permis înființarea Optogan, în 2004, de către Maxim Odnoblyudov, Vladislav Bougrov și Alexey Kovsh. Beneficiile acestei tehnologii sunt luminozitatea deosebită, durata de viață a chip-ului și eficiența energetică. Produsele bazate pe această tehnologie au fost apoi dezvoltate de o echipă de cercetători din întreaga Europă și produse de către Optogan în Germania.

Becurile produse de Optogan au un consum dei 9 Wați, acesta fiind de 10 ori mai mic decât  consumul becurilor cu incandescență disponibile momentan pe piață. În plus, sistemele de iluminare Optogan au o durată de funcționare de 50.000 ore. Altfel spus, o gospodărie care folosește sistemele de iluminare în medie patru ore pe zi, 365 zile pe an, poate utiliza un bec cu tehnologie LED produs de Optogan pentru o perioadă de peste 34 ani, sau șase ani de iluminare continuă. Într-o companie în care se țin aprinse 8 ore pe zi, de luni până vineri, o sursă de iluminat Optogan poate fi utilizată pentru o perioadă de 24 de ani.

Iluminarea LED, perspective de consum

 

Oficialii Comisiei Europene estimează că, pe viitor, corpurile de iluminat LED vor deveni o alternativă viabilă atât pentru înlocuirea becurilor cu incandescență cât și a soluțiilor de iluminat CFL, care includ în procesul de producție vapori de mercur. Avantajele pe care această tehnologie le aduce sunt multiple: durată de funcționare de peste 50.000 de ore, consum energetic de 10 ori mai mic decât cel al corpurilor de iluminat clasice și lipsa oricăror elemente toxice. Datele oficiale publicate de UE arată că utilizarea becurilor economice va aduce economii între 5 și 10 miliarde de euro anual, la nivel european, fonduri care vor putea fi apoi investite în dezvoltare.

Bec optogan e27

La nivel global, soluțiile de iluminat bazate pe tehnologia LED au început să fie adoptate pe piață abia din anul 2007, iar în prezent reprezintă aproximativ 5% din valoarea totală a vânzărilor de echipamente de iluminat. Până în acest moment, această tehnologie a fost în principal adoptată de marile companii, însă începe să fie o alternativă și pentru iluminarea în zonele publice sau rezidențiale.

Un studiu global, realizat anul acesta de compania Strategies Unlimited, arată că vânzările de corpuri și soluții de iluminat bazate pe tehnologia LED vor avea o creștere anuală de peste 20% până în 2014. Principalii vectori de creștere vor fi îmbunătățirea tehnologiei și reducerea prețurilor produselor, strategia de eficientizare energetică, reglementările legislative, dar și încurajările fiscale oferite de diverse guverne din întreaga lume.

 

Optogan va comercializa pe piața din România chip-uri LED de iluminare, componente LED de iluminare, panouri și structuri iluminatoare adresând atât consumatorii individuali, cât și marile companii care urmăresc reducerea consumului de energie. De asemenea companiile producătoare de corpuri de iluminat sau sectorul public, care au nevoie de soluții de iluminare complete și eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, Optogan dezvoltă produse dedicate pentru iluminarea interioară și stradală, create special pentru a rezista la temperturi extreme fără a afecta calitatea luminii emise de acestea. Cu o rată de conversie de 130 lumeni per Watt, lămpile și becurile Optogan au fost create special pentru a reduce consumul de energie electrică atunci când sunt folosite.

Despre Optogan

 

Fondată în anul 2004 de o echipă de oameni de știință ruși de la prestigiosul institut Loffe, din Sankt Petersburg, compania Optogan dezvoltă și produce LED-uri de înaltă luminozitate pentru aplicații de iluminat. Tehnologia brevetată și designul produselor permit îmbunătățiri concrete de performanță, precum și o reducere a costurilor pentru corpuri de ilumint bazate pe tehnologia LED. Cu un centru de cercetare și dezvoltare în Helsinki, o linie pilot de fabricație în Germania, la Dortmund, Optogan își dezvoltă în prezent cea mai mare unitate de producție de LED-uri din Europa de Est la Sankt Petersburg, în Rusia. Investitorii financiari și acționarii Optogan includ nume ca Onexim Group, OAO  RIC și Corporația Rusă de nanotehnologii.

Share