Grupul Bosch începe bine noul an fiscal

Strategie concernului german este confirmată – firma este pregătită pentru provocările viitorului   

 Stuttgart/Gerlingen – La nivel internațional, Grupul Bosch a debutat cu dreptul în anul fiscal 2011. În ciuda incertitudinii create de evenimentele din Japonia, compania vede în continuare perspective favorabile de creștere și profit. „Nimeni nu poate spune deocamdată care sunt efectele concrete ale dezastrului din Japonia. Totuși, credem în continuare că cifra de afaceri a companiei va depăși pentru prima dată valoarea de 50 de miliarde de euro, în anul 2011”, a spus Franz Fehrenbach, președintele Consiliului de Administrație al Grupului Bosch, la conferința anuală de presă susținută la Stuttgart. Compania are ca obiectiv menținerea unei rentabilități comerciale de 7 – 8%. Cifrele înregistrate în primul trimestru susțin această previziune: volumul total de vânzări al Grupului Bosch, furnizor de tehnologii și servicii, a crescut în primele trei luni din 2011 cu circa 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.   

foto Franz Fehrenbach, președintele Consiliului de Administrație al Grupului Bosch
Franz Fehrenbach, președintele Consiliului de Administrație al Grupului Bosch

 Toate cele trei sectoare de activitate ale concernului german au reușit să-și sporească cifra de afaceri în această perioadă. Aceste evoluții pozitive se reflectă și în numărul angajaților: se estimează că, la nivel mondial, numărul angajaților Bosch va crește cu 15.000 până la sfârșitul anului 2011, ajungând la circa 300.000 de persoane în total. Mai mult de jumătate dintre aceste locuri de muncă urmează să fie create în zona Asia-Pacific, 5900 dintre acestea în China.     

Bosch intenționează să angajeze alte 3800 de persoane în Europa de Est și Turcia, precum și 1000 de persoane în America de Nord și 800 în America de Sud. În Germania, compania dorește să creeze, pe parcursul acestui an, circa 900 de noi locuri de muncă.   

 Atmosfera pozitivă din cadrul companiei este, pentru moment, umbrită de evenimentele din Japonia. Cutremurul și consecințele acestuia nu au produs nicio victimă printre cei aproape 8000 de angajați Bosch din această țară, iar pagubele suportate de cele 36 de sedii Bosch din Japonia au fost limitate. „În prezent, ne așteptăm ca urmările cutremurului din Japonia să încetinească doar temporar creșterea economiei mondiale”, a spus Fehrenbach. „Cu toate acestea, interdependența dintre producători este foarte mare, mai ales în industria auto, și acest lucru este valabil și pentru Bosch”. Alte necunoscute ale economiei globale sunt evoluția prețurilor la materii prime și efectele fluctuației cursurilor de schimb. În ceea ce privește moneda euro, dr. Stefan Asenkerschbaumer, director financiar al Grupului Bosch, a afirmat: „Acum este absolut necesară consolidarea bugetară în țările din zona euro, cu susținerea acesteia printr-un set eficient de sancțiuni”.   

 Revenire rapidă la nivelul anterior crizei   

În 2010, economia mondială s-a comportat mult mai bine decât se estimase inițial. Acest lucru s-a reflectat anul trecut în creșterea cu 24% a vânzărilor Grupului Bosch, acestea atingând cifra de 47,3 miliarde de euro. Altfel spus, cifra de afaceri a companiei a depășit nivelul anterior crizei, din 2007, cu circa un miliard de euro. Profitul înainte de impozitare a atins valoarea de 3,5 milioane de euro în anul 2010. În 2011, rentabilitatea comercială înainte de impozitare a fost de 7,4%, adică a revenit în ținta fixată de companie. „Ne-am atins scopul de a ieși mai puternici din criză”, a spus Asenkerschbaumer.   

 Strategie confirmată – toate sectoarele de activitate sunt pe o pantă ascendentă   

Pentru Fehrenbach, orientarea pe termen lung a companiei s-a dovedit corectă. „Strategia noastră de diversificare focalizată, de sporire a prezenței internaționale și de menținere a puterii inovatoare rămâne neschimbată. Asta stă la baza creșterii noastre rapide”. Acest lucru este confirmat și de evoluțiile pozitive ale celor trei sectoare de activitate.   

 În domeniul auto, Bosch a înregistrat în 2010 o creștere a vânzărilor cu 29%, atingând cifra de 28,1 miliarde de euro și un profit înainte de plata dobânzilor și impozitul pe venit (EBIT) de 2,3 miliarde de euro. Acest sector a înregistrat, deci, cea mai spectaculoasă revenire. Pe lângă utilizarea eficientă a capacității de producție ca rezultat al redresării economice, un rol decisiv în succesul Bosch l-a jucat cererea continuă de produse inovatoare, precum și eforturile considerabile depuse în vederea creșterii competitivității pe această piață.   

 Fehrenbach a descris perspectivele de creștere în domeniul sistemelor auto ca fiind promițătoare. Relansarea cererii de autovehicule diesel în Europa de Vest reprezintă un avantaj pentru companie. Prin urmare, Bosch se așteaptă ca numărul de sisteme de injecție common-rail comercializate să crească anual cu 10% până în 2015. Și sistemele de injecție directă de benzină urmează o pantă ascendentă: procentul de autovehicule echipate cu astfel de sisteme se va tripla până în 2015, la nivel mondial, ajungând la 18%. În combinație cu sistemul de supraalimentare, sistemul de injecție directă de benzină permite reducerea dimensiunilor motoarelor. Motoarele de dimensiuni mai mici și cu mai puțini cilindri furnizează aceleași performanțe, dar se caracterizează printr-un consum mai mic de carburant. Și piața sistemelor de supraalimentare, pe care Bosch este implicată în cadrul societății mixte Bosch Mahle Turbo Systems GmbH & Co. KG, se dezvoltă rapid.   

 Fehrenbach prevede, de asemenea, o creștere a cererii de sisteme de siguranță, precum ESP® (Programul electronic de stabilitate). Până în prezent, 34 de țări au adoptat legi care cer ca acest sistem antipatinare să fie montat pe autoturismele noi. Aceste legi vor intra în vigoare în următoarele luni, în mai multe țări europene, în SUA și Australia. Bosch dorește, de asemenea, să ducă electrificarea sistemului de propulsie al autovehiculelor la un nivel superior: compania investește în acest scop 400 de milioane de euro anual. Circa 800 de ingineri își desfășoară activitatea în acest domeniu. Până în 2013, Bosch va demara producția de serie a 20 de proiecte în segmentul de autovehicule electrice, pentru 12 producători auto. Cel mai recent proiect este înființarea unei societăți mixte împreună cu Daimler AG pentru dezvoltarea și fabricarea de motoare electrice destinate autovehiculor din Europa. Bosch și Daimler au semnat o scrisoare de intenție în acest sens și au început negocierile.   

 Deși relansarea a început abia în a doua jumătate a anului, sectorul Tehnologiei industriale a realizat cea mai mare rată de creștere: vânzările sale au crescut cu 30%, atingând cifra de 6,7 miliarde de euro. Un rol important în acest sens l-au avut efectele de consolidare rezultate din preluarea companiei aleo solar AG. Dar chiar și în lipsa acestora, vânzările în domeniul tehnologie industrială au crescut considerabil, cu 20%. Divizia Energie Solară a realizat o creștere peste medie a numărului de vânzări. Bosch estimează că volumul global de pe piața sistemelor fotovoltaice să se dubleze până în 2015. Pentru a înregistra un progres din punct de vedere al costurilor, trebuie să realizăm și economii de scară”, a spus Fehrenbach. „Noua fabrică din Arnstadt (Germania), care se va deschide în iulie 2011, reprezintă un pas important în acest scop. Următoarea uzină va fi construită probabil în Asia”. Per ansamblu, sectorul de tehnologie industrială a realizat și în 2010 un EBIT pozitiv. Acesta a atins valoarea de 90 de milioane de euro, după pierderea semnificativă din anul precedent.   

 În sectorul Bunurilor de larg consum și echipamentelor pentru construcții, Bosch a înregistrat vânzări de 12,5 miliarde de euro în 2010. Aceasta înseamnă o creștere de 10%. Cu un EBIT de 740 milioane de euro, acest sector de activitate s-a dezvoltat în mod promițător. Bosch prevede continuarea acestui trend pozitiv în 2011, mai ales în ceea ce privește cererea de bunuri de consum cum sunt electrocasnicele cu consum redus de energie și sculele electrice. Pentru divizia de Termotehnică există un stimulent suplimentar, și anume lansarea pe piață a unei centrale termice hibride extrem de compacte, care combină avantajele centralelor termice în condensare, alimentate cu gaz și cele ale pompelor de căldură cu aer exterior ca sursă de căldură.   

 Prezență internațională sporită   

În 2010, vânzările în Europa au atins cifra de 27,7 miliarde de euro. Această regiune, care realizează 59% din cifra de afaceri a Grupului Bosch, reprezintă în continuare baza activităților companiei. În 2011, circa 70% din cheltuielile de capital vor fi destinate obiectivelor din Europa. De exemplu, până la sfârșitul anului, Bosch va începe construirea unui nou centru de cercetări și inginerie avansată la Renningen, lângă Stuttgart.   

 În 2010, Bosch a reușit să-și consolideze poziția în regiunea cu perspective mari de creștere Asia-Pacific. Vânzările în această regiune au crescut cu 43%, ajungând la 11 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că, pentru prima dată, cota de vânzări a Grupului Bosch, generată în această regiune, a urcat la 23%. Se estimează că aceasta va continua să crească în următorii ani până la 30%. De aceea, Bosch va investi, între anii 2011 și 2013, circa 2 miliarde de euro în regiunea Asia-Pacific. Aproximativ jumătate din această sumă va fi îndreptată spre China. La 20 aprilie 2011, compania a deschis un sediu nou la Shanghai. Până la sfârșitul anului 2012, în acest loc vor lucra circa 2000 de angajați.   

 Anul trecut, compania a înregistrat o creștere puternică și în America de Nord și de Sud. După o lungă perioadă dificilă, companiile regionale din America de Nord au reușit să înregistreze din nou rezultate pozitive. În America de Sud, vânzările din 2010 au depășit chiar nivelul din 2007. În total, Bosch estimează perspective bune de creștere în America. În S.U.A., compania profită de politicile implementate, cum ar fi promovarea energiei ecologice și reglementările CAFE.   

 Bosch susține sectorul serviciilor   

Pe lângă expansiunea globală a sectorului de tehnologii, portofoliul de servicii al companiei Bosch va fi, de asemenea, extins. Compania vede un potențial deosebit în acest sector, ca și în interconectarea dispozitivelor, sistemelor și serviciilor în „internetul obiectelor și serviciilor”. Există foarte multe domenii de aplicație a acestei tehnologii, în special în construcții și sisteme energetice.   

 Divizia Sisteme de securitate urmărește, la rândul ei, să realizeze o creștere suplimentară în sectorul serviciilor. În Rusia și China sunt în faza de proiect două noi centre de comunicații. Există 21 de astfel de centre de servicii în toată lumea. Pentru acest an, compania prevede o creștere puternică în cadrul acestei divizii, de 20%.   

 Numărul de investiții viitoare va crește din nou   

În acest an, Bosch intenționează să cheltuiască peste 7 miliarde de euro pentru a-și asigura viitorul. Dintre aceștia, peste 4 miliarde de euro vor merge în cercetare și dezvoltare, în timp ce 3 miliarde vor reprezenta investiții în mijloace fixe. În 2010, costurile cu activitatea de cercetare-dezvoltare au atins 3,8 miliarde de euro, în vreme ce investițiile în mijloacele fixe s-au ridicat la 2,4 miliarde de euro. Proiecte vaste și importante, cum ar fi fabrica de plăcuțe semiconductoare din Reutlingen, Germania, sau extinderea capacității de producție pentru dispozitivele fotovoltaice au fost realizate în timpul crizei economice. „Circa 45% din activitatea de cercetare-dezvoltare se concentrează pe produse care permit economisirea resurselor naturale și asigură protecția mediului înconjurător. Aceste produse reprezintă deja 40% din vânzările noastre, iar acest procent va crește”, a spus Fehrenbach. În 2010, Bosch a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de euro cu sisteme care utilizează energiile regenerabile, precum sistemele fotovoltaice, termosolare sau eoliene. În aceste domenii își desfășoară activitatea peste 5000 de angajați.   

 În 2010, numărul angajaților Bosch implicați în activitatea de cercetare-dezvoltare a crescut la nivel mondial la peste 34.000. „Avem o echipă puternică, care creează produse „pentru o viață” în tot mai multe variante”, a spus dr. Volkmar Denner, membru al Consiliului de Administrație responsabil cu activitățile de cercetare-dezvoltare. „Câștigăm un plus de forță prin interconectarea competențelor noastre”. Această interconectare poate avea forme foarte diferite, a explicat acesta. De exemplu, Bosch depune eforturi pentru îmbunătățirea colaborării dintre inginerii săi din diversele sectoare de activitate și regiuni.   

 Punerea în comun a cunoștințelor în acest fel va crea sinergii. Un exemplu de astfel de interconectare este sistemul de comandă hidraulică diesel pentru utilajele mobile, dezvoltat în comun de divizia Sisteme de acționare și comandă și divizia Sisteme diesel. Acest produs respectă cerințele viitoarelor standarde de emisii poluante și permite, în același timp, reducerea cu 20% a consumului de carburant.   

 Pentru Bosch, electronica de putere reprezintă un domeniu important, cu un viitor promițător. Dispozitivele electronice sunt necesare pentru controlul transferului de energie, inclusiv în cadrul autovehiculelor electrice. Aproape 750 de ingineri Bosch lucrează exclusiv în acest sub-domeniu. Mai mult, compania s-a asociat cu două universități din regiunea Stuttgart pentru a înființa, în apropiere de Reutlingen, un centru de studii și cercetare în electronica de putere.   

 Grupul Bosch este unul din liderii globali ai furnizorilor de tehnologie și servicii. În domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum și construcții, circa 285.000 de angajați au generat în anul fiscal 2010 vânzări de 47,3 miliarde de euro. Grupul Bosch cuprinde compania Robert Bosch GmbH și cele peste 350 de filiale și companii regionale din peste 60 de țări. Incluzând și partenerii de vânzări și servicii, se poate spune că Grupul Bosch este reprezentat în circa 150 de țări. Această dezvoltare la nivel global, producția și rețeaua de vânzări reprezintă fundația unei continue creșteri. În 2010, Bosch a investit 3,8 miliarde euro în cercetare și dezvoltare și a înregistrat peste 3800 de patente în toată lumea. Prin intermediul produselor și serviciile sale, Bosch îmbunătățește calitatea vieții, oferind soluții care sunt în același timp inovatoare și avantajoase.   

   Bosch sărbătorește în 2011 cea de-a 125 aniversare. Compania a fost înființată în 1886 la Stuttgart de către Robert Bosch (1861-1942), sub denumirea „Atelier de mecanică fină și inginerie electrică”. Structura specială a proprietății Robert Bosch GmbH asigură libertatea antreprenorială a grupului Bosch, permițând companiei să planifice și să facă investiții semnificative pentru asigurarea viitorului său. 92% din acțiunile Robert Bosch GmbH sunt deținute de fundația caritabilă Robert Bosch Stiftung GmbH. Majoritatea drepturilor de vot sunt deținute de Robert Bosch Industrietreuhand KG, un trust industrial. Funcțiile de conducere antreprenorială a grupului sunt îndeplinite de acest trust. Restul de acțiuni sunt deținute de familia Bosch și de Robert Bosch GmbH.    

    

Informații suplimentare sunt disponibile la adresele de Internet www.bosch.com, www.bosch-presse.de și www.125bosch.com .   

 

Share