Statie de energie de curent continuu ELECTROMAGNETICA pentru sisteme de iluminat cu LED

http://www.electromagnetica.ro

Fabricat în România: Statie de energie de curent continuu ELECTROMAGNETICA pentru sisteme de iluminat cu LED

Prof.dr.ing. Stelian Matei

Tehnologiile de iluminat cu semiconductori sunt tehnologii de curent continuu de joasa tensiune  si inerent, sunt incompatibile cu tensiunea alternativa a retelei  de alimentare traditionala (120Vac si 230Vac). Ca sarcina neliniara, concentrarea acestor sisteme de iluminat cu LED afecteaza performanta retelei electrice din sistemul energetic si poate produce dezechilibre. Utilizarea unei mini retele („grid”) de curent continuu contribuie la reducerea acestui efect, în special prin eliminarea multitudinii si varietatii de convertoare ac-cc. Dezbaterea legata de retelele electrice de curent alternativ sau DC a ramas deschisa si are la baza un potential semnificativ de economisire a energiei în cladirile comerciale si deci si pentru iluminatul cu LED-uri alimentat de o rettea de curent continuu.

Fig 1. Sistem de iluminat cu LED alimentat de la o rettea de curent continuu de 200Vcc

Fig 2. Statie de energie SMR14/200 Fig 3. Interior stattie de energie tip SMR14/200

 

Electromagnetica s-a alaturat recent producatorilor de echipamente electrice si electronice cu noua serie de “statii de energie” si statii de încarcare acumulatori automobile electrice.
Statia de energie tip SMR14/200, produsa în Electromagnetica, se alimenteaza de la reteaua trifazata de 380Vac si poate furniza la iesire o putere maxima de 35 kW la o tensiune continua de maxim 220Vcc. Pentru o platforma comerciala, unde numarul corpurilor de iluminat este de ordinul sutelor de unitati (un exemplu în figura 1), este mult mai eficient sa se utilizeze o statie centrala în locul surselor de alimentare individuale.
În cazul Statiei SMR14, care contine 16 compartimente independente, poate permite reglarea nivelului de iluminare pentru 16 circuite independente.

Pentru o instalatie ce contine 1000 de corpuri de iluminat cu puterea de 30W fiecare, la un factor de utilizare de 40%, valoarea economiei de energie poate depasi 11 Eur/zi.

Economia de energie este in principal cauzata de eficienta ridicata a conversiei ca-cc, care in cazul statiei SMR14 depaseste 94% si un factor de putere >0.98. Este de remarcat si stabilitatea tensiunii de iesire < 0.5% iar valoarea ondulatiei tensiunii este mai mica de 100mV, ceea ce determina un nivel de iluminare stabil indiferent de fluctuatiile tensinii de alimentare.

Prin implementarea solutiei de ”mini grid” de curent continuu cu statia SMR 14, la iluminatul cu LED, se estimeaza o economie de peste 20.000 Euro pe an, la o cladire de 48.000 mp. Un alt avantaj al solutiei il constituie conectivitatea, respectiv integrarea in reteaua Internet/Intranet TCP sau UDP utilizand protocoale de retea standard.

Schimbarea valorii parametrilor de iesire poate fi astfel executata de la distanta, utilizand programul software WinCSU_2 (Fig. 5).

Fig.5

Transmiterea starii alarmelor sau a unei situatii care necesita interventie se poate face prin SNMPTraper. Aceste mesaje de alarma se pot transmite si receptiona utilizand aplicatiile standard de e-mail. Din experienta acumulata pe echipamentele instalate se poate confirma ca utilizarea alimentarii in curent continuu pentru sistemele de iluminat cu LED este de preferat chiar si in cazul reticulatiilor de lungimi mari.

Astfel utilizarea de „mini grid” de curent continuu are ca rezultat o eficienta si o fiabilitate mai ridicata fata de un sistem de curent alternativ de dimensiuni echivalente (AC) care transporta aceeasi putere.

Fig 4. Exemplu conectivitate în rettea IP

 

Caracteristici Statie de energie SMR 14/200 V 35 kW

Numar circuite 16

Destinatie: Iluminat hale industriale, supermarketuri, birouri

Tensiunea de intrare nominala: 3 x 380 Vac cu nul (R, S, T, N, PE)

Curent maxim de intrare :72 A / faza

Frecventa nominala: 50 Hz

Tensiunea de iesire (reglabila): 180…220 Vdc

Stabilizarea tensiunii de iesire: 0,5%

Tensiune de riplu la iesire: Max. 100 mVvv

Putere de iesire: max. 35 kW

Factorul de putere (l) > 0,98 la 40÷100 putere

Randament min. : 94 %

Protectie la supratensiuni: Intrare si iesire

Protectie la supracurenti: Intrare si iesire

Echirepartitia curentului pe redresoare < 5% din curentul total

Temperaturi de functionare: 0°C…+50°C

Zgomot < 50dB

Masa totala: 150 Kg

Gradul de protectie: IP20

Dimensiuni de gabarit :(L x l x h) 1500 x 600 x 600 mm

 

Share