SIMPOZION CNRI -ILUMINATUL PUBLIC

  Iluminatul Public -Beneficii si temeri induse de sistemele de iluminat cu LED

Joi 07 iunie 2018 ora 13:00 ,   la  Facultatea de Inginerie a Instalațiilor a Universității de Construcții din București (Bd. Pache Protopopescu nr.66, sector 2, București) a avut loc un simpozion pe tema impactului tehnologiei LED în iluminatul public.

Tematica propusă a fost:

  • Mediul luminos exterior în plină revoluție a tehnologiei LED
  • Evoluția și potențialul LED-ului în iluminatul public
  • Comanda, controlul, telegestiunea iluminatului public – provocări ale prezentului

Sintagma “Iluminat Public” definește un complex de soluții pentru: iluminat rutier, pietonal, peisager, architectural, festiv etc. care se bucură de o atenție specială pentru că este generatoare de beneficii multiple cum sunt  confortul persoanelor, siguranța sporită, plăcerea de a admira obiective arhitecturale illuminate ingenios astfel încât aceste obiective să fie puse în valoare .

Prezentările dr. ing. Ion Păuț-ELBA-COM Timișoara, pe tema iluminatului public și  dl. prof.dr.ing. Cătălin Gălățanu de la Universitatea de Construcții din Iași, pe tema verificării nivelului luminanței la iluminatul monumentelor istorice și obiectivelor publice, urmate de discuții ale celor prezenți au oferit un util loc pentru schimbul de idei pe teme actuale din iluminat. Astfel, s-a subliniat faptul ca tehnologia LED are numeroase aspecte și parametri care nu sunt luați în seamă  de multe ori(calitatea luminii emise de LED, durata de viață a surselor și respective corpurilor de iluminat cu LED, posibilitatea controlului de la distanță a iluminatului public – telegestiune așa cum este denumit sistemul produs de ELBA-COM.  

 Prof. Gălățanu a concluzionat pe baza unor numeroase măsurători făcute cu camera infraroșu că nivelul de iluminare este în general excesiv pentru obiectivele arhitectonice.

 Dl. dr.ing Păuț a prezentat concluziile desprinse de ELBA-COM după implementarea soluției proprii de control (telegestiune) a iluminatului public din Arad.  

 Dezbaterile au atins problema costului și beneficiilor controlului  iluminatului public, a raportului dintre sistemul de iluminat propriu zis și celelalt elemente ale sistemului (partea de protecție la descărcări electrice de exmplu).

 

 

 

 

 

Share