ABB vinde business-ul său de cabluri la NKT Cables

ABB vinde business-ul său de cabluri la NKT Cables

  • Puncte forte complementare pentru a crea un jucător  lider în industria cablurilor;
  • ABB și NKT Cables semnează un acord de parteneriat strategic pe termen lung;
  • Vânzarea are o valoare totală de 836 milioane Euro;
  • Vânzarea demonstrează angajarea ABB pentru gestionarea unui portofoliu activ.

NKT Cables achiziționează business-ul ABB de cabluri de înaltă tensiune la nivel mondial, cu o valoare totală de 836 milioane euro (934 milioane US$). Cablurile de înaltă tensiune sunt componente cheie în cadrul rețelelor de energie dezvoltate durabil, utilizate pentru transmiterea unor cantități mari de energie electrică pe distanțe lungi. Business-ul face parte din cadrul diviziei ABB de Rețele Energetice, care trece actualmente printr-o transformare strategică.

NKT Cables proiectează, produce și furnizează cabluri pentru soluții de joasă, medie și înaltă tensiune, în special în domeniul curentului alternativ (AC). Compania are unități de producție majore în Europa și China, precum și birouri de vânzări în întreaga lume și are un număr de aproximativ 3200 angajați. În 2015 veniturile companiei au fost de 1.2 miliarde euro.

“Combinăm două portofolii puternice de cabluri, solid înrădăcinate într-un patrimoniu nordic comun, care vor deveni mai competitive pe o scară mai largă aflându-se în portofoliul NKT Cables, menținând în același timp accesul la aprovizionare printr-un parteneriat strategic pe termen lung”, a spus Ulrich Spiesshofer, CEO al ABB. “Combinația dintre sistemul nostru de business de nișă în domeniul cablurilor și puterea NKT Cables demonstrează angajamentul nostru în managementul unui portofoliu activ, un element cheie al Strategiei noastre pentru Nivelul Următor.”

Tehnologia ABB de înaltă tensiune și producția, precum și amprenta de service sunt complementare cu activitățile NKT Cables, făcând combinația ideală de business pentru a veni în întâmpinarea unei cereri tot mai mari la nivel global pentru cabluri de transport al energiei electrice pe distanțe mari. Se așteaptă ca scara operațională combinată și îmbinarea celor două business-uri să conducă la un serviciu mai bun pentru clienții globali.

“Business-ul ABB de cabluri de înaltă tensiune va conferi maximă competitivitate portofoliului nostru și ne va aduce un mod de operare de nivel mondial. Vom utiliza tehnologia, competența în domeniu precum și forța de muncă calificată pentru a crește acest business”, a spus Michael Hedegaard Lyng, Președinte și CEO pentru NKT Cables. “Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm parteneriatul nostru pe termen lung care va deservi proiecte viitoare în toată lumea.“

Business-ul ABB de cabluri oferă soluții la cheie incluzând design, inginerie, furnizare, instalare, punere în funcțiune și service. Acesta a avut venituri independente de 524 milioane US$ în 2015, are în jur de 900 angajați și facilități de fabricație de ultimă oră și centre de cercetare dezvoltare pentru cabluri submarine și subterane în Karlskrona, Suedia. Transferul de active include, de asemenea, o nouă navă pentru instalarea cablurilor submarine, aflată la acest moment în faza de construcție. Cu  experiență de peste un secol, business-ul servește o gamă largă de aplicații și a pus în funcțiune sute de legături de curent alternativ și continuu în întreaga lume.

“Ca parte a parteneriatului strategic, ABB și NKT Cables vor conlucra la proiecte viitoare în vederea accesării oportunităților pieței în zone care implică interconexiuni submarine și linii de transport pentru Curent Continuu”, a spus Claudio Facchin, Președinte ABB pentru Divizia Rețele Energetice. “Această tranzacție va simplifica și eficientiza portofoliul diviziei Rețele Energetice.”

Tranzacția este preconizată a se finaliza în 2017, în funcție de obținerea tuturor documentelor legale necesare pentru finalizare. Goldman Sachs a acționat în calitate de consultant financiar exclusiv pentru ABB iar Freshfields Bruckhaus Deringer în calitate de consilier legal.

În cadrul Capital Markets Day care a avut loc pe 4  octombrie 2016, ABB a prezentat un raport cu privire la progresul Strategiei pentru Nivelul Următor, incluzând revizuirea portofoliului său strategic pentru divizia Rețele Energetice

ABB (www.abb.com) este lider global în tehnologiile energetice și de automatizări care permit clienților din domeniul utilităților, industriei, transporturilor și infrastructurii să își îmbunătățească performanțele, diminuând impactul asupra mediului înconjurător. Grupul de companii ABB operează în aproximativ 100 țări, având în jur de 135.000 angajați.

Share