ALAN (Artificial Light At Night) 2016

ALAN (Artificial Light At Night) 2016

Între 26 și 28 septembrie a.c. Facultatea de Instalații a Universității Tehnice din Cluj-Napoca a găzduit a 4-a Conferință Internațională ALAN (Artificial Light At Night) ce a dezbătut tema impactului iluminatului artificial pe timp de noapte. Gazdele, în frunte cu prof. Dorin Beu, au asigurat condiții excelente pentru grupul eterogen de cercetători și specialiști care au prezentat, în lucrări extrem de diverse, aspecte ale impactului luminii artificiale asupra omului și mediului.

Unele din lucrări au analizat  modul în care acest impact poate fi redus, prin reducerea intensității luminii (folosim deseori prea multă lumină artificială noaptea), prin controlul intensității luminii (dimare), prin alegerea luminii colorate în culori  agreabile omului (nuanțele de culoare amber), printr-o orientare corespunzătoare a surselor de lumină numai spre zona unde lumina este necesară, sau prin simpla obturare a  traseului luminii artificiale cu bariere naturale (copaci) sau artificiale (clădiri). Cele mai multe din lucrări au prezentat rezultate recente ale unor studii care arată că iluminatul pe timp de noapte a devenit o sursă de poluare de unde și termenul de poluare luminoasă.

Orice soluție generează noi probleme, spune una din binecunoscutele legi ale lui Murphy. Această afirmație se aplică și în cazul iluminatului artificial, care a generat pe lângă avantaje considerabile și evidente și consecințe care încep să fie studiate recent.

ALAN își propune să analizeze aceste consecințe ce vizează în primul rând omul și sănătatea sa dar și numeroase altele ce țin de animale. Iată câteva din rezultatele cercetărilor expuse la ALAN :

  • Iluminatul artificial nocturn împiedică producerea melatoninei de către glanda pineală, hormon ce protejează organismul uman de maladii grave, prin blocarea unui mecanism extrem de sofisticat și complex, care implică numeroase zone cerebrale dar nu numai.
  • Iluminatul artificial nocturn dereglează bioritmul uman și produce diverse tulburări (de metabolism de exemplu).
  • Există lungimi de undă ale luminii care sunt mai favorabile omului și altele (450-500 nm) care generează consecințe negative pentru sănătate.
  • Iluminatul nocturn urban extins generează în mod paradoxal mai multe accidente de circulație iar scăderea criminalității prin iluminat extins (de circa 20%) este serios  supraevaluată.
  • Cum asistăm în prezent la o adevărată revoluție în iluminatul artificial prin impunerea lămpilor cu LED, este recomandabilă utilizarea LED ce emit lumină de culoare amber (culoare între portocaliu și galben, de aprox. 592 nm lungime de undă) în locul celor albastre (aprox. 430-500 nm lungime de undă).

Ca și concluzie proprie, putem spune că specialiștii în iluminat vor trebui să țină cont în viitor de mult mai mulți factori atunci când vor alege o soluție de iluminat nocturn.

Share