PREMIERĂ ÎN ILUMINATUL AUTOHTON: Compania românească ELECTROMAGNETICA a realizat nocturna de pe arena de atletism din Craiova
După zece luni de la demararea lucrărilor, arena de atletism din Craiova a fost finalizată, aceasta urmând să fie inaugurată de autoritatea locală, care este beneficiarul proiectului. Investiţia, care are o valoare cuprinsă între 9 şi 10 milioane de euro, conform celor implicaţi în proiect, este o premieră pentru ţara noastră, prin prisma sistemului de iluminat cu LED produs de Electromagnetica şi comandat prin DMX, cu ajutorul calculatorului lumina putând fi controlată în funcţie de necesităţi.
Întins pe 35.000 de mp, stadionul este prevăzut cu 240 de proiectoare (204 pe arena principală şi 36 pe arena de antrenament) dispuse pe cei cinci stâlpi şi pe copertină. Corpurile de iluminat AQUILLA au fost special proiectate pentru stadioanele de fotbal şi terenurile de sport, spaţii ce necesită iluminat puternic pentru desfăşurarea activităţilor în cele mai bune condiţii. Acestea pot fi comandate în variante de 1, 2 şi 3 module, în funcţie de locul aplicaţiei. Sistemul se pretează pentru iluminatul arhitectural, stadioane, terenuri sportive, parcări, tuneluri, după cum ne-au transmis reprezentanţii Electromagnetica.
Companiile care au participat la realizarea stadionului de la Craiova au acţionariat 100% românesc, reprezentanţii acestora exprimându-şi speranţa ca, pe viitor, autorităţile să apeleze mai mult la societăţile comerciale autohtone pentru derularea unor astfel de proiecte.
EUGEN SCHEUŞAN, PREŞEDINTE ŞI DIRECTOR GENERAL ELECTROMAGNETICA: „Autorităţile ar trebui să ia în calcul şi oferta companiilor româneşti”
Proiectul din Craiova este o premieră pentru iluminatul din ţara noastră, subliniază Eugen Scheuşan, directorul general al companiei Electromagnetica, societatea care a proiectat şi produs sistemul de iluminat de pe stadionul craiovean.
Domnul Scheuşan ne-a spus: „Este vorba despre iluminarea unui stadion specializat pentru atletism, cu proiectoare special construite pentru acest proiect. După ştiinţa noastră, este o premieră pentru luminotehnica românească şi a ridicat unele probleme, atât de proiectare, cât şi de iluminare. Întâi a trebuit să simulăm computerizat această iluminare, ca să ne dăm seama de câte astfel de proiectoare este nevoie, de ce putere trebuie să fie acestea, de ce tip trebuie să fie elementele luminoase ale proiectoarelor, cum trebuie să fie sursele de alimentare care oferă puterea de iluminare a LED-urilor din proiectoare, să stabilim amplasarea judicioasă a proiectoarelor pe stâlpii care înconjoară stadionul. Însă simularea este doar o simulare şi ea trebuie confirmată odată cu finalizarea proiectului. Ca atare, am trăit unele emoţii până când am văzut toată instalaţia iluminând, dar rezultatele au confirmat previziunile noastre”.
Domnul Scheuşan ne-a spus că acest sistem de iluminat are trei avantaje: economia de energie electrică, durata de viaţă şi uniformitatea iluminării, toate aceste caracteristici fiind net superioare soluţiilor clasice.
Directorul general al Electromagnetica şi-a exprimat speranţa că vor mai urma astfel de proiecte, în care compania să livreze soluţii inteligente de iluminat: „Ţinând seama că acum se construiesc la noi foarte multe facilităţi sportive cu iluminare pentru desfăşurarea ativităţilor specifice inclusiv pe timpul nopţii, sperăm ca, în noile condiţii economice, să primim mai mult de lucru pe această direcţie. Personal, nu cred că soluţia finanţării producătorilor este cea adecvată, ci, mai degrabă, realizarea unor caiete de sarcini, pe anumite segmente de piaţă, astfel încât producătorii români să fie în mod natural favorizaţi. Aş dori foarte mult să fim consultaţi şi chemaţi tot mai des la implementarea de astfel de proiecte. Acum, un antreprenor câştigă lucrarea şi apoi îşi caută colaboratorii. Am dori ca atât antreprenorii, cât şi autorităţile să ia în calcul şi oferta noastră, care, la proiectul de faţă, a fost net superioară celorlalte oferte din piaţă. Toţi participanţii la proiect au primit cu entuziasm propunerea noastră, atât din punct de vedere al performanţei, cât şi ca ofertă a costurilor”.
În opinia domniei sale, orientarea noastră către importuri nu este întâmplătoare, „ci este voită şi este contraproductivă pentru industria şi pentru economia României, generând pierderi ale statului român prin producţie mai mică, neimpozitarea acesteia, repatrierea profiturilor etc., toate aceste chestiuni nefăcând decât să sărăcească România”: „Nu cred că ajutorul în bani sau în credite este cel mai favorabil pentru restartarea economiei româneşti, ci acordarea de oportunităţi companiilor autohtone să îşi dezvolte activitatea în anumite segmente de piaţă. Cred că aceasta este principala metodă prin care poate fi relansată economia noastră”.
http://www.electromagnetica.ro