OPTOLIS de la NICHIA-soluție de iluminat optim pentru muzee

LED-uri fără lumină ultravioletă de la NICHIA, destinate iluminatului muzeelor

Cu siguranță fiecare dintre noi a intrat într-un muzeu și a căutat să admire dintr-o poziție optimă exponatele, folosind unghiurile ce ofereau un iluminat optim. Am avut ocazia recent să admir câteva picturi într-un important muzeu european. Sistemul de iluminat era extrem de sofisticat dar din păcate, lumina puternic atenuată și care cădea într-un unghi nefericit, m-a împiedicat să admir toate detaliile unor picturi celebre. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că lumina naturală ca și lumina celor mai multe surse artificiale, are o componentă spectrală ultravioletă, care în timp, alterează culorile originale ale exponatelor  și le “îngălbenește”.  Pentru a evita deteriorarea prin alterarea culorii exponatelor muzeelor (picturi de exemplu) corpurile de iluminat din muzee  folosesc iluminatul indirect (lumina surselor nu cade direct pe suprafața exponatelor). Bineînțeles că lumina indirectă  puternic atenuată este și reflectată de exponate (a căror poziție se mai și schimbă de multe ori) și creează astfel probleme privitorului. Iată de ce  o fotografie de calitate, făcută unei opere de artă de către un profesionist, pentru un album de artă e exemplu, poate să ofere uneori mai multe detalii decât în cazul în care privim o operă de artă direct dar dintr-un unghi nefericit și într-o  lumină neadecvată.

NICHIA oferă familia Optisolis ™ pentru iluminatul muzeelor

Specialiștii firmei japoneze NICHIA au găsit soluția de iluminat cu LED, optimă pentru aceste cazuri. Ei au creat o familie de  LED-uri ce emit lumină fără a avea o componente spectrale ultraviolete. Rezultatul este remarcabil și pe lângă prezervarea exponatelor de muzeu și culoarea  acestor exponate este redată cu o mai mare fidelitate.  Iată deci importanța unei lumini adecvate pentru muzee, acolo unde există cerințe speciale pentru iluminatul artificial. Redarea culorilor naturale ale exponatelor muzeelor este scopul principal urmărit de LED-urile din familia Optisolis™ de la NICHIA. Lumina emisă de LED-urile Optisolis ™  permite vizitatorilor unui muzeu să admire lucrările de artă așa cum și-a dorit autorul lor și fără să degradeze respectivele opera de artă.

Optisolis ™ – este prima familie de LED-uri și Chip-on-Board (COB)   care imită cu exactitate lumina solară naturală dar nu include lumină ultravioletă (UV) dăunătoare.

Utilizarea familiei de produse LED Optisolis™  oferă o experiență superioară vizitatorilor muzeelor și galeriilor de artă din Europa, acolo unde sunt integrate în corpuri de iluminat pentru a reproduce tonurile vii și detaliile mai fine ale exponatelor. Iluminatul cu LED-urile Optisolis ™ a fost instalat pentru evaluare pe tot parcursul anului 2019 la următoarele muzee europene: Kunstmuseum  Pablo Picasso Münster, Muzeul Ludwig din Koblenz și Muzeul Zeppelin din Friedrichshafen din Germania. Aceste proiecte au fost dezvoltate în colaborare cu Lumitronix și EDEN Design.

Proiectate pentru a înlocui aplicațiile de iluminare direcțională cu LED-uri cu halogen și pe cele convenționale, performanțele redării culorilor naturale furnizate de produsele LED Optisolis ™ permit vizitatorilor să aprecieze pe deplin exponatele grație fidelității ridicate a luminii din jurul lor. Optisolis™ permite această experiență inegalabilă prin imitarea întregului spectru al luminii solare natural vizibilă pentru ochiul liber și similar cu iluminatul  cu becuri incandescente. Valoarea excepțională a indicelui de redare a culorilor (CRI) de peste 98 la intensitate maximă oferă, de asemenea, conținut roșu R9 (o culoare solidă saturată cheie care nu este măsurată de CRI) de peste 94.

Nivelul de ultimă generație de calitate și consistență al culorilor LED albe, care este unic pentru Optisolis ™ și este posibil prin utilizarea tehnologiilor și expertizei proprii a lui Nichia în dezvoltarea emițătorilor albastri și a fosforilor de înaltă calitate. Cu Optisolis ™, lumina este livrată fără a radia nicio componentă  UV care degradează opere de artă și artefacte prețioase; produsele concurente cu LED-uri emit de obicei lungimi de undă ultraviolete la aproximativ 405 nm. În plus, Optisolis ™ oferă o valoare lumen-per-Watt ridicată, ceea ce duce la economii semnificative de energie.

Portretul Angelikăi Kauffmann de Johann Heinrich Tischbein -Zeppelin Museum fără Optisolis (stânga) cu Optolis (dreapta)

Gideon și războinicii săi la Iordan de Johann Heinrich -Schönfeld – Zeppelin Museum fără Optisolis (stânga) cu Optolis (dreapta)

http://www.nichia.co.jp/en/about_nichia/2019/2019_072302.html

Share