Racordarea panourilor fotovoltaice va necesita fișă de soluție în loc de studiu de soluție

ANRE va modifica prevederea din Ordinul 102/2015 astfel încât obținerea ATR (Avizul Tehnic de Racordare) de la operatorul de distribuție pentru racordarea unei instalații fotovoltaice cu o putere instalată de maxim 30kVA, să se realizeze pe baza unei fișe de soluție, nu a unui studiu de soluție de racordare ca până acum.

PATRES, structura patronală din industria de regenerabile , a făcut anterior mai multe demersuri prin care a susținut modificarea Ordinului 102/2015.

Studiul de soluție de racordare este un document elaborat de un expert și implică costuri mari de ordinul miilor de lei . De asemenea, aprobarea studiului de soluție de către operatorul de distribuție implică costuri fiind vorba de analiza unui document amplu într-o comisie iar durata necesară eliberării unui ATR se prelungea față de cazul aprobării unei simple fișe de soluție.

Fisa de soluție tehnică de racordare este un document mai simplu deci, ce elimină o parte din costurile necesare elaborării și reduce timpul necesar obținerii  unui ATR.

Simplificarea procedurilor de obținere a ATR pentru o instalație fotovoltaică este binevenită și vine după ce a fost eliminată și obligația obținerii autorizației de construcție pentru respectiva instalație.

Se așteaptă cu maxim interes  demararea programului de sprijin cu cel mult 20000 lei, pentru sistemele fotovoltaice de maxim 3kW și publicarea Listei firmelor de montaj autorizate (lista instalatorilor în accepția AFM). Această etapă în program avea ca termen data de 1 martie a.c.

www.anre.ro

www.afm.ro

 

Share