Poluarea luminoasă poate crește răspândirea virusului West Nile de către păsările sălbatice

În revista britanică de știință Proceedings of the Royal Society B (https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2019.1051 ) a fost publicat recent rezultatul unui studiu care arată că poluarea luminoasă din timpul nopții, generată de excesul de lumină  artificială (engl.ALAN- Artificial Light At Night ) favorizează răspândirea virusului West Nile.  West Nile este un virus de temut și care fără tratament poate ucide pe bolnav. Purtătorul virusului West Nile este țânțarul tigru, specie care se dezvoltă în special în zonele tropicale , dar care în ultimii ani  s-a  răspândit și în Europa inclusiv în România.

Mecanismul cunoscut de răspândire a virusului West Nile este următorul: păsările sălbatice, în special vrabia domestică (Passer domesticus),  acționează ca intermediar și transportator  în lanțul de răspândire a virusului. Aceasta se întâmplă deoarece  păsările îngurgitează țânțarul purtător al virusului West Nile și devin ele însele purtătoare ale virusului,  fiind practic un rezervor al virusului pentru o perioadă limitată de timp. Pe perioada în care virusul este activ în organismul păsărilor, ele contaminează la rândul lor alți țânțari care le atacă, le mușcă și procesul continuă. animalele infectate le contaminează pe cele sănătoase.

După un interval de timp însă, se activează  răspunsul antiviral al organismului păsărilor și pasărea nu mai este vector de răspândire.  Răspunsul antiviral  care se activează este datorat unui sistem de gene bine studiat ale sistemului imunitar al păsărilor.

Datorită  poluării luminoase din timpul nopții însă, păsările sălbatice purtătoare ale virusului  West Nile ,  își modifică însă răspunsul sistemului antiviral și rămân purtătoare ale virusului pe o durată de timp mai mare cu circa 2 zile față de vrăbiile neafectate de poluare, sporind șansele gazdei virusului(păsări) de a genera infecții la alte gazde sau vectori. Modelele matematice dezvoltate de cercetători implicați în studiu, arată că poluarea luminoasă crește potențialul unui focar infecțios cu virus West Nile cu aproximativ 41 la sută.

„Descoperirile pot fi primul indiciu că poluarea ușoară poate afecta răspândirea bolilor zoonotice”, a declarat autorul principal Meredith Kernbach, student la Universitatea din South Florida College of Health Health. „Multe gazde și vectori folosesc indicii de lumină pentru a coordona ritmurile zilnice și sezoniere, care este printre cele mai fiabile indicii de mediu, iar întreruperea acestor ritmuri prin expunerea la lumină noaptea ar putea afecta răspunsurile imune, generând efectele pe care le vedem aici.”

Cercetătorii au studiat 45 de vrăbii din casă, expunând jumătate la lumina artificială noaptea. După 7-25 de zile în captivitate, echipa a expus păsările la VNV și a luat probe de sânge 2, 4, 6 și 10 zile după expunere. Cercetătorii au descoperit că toate păsările au fost infectate în 2-4 zile, cu toate acestea, după aceea, păsările expuse la lumină noaptea au menținut sarcinile transmise de VNV.

Kernbach spune că au ales micile păsări care trăiesc în imediata apropiere a oamenilor din zonele urbane, pentru că ele joacă rolul de gazdă pentru o serie de paraziți și boli și sunt purtători frecventi de VNV. Păsările expuse la poluare ușoară rămân infectate o perioadă mai lungă de timp, dar aceasta nu a crescut rata mortalității.

Aceste rezultate urmează unui studiu anterior, condus de Universitatea din Florida de Sud, care a descoperit că cinteza de zebră cu sindromul de corticosteron hormonal de stres aviar (CORT) este mai susceptibilă la mușcăturile de țânțar. Este cunoscut faptul că stresul este cauzat de o serie de factori precum zgomotul rutier, pesticide și poluarea luminoasă reduc răspunsul sistemul imunitar.

Cercetătorii din domeniul biologiei propun crearea de noi tehnologii de iluminare care să poată fi detectate de oameni, dar să nu fie detectate de vietățile sălbatice. Bineînțeles, soluția cea mai simplă la fenomenul descris mai sus , este reducerea poluării luminoase generate de excesul de iluminat artificial.

Sursă: Light pollution increases West Nile virus competence of a ubiquitous passerine reservoir species

Autori: Meredith E. Kernbach,Daniel J. Newhouse,Jeanette M. Miller,Richard J. Hall,Justin Gibbons,Jenna Oberstaller,Daniel Selechnik,Rays H. Y. Jiang,Thomas R. Unnasch,Christopher N. Balakrishnan, and Lynn B. Martin . Published:https://doi.org/10.1098/rspb.2019.1051Social
Share