Modelele bio-optice 3D dezvăluie modul în care corpul uman utilizează întreg spectrul solar

Istoria ne învață că schimbările globale ale mediului înconjurător  necesită un nivel mai înalt de control (și înțelegere, N.R.) pentru a ne asigura că nu facem nici un rău. În articolul „Melatonina și optica corpului uman”, publicat în revista Melatonin Research,  cercetătorii Zimmerman  și Reiter combină trasarea cu raze optice din datele de iluminat  cu  ESR din industria medicală pentru a modela pentru prima dată distribuțiile 3D radicale,  generate de sursele de iluminare corpul uman.

Articolul sugerează modul în care interacțiunea dintre melatonină și lumina soarelui poate juca un rol mult mai larg în sănătatea noastră decât sugerează teoria circadiană existentă. Modelele 3D bio-optice arată că lumina din spectrul apropiat de infraroșu,  Near InfraRed (NIR) cu lungime de undă de sub 4 microni,  interacționează în mod unic cu majoritatea celulelor adulte și cu până la 100% din celulele fătului și ale copiilor mici. Lucrarea susține premisa că organismul presupune că suntem expuși la emițătoare predominant de NIR (soare, lună, foc) și că corpul uman folosește NIR pentru a ne proteja de efectele dăunătoare ale radiațiilor UV și vizibile. Absența NIR în emițătoare vizibile uzuale (LED, OLED, CFL) pare să ducă la un stres oxidativ mai mare și poate oferi o legătură directă cu bolile care sunt în creștere în societatea modernă.

Designation Abbreviation Wavelength
Near-Infrared NIR 0.78–3 µm
Mid-Infrared MIR 3–50 µm
Far-Infrared FIR 50–1000 µm

Optica ochiului, a abdomenului, a pielii și a creierului arată că acestea  colectează și localizează NIR în unele dintre cele mai sensibile țesuturi. Realizarea recentă a faptului că mitocondriile produc melatonină în aproape toate celulele în cantități care sunt ordine de mărime mai mari decât cantitatea produsă în glanda pineală,  sprijină în schimb existența unui rezervor subcelular de melatonină stimulat parțial de NIR.

În mod ironic, în ultimii 60 de ani, oamenii  au fost expuși la nivelele  terapeutice ale NIR de către becurile incandescente din casele lor, mediind potențialul impact negativ al fluorescenților și susținând un somn mai bun. Acest  lucru nu mai este valabil acum. Eliminarea NIR din societatea modernă se produce nu numai datorită iluminatului  cu LED-uri care emit aproape numai în spectrul vizibil, dar și prin intermediul sticlei de tip low-E(low emissivity), cu coeficient de transfer scăzut al radiației infraroșii , ce blochează transferul radiației  NIR, dar și al preocupărilor legate de reducerea cancerului de piele produs de lumina naturală a soarelui. Într-un sens, au fost create condiții perfecte pentru o evoluție negativă.

Pe baza acestei lucrări, a unei revizuiri a literaturii și a lipsei cercetării impactului biologic al emițătorilor vizibili, articolul sugerează că este timpul ca comunitatea medicală și cea din iluminat să colaboreze.

Accesul liber la articol este disponibil cu înregistrare la: http://melatonin-research.net/index.php/MR/article/view/19

Autori: Zimmerman, S. and Reiter, R. 2019. Melatonin and the Optics of the Human Body. Melatonin Research. 2, 1 (Feb. 2019), 138-160. DOI:https://doi.org/https://doi.org/10.32794/mr11250016.

Despre Melatonin Research Journal:

Melatonin Research este un jurnal academic cu acces deschis, care oferă o platformă pentru toți cercetătorii care își pot schimba în mod liber ideile, experiența de cercetare și rezultatele studiului în domeniul melatoninei și / sau a domeniilor sale de cercetare conexe. Melatonin Research apreciază pe deplin publicarea rezultatelor științifice originale, de la munca de bază la cercetarea aplicată, precum și de la ipoteze la recenzii. Mai multe discuții pe această temă au fost, de asemenea, disponibile și postate pe forumul tehnic IES FIRES.

Share