WIRE Dusseldorf 2025: Energia eoliană offshore: turbine plutitoare și cabluri dinamice
Energia eoliană offshore – cu sisteme instalate în larg, în zone cu adâncimi de peste 60 de metri și vânturi puternice – se află într-o expansiune accelerată, cu un număr record de instalații noi în 2023 și perspective promițătoare pentru următorul deceniu. În 2023, la nivel mondial au fost create noi capacități offshore cu o putere însumată de 10,8 GW, ridicând totalul global la 75,2 GW. Această creștere a fost cu 24% mai mare decât cea din anul precedent. Sursa: Global Wind Energy Council (GWEC).
Piața offshore și tranziția energetică
Potrivit GWEC – dacă este menținut sprijinul politic – acest ritm de creștere va continua până în 2030. Astfel, prognozele arată că piețele emergente pentru energia eoliană offshore sunt Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Vietnam, Brazilia, Columbia, Irlanda și Polonia. Se estimează că 410 GW de noi capacități vor fi instalate în următorul deceniu. Această expansiune rapidă necesită o colaborare strânsă între industrie și guverne, iar producătorii de cabluri și echipamente își aduc contribuția.
Cabluri dinamice de înaltă tensiune
Acest progres necesită cablu dinamic de înaltă tensiune, capabil să reziste mișcării constante a turbinelor plutitoare și condițiilor extreme din larg – vibrații, compresiune și torsiune, radiații UV și ozon, apă sărată și sarcini termice ridicate. Inovațiile recente din industrie au făcut posibilă dezvoltarea cablurilor pentru adâncimi de peste 1.300 de metri, contribuind la extinderea energiei regenerabile. Pe fondul creșterii spectaculoase a proiectelor offshore, furnizorii de turbine și componente, inclusiv producătorii de cabluri, înregistrează un număr tot mai mare de comenzi.
Din 2031, turbinele eoliene plutitoare vor reprezenta peste 10% din totalul noilor instalații offshore, iar producătorii de sisteme de cabluri, precum Nexans, se concentrează deja pe soluții pentru energia eoliană offshore în ape adânci. În 2021, Nexans a realizat un progres important prin certificarea primului cablu dinamic de 145 kV pentru adâncimi de 1.300 de metri. Acest cablu a fost selectat pentru proiectul Jansz-lo, situat la 200 km de coasta nord-vestică a Australiei, un proiect considerat pionier în energia eoliană offshore plutitoare.
Un alt exemplu este compania Vattenfall, care a semnat un contract cu Vestas pentru 112 turbine eoliene offshore de ultimă generație, fiecare cu o capacitate de 15 MW. Aceste turbine vor fi instalate în cadrul proiectelor Northern Lights 1 și 2, în Marea Nordului, în apropiere de insula Borkum din marea Nordului (ce aparține landului german Saxonia Inferioară). Începând din 2028, acestea vor produce energie suficientă pentru 1,6 milioane de locuințe.
Compania Nordex a primit, de asemenea, o comandă din Canada pentru 19 turbine N163/5.X, care vor fi livrate în vara anului 2026. În plus, compania a obținut alte două contracte pentru 74 de turbine, totalizând 500 MW, ce vor fi livrate între 2025 și 2026.
Concept ecologic pe întregul lanț valoric
Sustenabilitatea joacă, de asemenea, un rol crucial – utilizarea materialelor reciclate și optimizarea consumului de energie devin factori esențiali în reducerea amprentei de carbon a industriei. Câteva exemple aici ar fi ArcelorMittal, care oferă gama de produse XCarb® (fabricate 100% din material reciclat și cu utilizarea energiei regenerabile) și compania Niehoff, care dezvoltă și implementează soluții inovatoare pentru producția de cabluri, optimizând viteza de fabricație și reducând consumul de energie și emisiile de CO₂.
Tendințele și inovațiile din domeniul firelor, cablurilor și țevilor vor fi prezentate la târgurile wire & Tube, între 13-17 aprilie 2026, la Düsseldorf. Mai multe informații despre industrie și produse sunt disponibile pe: www.wire-tradefair.com și www.tube-tradefair.com, dar și pe LinkedIn: wire & Tube.