LIGHT+BUILDING Frankfurt, 13-18 martie 2016

LIGHT+BUILDING Frankfurt, 13-18 martie 2016

Mihai Mateescu

Light+Building este cea mai importantă expoziție mondială ce combină în mod fericit arhitectura cu tehnologia din domeniile iluminatului, ingineriei electrice și automatizării clădirilor și prezintă soluții pentru reducerea consumului de energie și creșterea confortului în clădiri.

La această ediție, toate segmentele domeniului vor fi reprezentate, de la tehnologia iluminatului cu LED, energia din surse regenerabile cu panouri fotovoltaice, electro-mobilitate (automobil electric), până la utilizarea inteligentă a energiei electrice prin smart metering (contorizare inteligentă)  și smart grid (rețea inteligentă).

Grație combinației dintre tehnologia iluminatului și cea a serviciilor inteconectate pentru clădiri, firmele expozante pot prezenta un spectru integrat de produse și servicii, care aduc o contribuție decisivă la exploatarea la maxim a potențialului de economisire a energiei clădirilor.

Light+Building oferă o perspectivă largă asupra clădirilor, atât din punctul de vedere al arhitectului ce are perspectiva globală asupra construcției cât și din cel al specialistului responsabil de întreg echipamentul electric al unei clădiri.

Peste 2500 de firme expozante la Light+Building sunt cele care aduc în fața a aproape un sfert de milion de vizitatori, noutățile tehnologice apărute în cei doi ani scurși de la ultima ediție a expoziției.

LUMINALE sau arta iluminatului

LUMINALE este evenimentul central pentru locuitorii și vizitatorii orașului Frankfurt pe timpul expoziției Light+Building. Sub sloganul „Light + Building goes City!” LUMINALE umple prăpastia dintre oraș și expoziția Light+Building și, cu această ocazie, zone și spații din cele mai diferite ale orașului Frankfurt devin locul de expunere a unor soluții de iluminat originale. Clădirile gării centrale a orașului, ale unor muzee, clădirea bursei, stații de metrou, zone industriale de pe malul râului Main, poduri, clădirile micului centru istoric al orașului, sunt de nerecunoscut la lumina imaginată de proiectele unor arhitecți a căror fantezie îmfrumusețează spațiul în mijlocul căruia omul își desfășoară activitatea. Soluțiile de iluminat oferite cu ocazia evenimentului LUMINALE reinventează arhitectura orașului Frankfurt și  aduc pe durata unei săptămâni, bucuria luminii în ochii tututor privitorilor.

Ca și până acum, și anul acesta LUMINALE se va derula pe parcursul întregii săptămâni de desfășurare a expoziției și va face din Frankfurt metropola internațională a luminii.

LUMINALE 2016 se derulează într-un an în care revoluția produsă în iluminat de LED, proces oarecum neobservat dar cu implicații majore pentru noi toți, este din ce în ce mai evidentă. Mica joncțiune semiconductoare care emite lumină, fenomen descoperit la începutul anilor ’60, își arată acum valoarea. Cercetările asidue din ultimii ani au făcut posibilă realizarea de LED-uri a căror lumină cu nuanțe de culoare diferite să poată oferi confort vizual oamenilor. Controlul fin al intensității luminoase a LED-ului a făcut posibilă realizarea unor corpuri de iluminat cu performanțe deosebite în reglaj.

Iar în ceea ce privește consumul și durata de viață, LED-ul depășește toate celelalte surse de lumină artificială.

Corpurile de iluminat cu LED sunt preferate acum pentru numeroase soluții de iluminat, de la cele arhitecturale la cele rezidențiale.

Vechiul bec cu incandescență, oferă lumina cea mai apropiată de cea solară pentru ochiul nostru dar este pe cale să devină istorie în ultimii ani. Eficiența sa redusă îl elimină treptat de pe o piață în care eficacitatea și consumul energetic redus joacă un rol central.

La LUMINALE și la Light+ Building de la Frankfurt din acest an, această evoluție va fi certificată cu siguranță anul acesta.

Share