Interviu cu Florentina Totth, Președinte Schneider Electric România și Republica Moldova

Interviu cu Florentina Totth, Președinte

Schneider Electric România și Republica Moldova

Reporter: Care este poziția grupului Schneider Electric pe piața de echipamente electrice și de automatizări din România?

Florentina Totth: Schneider Electric, specialistul mondial în managementul energiei, cu operațiuni în peste 100 de țări, oferă echipamente și soluții pentru mai multe piețe finale, deținând, la nivel global, poziții de lider în domenii precum energie și infrastructură, industrie, clădiri comerciale și rezidențiale și centre de date. Aceste piețe sunt responsabile pentru 72% din consumul de energie la nivel mondial, ceea ce implică un potențial foarte ridicat în domeniul eficienței energetice, Schneider Electric având oportunitatea de a ajuta companiile și populația să-și optimizeze consumul și să-și reducă impactul asupra mediului.

Acest potențial important în zona de eficiență energetică este prezent și în România, ceea ce înseamnă că Schneider Electric are și pe plan local oportunitatea de a face diferența și de a ajuta consumatorii să profite la maximum de resursele lor energetice. Astfel, subsidiara din România se numără printre primii jucători din piețele pe care le adresează, înregistrând anual creșteri ale afacerilor.

R: Care sunt datele care caracterizează activitatea grupului în 2014 în România? (Cifră de afaceri, număr de angajați, proiecte majore în care este implicat etc.)

FT: La nivel global, grupul Schneider Electric și-a majorat vânzările cu 6,6%, la aproape 25 miliarde de euro în 2014 comparativ cu 2013, iar profitul net al grupului a crescut cu 2,8%, până la aproape 2 miliarde de euro. În România, am înregistrat o creștere sustenabilă de la un an la altul, iar în 2015 ne așteptăm ca acest trend să continue și să se consolideze.

Echipa Schneider Electric s-a extins constant, în special odată cu deschiderea centrului de suport clienți din București, în 2011, iar în prezent am ajuns la un număr de 275 de angajați. De asemenea, avem în continuare oferte de joburi atractive și programe de internship pentru tinerii talentați.

În ceea ce privește proiectele companiei, unul dintre cele mai recente și importante este cel dezvoltat pentru marele retailer Carrefour. În cadrul acestui proiect, am implementat soluții de eficiență energetică atât în cele 94 de supermarketuri, cât și la nivelul întregii rețele de hypermarketuri Carrefour din România. Astfel, au fost generate pentru Carrefour o serie de beneficii la nivel de business, precum reducerea cheltuielilor operaționale prin scăderea consumului de energie electrică, reducerea  cheltuielilor de capital prin scăderea costurilor de cablare, instalare și operare asociate cu sistemele integrate de clădiri, creșterea valorii activelor, asigurarea unei valori sustenabile și a unor costuri reduse pe durata ciclului de viață a clădirii. Alte beneficii au vizat creșterea confortului și a siguranței utilizatorilor și reducerea impactului asupra mediului.

R: Care sunt intențiile pentru piața românească pentru fiecare sector de activitate?

FT: Pentru piața din România, ne propunem ca în acest an să lansăm noi produse și soluții în toate sectoarele în care activăm. De asemenea, avem în plan extinderea echipei din București, atât în zona de servicii oferite clienților, cât și la nivelul altor departamente.

R: Care sunt domeniile cheie în care grupul Schneider Electric este interesat în viitor (Data Center, Smart Grid, Green Building etc.)?

FT: Schneider Electric acordă atenție fiecărei piețe în care activează. Va exista, într-adevăr, un interes mai ridicat legat de domeniile care se estimează că vor înregistra o dezvoltare mai accentuată în perioada următoare, cum ar fi clădirile verzi sau rețeaua inteligentă.

În contextul în care clădirile publice, comerciale și rezidențiale sunt responsabile de 38% din consumul de energie în Europa, utilizând mai multe resurse energetice chiar și decât mijloacele de transport (33%), reglementările Uniunii Europene pun o presiune din ce în ce mai mare asupra statelor membre în zona de eficiență energetică la nivelul clădirilor. România are încă mult de recuperat la acest capitol, pentru a atinge obiectivul UE ca toate clădirile noi să aibă consum de aproape 0 energie până în 2025. Soluțiile de management al energiei oferite de Schneider Electric, destinate atât clădirilor noi, cât și celor existente, asigură economii rapide de energie și reduceri de costuri și contribuie, în același timp, la creșterea semnificativă a valorii unei clădiri.

Un potențial important există și în ceea ce privește rețelele inteligente, transformarea rețelei electrice în smart grid reprezentând una dintre cele mai mari provocări din domeniul energiei. În urmă cu nu foarte mult timp, rețeaua electrică din România avea un grad de eficiență de doar 30%, ceea ce implică un potențial foarte mare de îmbunătățire, dar care necesită sume importante de capital pentru tehnologiile disponibile. Schneider Electric este pregătită să livreze echipamentele și soluțiile necesare pentru a transforma rețeaua electrică într-o rețea inteligentă, eficientă și sigură.

Centrele de date reprezintă un alt domeniu cu un potențial imens de economisire a energiei. Sectorul IT&C consumă până la 10% din energia electrică din lume, iar un singur centru de date poate consuma mai multă energie electrică decât un oraș de dimensiuni medii. O mare parte a acestei energii este eliberată sub formă de căldură în atmosferă, contribuind la încălzirea globală și locală. În prezent, există peste trei milioane de centre de date la nivel mondial, iar o serie de rapoarte din domeniu estimează că emisiile combinate de dioxid de carbon din aceste centre de date vor depăși în numai cinci ani emisiile întregii industrii a transportului aerian. De aceea, sunt absolut necesare soluții de eficiență energetică în centrele de date. Expertiza globală a Schneider Electric în acest domeniu este valorificată în cadrul a numeroase proiecte de centre de date verzi, cel mai recent fiind dezvoltarea primului centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume, în Suedia.

Share