“Internetul Luminii” – cheia către “Internetul Obiectelor”

net4more de la Tridonic permite luminii să devină coloana verterbrală a Internetului Obiectelor

net4more. Mai multe dispozitive conectate decât oameni

Internetul Obiectelor este următoarea revoluție industrială. Ca specialist în sisteme și componente inovatoare, Tridonic este convins că lumina va juca un rol decisiv în Internetul Obiectelor (the Internet of Things – IoT). De aceea, Tridonic a dezvoltat trusa de instrumente net4more, care  nu numai că interconectează corpurile de iluminat între ele dar și oferă o valoare adăugată mult peste cea legată de iluminat. Unde ne aflăm astăzi?

În 2016, numărul dispozitivelor conectate va depăși numărul locuitorilor planetei. Conform estimărilor Gartner, în ultimul an 5 miliarde de dispozitive au fost conectate prin telefoane inteligente, tablete, contoare electrice inteligente, vehicule sau mașini de producție industriale. În 2016 numărul acestor dispozitive va fi între 7 și 8 miliarde, peste cele 7,4 miliarde de locuitori ai planetei iar analiștii vorbesc de 24 până la 35 miliarde de dispozitive conectate prin internet până în 2020. Internetul obiectelor crește rapid, cu peste 40% pe an. Analiștii de piață de la BI Intelligence se așteaptă ca valoarea totală a echipamentelor, aplicațiilor și integrării să atingă 6000 miliarde de dolari în următorii 5 ani.

Internetul obiectelor crește exploziv datorită numărului mare de aplicații și al valorii adăugate pentru utilizatori. Telefoanele inteligente pot fi folosite la cumpărarea online, la rezervarea locurilor pentru o călătorie cu avionul sau pentru a te orienta într-un oraș necunoscut. Contoarele electrice trimit automat date despre consumul de energie, semaforizarea traficului, mașini de spălat, autoturisme și trenuri care primesc mesaje de avertizare când este necesară întreținerea, plăci de PC pe linia de montaj, ce indică robotului de asamblare cu ce componente să fie echipate.

Dar cantitatea aduce complexitate. Problema este deja evidentă la orice birou modern: în afară de senzori de fum și termostate, sunt deseori numeroși alți senzori de la diferiți producători pentru diferite sisteme de servicii ale clădirii. Un senzor asigură că lumina este aprinsă într-o încăpere când o persoană este acolo. Un alt senzor este parte a sistemului de securitate al clădirii, un al treilea oprește aerul condiționat când ultima persoană părăsește încăperea și poate un al patrulea senzor controlează jaluzelele ferestrelor încăperii.

Lumina este infrastructura omniprezentă

Avem nevoie de simplificare! Cum poate fi redus nivelul de complexitate și cum poate fi armonizată comunicarea dintre dispozitive? Nu există acolo infrastructură existentă pentru ca Internetul obiectelor să fie găzduit?

De fapt, oriunde sunt oameni, fie în încăperi fie pe stradă, ei beneficiază de lumină artificială. În multe din aceste sisteme de iluminat este suficient spațiu pentru plasarea unor senzori digitali sau a unor microcipuri și oricum electronica digitală este necesară pentru LED-urile moderne.

Mai mult, cum corpurile de iluminat moderne necesită electricitate, sursa de alimentare este integrată și ea.  Nimeni nu mai trebuie să se îngrijoreze de cablarea senzorilor individuali sau de schimbarea bateriilor, care se face în fiecare an sau mai des – ceea ce în clădirile mari înseamnă multă muncă.

Corpurile de iluminat de interior sunt de cele mai multe ori instalate în pereți sau tavane care sunt locurle cele mai bune pentru plasarea senzorilor. Comunicația cu  senzorii și conexiunea la punctele de acces la internet pot fi realizate fie wireless, fie prin cablurile de date care sunt oricum instalate.

Pe scurt, infrastuctura existentă pentru iluminat este baza ideală pentru Internetul obiectelor sau, altfel spus, Internetul luminii este cel mai puternic instrument pentru dezvoltarea Internetul obiectelor și pentru a îl transforma într-o unealtă utilă pe viitor.

Iată câteva exemple: un senzor de prezență integrat în corpul de iluminat este suficient pentru a detecta dacă biroul este ocupat sau nu. Această informație este apoi stocată în Cloud – adică pe un server din internet sau din intranet – evaluată și transmisă mai departe la sistemele HVAC, jaluzele de ferestre, sistemul de securitate și control acces al clădirii și bineînțeles la sistemul de control al iluminatului.

Informația poate fi utilizată, de asemenea, și pentru gestiunea încăperii, adică pentru a vedea cum sunt utilizate sălile de întâlniri, birourile sau spațiile comune.

Operatorii clădirilor pot utiliza aceste informații pentru a optimiza utilizarea clădirii și a realiza considerabile reduceri  de costuri.

Dacă sunt senzori de prezență într-un număr mare de corpuri de iluminat, atunci datele pot fi evaluate într-un mod mult mai detaliat, de exemplu pentru a optimiza iluminatul și aerul condiționat pentru fiecare post de lucru dintr-un birou.

Acest principiu se aplică, de asemenea, la zonele exterioare spațiilor de birouri. De exemplu, senzorii de prezență dintr-o parcare sau semafoarele indică dacă este un loc liber în parcare, transferă informația unui sistem de navigație prin satelit și verifică dacă locul liber de parcare este indicat prin mijloace vizuale cum ar fi o lumină verde.

Navigația în interior este posibilă, de asemenea, prin utilizarea unor balize, mici emițători prin Bluetooth plasați în corpuri de iluminat. Cu ajutorul acestor emițători radio, oricine are un telefon inteligent poate să își localizeze poziția cu o precizie de câțiva metri – ideal pentru a găsi drumul spre magazine, spitale sau aeroporturi, sau doar pentru a găsi un anume produs într-un mare magazin de bricolaj. Spre deosebire de sistemele anterioare, balizele nu mai sunt instalate separat sau configurate separat în lipsa unei rețele și nici nu mai au nevoie de baterii care trebuie înlocuite periodic.

Platforma Tridonic orientată spre viitor

Aceste exemple arată enormul potențial al Internetului obiectelor ce folosește Internetul luminii. Tridonic a identificat acest potențial într-un stadiu incipient și a aplicat experiența sa în electronică, tehnologia senzorilor, software și controlul corpurilor de iluminat cu LED, pentru a dezvolta o platformă hardware și software orientată către viitor, denumită net4more, care constă în surse de alimentare pentru LED, module de comunicare, senzori, rutere, software și aplicații care au fost expuse în premieră la Light+Building 2016 din Frankfurt.

În toamna lui 2016, va demara faza de introducere a tehnologiei în care sistemul net4more va fi utilizat ca proiect pilot, de exemplu în clădiri de birouri. Pentru aceasta, va fi configurată o rețea partener și partenerii vor fi capabili să se conecteze cu propriul lor hardware, cum ar fi senzori sau elemente de comunicare, și cu aplicațiile lor proprii software cu net4more. Din primăvara lui 2017, net4more va fi disponibil pentru oricine.

Beneficiile cruciale care diferențiază net4more de produsele concurenței sunt caracterul de platformă deschisă, flexibilitatea și scalabilitatea. net4more a fost proiectat chiar din start pentru interoperabilitate și pentru interfețe de comunicație hardware și software deschise. De exemplu, arhitectura software este bazată pe standardul deschis al Ipv&Internet Protocol, comunicația wireless folosește o versiune low-power a IPv6 sau wifi cu capacități de rețea și straturile de aplicații și rețea  folosesc de asemenea standardele deschise uzuale. În plus net4more este primul sistem care permite și comunicațiile prin fir și fără fir și este scalabil pentru orice mărime a clădirii sau zonei acoperite.

Toate acestea fac din net4more un sistem orientat spre viitor, care este extrem de important pentru domeniile de aplicație care trebuie să opereze sigur pentru mulți ani – de exemplu în clădiri de birouri sau în fabrici.

El oferă, de asemenea, clienților opțiunea de integrare a propriilor soluții, fie că este vorba de elemente hardware sau aplicații pentru analiza și controlul datelor, în net4more sau folosind net4more pentru aceste soluții. Soluțiile de bază ca Platforma Cloud sau aplicații pentru configurare și operare sunt deja incluse în net4more dar clienții și partenerii pot adăuga prorpiile lor servicii și soluții.

net4more deschide astfel cea mai largă și eficientă cale către Internetul luminii, cu un mare număr de servicii oferite în afara luminii. Tridonic este de aceea focusat puternic pe convergența noilor tehnologii, senzori și module de comunicație din ce în ce mai mici, corpuri de iluminat bazate pe LED, aplicații de internet mobil. Aceasta reduce complexitatea și costurile și oferă o enormă varietate de servicii suplimentare pentru viitorul  Internet al obiectelor.

Share