Light+Building 2018: Iluminatul dinamic îmbunătățește sănătatea și confortul

La sfârșitul anului 2017, Premiul Nobel pentru medicină a mers la trei cercetători americani: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young. Prin izolarea și investigarea genei „timpului” din musculița de fructe,  ei au putut dovedi existența „ceasului interior”, care controlează ritmul circadian al oamenilor, animalelor și plantelor. Industria de iluminat, arhitecții și planificatorii, sunt interesați de această descoperire și sunt în curs de a dezvolta soluții de iluminat și concepte pentru o gamă largă de aplicații pe baza acestor descoperiri științifice.

Ritmurile circadiene – fundamentul iluminatului humano- centric

Ritmul biologic al ființei umane este în mod decisiv influențat de ciclul luminii solare. Proporția de lumină albastră este responsabilă pentru blocarea sau stimularea producerii hormonului somnului, melatonina. Lumina solară relativ albastră dimineața, blochează hormonul melatoninei și stimulează activitatea hormonului stresului, cortizolul. Astfel omul este complet treaz, se îmbunătățește capacitatea de concentrare și are sentimentul de bună condiție fizică. În cursul zilei, culoarea luminii capătă un ton semnificativ mai cald, astfel creând o inversare a acestui efect, astfel încât oamenii să devină mai liniștiți seara și să fie pregătiți pentru faza de somn iminentă.

Iluminat eficient din punct de vedere biologic

Iluminatul ce  încorporează HCL (Human Centric Lighting-Iluminat Humano-Centric) încearcă să susțină procesul biologic de control al hormonilor, simulând soarele lipsă care promovează în mod activ acest ritm natural. Faptul că majoritatea oamenilor rareori simt soarele pe fețele lor, poate duce la probleme cum ar fi insomnie, oboseală și chiar depresie. O lampă proiectată să respecte ceasul biologic, urmează aceleași faze ca soarele, în ceea ce privește culoarea luminii, și astfel se creează un iluminat mai sănătos. În același timp, însă,deoarece intensitatea și direcția luminii solare variază considerabil, aceste date trebuie luate în considerare, pentru a maximiza efectele sistemului instalat corespunzător. Astfel, lumina soarelui variază în intensitate de la 3000 de lux (pe o zi de iarnă) la 100.000 de lux (o zi însorită).  Trebuie să fie luată în considerare și direcția luminii. De exemplu, lumina difuză de pe cer acoperă o mare parte a câmpului vizual uman. De aceea, lămpile cu suprafață mare luminoasă în partea superioară a camerei sunt preferabile, deoarece astfel o lumină difuză ajunge în mod eficient  în jumătatea inferioară a retinei, unde se găsesc cele mai multe celule sensibile la lumină. Toți cei trei factori (temperatura de culoare, intensitatea luminii și direcția ei) trebuie să fie luate în considerare în orice proiect de iluminat HCL astfel ca efectul luminii solare să fie replicat cât mai fidel posibil.

Domenii multiple de aplicare

Aplicațiile pentru iluminatul biodinamic sunt multe și variate, variind de la locuințe private până la birouri, instituții de îngrijire medicală. Un accent deosebit se pune pe soluțiile de iluminat pentru birouri și asistență medicală, deoarece aici efectele pozitive au cel mai mare impact. La fel de interesante și relevante pentru aceste domenii sunt analizele cost-beneficiu.

Introducerea unei soluții de iluminat bazate pe HCL într-un birou de exemplu, promite rezultate mai bune ale muncii, un personal motivat pozitiv și la sfârșitul zilei produce o reducere a încetinirii ritmului de lucru din cauza oboselii.

Toate acestea contribuie la economii clare. În serviciile de sănătate, iluminatul corect poate duce, în anumite circumstanțe, la economii de personal, la un confort sporit și în consecință, la scurtarea perioadelor de vindecare pentru pacienți și pentru cei aflați în îngrijire.

Și în alte domenii, cum ar fi retailul, pot fi obținute rezultate pozitive cu efectele de iluminat corecte. Soluțiile adecvate de iluminat trezesc curiozitate și fac ca interiorul magazinului să fie mai atractiv, să mărească durata șederii vizitatorului și să producă satisfacție.

Și în industrie, iluminatul artificial adecvat poate să difere semnificativ de lumina zilei și de ritmul solar. În  acest caz, iluminatul artificial urmărește menținerea muncitorilor din schimbul de noapte treji și la același grad de atenție și concentrare ca și cum ar fi aceștia ar fi la serviciu dimineața. Evitarea greșelilor și a îmbolnăvirilor, păstrarea  sănătății,  siguranța la locul de muncă, sunt problemele majore care au o importanță deosebită în industrie.

Cu toate acestea, dacă se ține seama de cerințele pentru un sistem complet de iluminare HCL, devine rapid evident că toate lămpile de pe piață pot fi utilizate în mod eficient în combinații sensibile. Iluminatul difuz pe suprafață mare, în combinație cu lumina indirectă și directă a unor proiectoare sau spoturi, poate  fi utilizate în toate domeniile menționate mai sus și conduce la un rezultat eficient. Utilizarea lămpilor individuale și standard joacă, de asemenea, un rol major, precum și introducerea unor sisteme complexe de control al iluminării.

Light + Building prezintă o mare varietate de soluții.

Implementările tehnice ale unui sistem HCL pot fi divizate în două categorii: pe de o parte, soluții individuale, în care elementele individuale de iluminat reacționează singure sau soluții ce apelează la o rețea de control interconectată, care reglementează corpurile individuale și asigură interacțiunea lor sensibilă. Acestea includ așa-numitele „tehnologii de roi”. Aici, mai multe surse de lumină comunică unele cu altele și astfel asigură un scenariu de iluminare bine echilibrat. Toate versiunile au propriile funcții cheie și trebuie selectate pentru cerințe individuale în fiecare caz.

Industria va expune gama de produse și oferta tot mai diversă la dispoziția publicului, în cadrul Light +Building, în perioada 18-23 martie 2018, la Frankfurt am Main. Vizitatorul va putea să colecteze informații despre numeroasele soluții posibile pe piață și, într-adevăr, să țină cont de cele mai recente tehnologii de iluminat, precum și de sistemele inteligente de control al iluminării. Creșterea semnificației HCL contribuie, de asemenea, la tema generală Light + Building: „Estetica și bunăstarea în armonie„.

Mai multe informații și materiale ilustrative sunt disponibile la adresa: www.light-building.com/human-centric-lighting

 

 

 

 

 

Share