inteliLIGHT® – Iluminat public inteligent, un pas spre oraşe inteligente şi eficiente
http://www.flashnet.ro
Iluminat public inteligent
Problematica oraşelor inteligente este în discuţie permanent în ultima perioadă, deoarece creşterea nivelului de urbanizare şi dorinţa de a fi mai eficienţi şi mai sustenabili preocupă municipalităţile din întreaga lume. Oraşele au încercat să îşi rezolve problemele, urmărind o abordare separată pentru fiecare element de infrastructură.
Deşi au fost instalate sisteme inteligente care să rezolve unul sau mai multe din segmentele critice descrise mai sus, această abordare s-a dovedit ineficientă şi dificil de integrat cu celelalte sisteme ale oraşului, multe din investiţii devenind greoaie şi dificil de administrat. În prezent se caută soluţii pentru integrarea sistemelor inteligente în fluxuri centralizate de management, căutându-se maximizarea eficienţei operaţionale şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor gestionate de municipalitate.
În cadrul sistemelor critice ale unui oraş, iluminatul public permite ca traficul să se desfăşoare fără evenimente, ca pietonii să fie mai în siguranţă şi reprezintă o îmbunătăţire pentru oferta arhitecturală, turistică şi comercială a localităţii. Aceste beneficii au, însă, preţul lor: în medie, 40% din cheltuiala cu energia electrică a municipalităţii este alocată iluminatului stradal, plus cheltuieli importante de instalare şi mentenanţă.
inteliLIGHT a dezvoltat un sistem de telegestiune pentru iluminatul public care ţine cont de cerinţele moderne ale gestiunii municipale. Asigură pe de o parte elementele necesare segmentului gestionat (o radiografie detaliată şi actualizată în timp real a întregului sistem de iluminat, capabilităţi de control individual sau pre-programat al fiecărui corp de iluminat şi instrumente avansate de optimizare a activităţilor de mentenanţă), permiţând în acelaşi timp interconectarea cu alte sisteme municipale şi integrarea în fluxuri centralizate de management.
Primul element esenţial pentru îndeplinirea obiectivelor de integrare este reprezentat de utilizarea comunicaţiilor open-source. Această abordare asigură nu numai deschidere spre interconectare cu alte sisteme, dar permite municipalităţii să fie mai flexibilă în alegerea furnizorilor şi a planificării investiţiei în timp. În plus, privind din altă perspectivă, iluminatul public se face printr-o reţea răspândită în tot oraşul şi alimentată cu energie electrică, ceea ce oferă multiple oportunităţi de conectare pentru sisteme suplimentare de comunicaţii, senzoristică şi control infrastructură.
Principiul DE de funcţionare a soluţiei inteliLIGHT
Sistem de control la distanţă al iluminatului care permite ca exact lumina necesară să fie furnizată la timpul şi locul potrivit, prin reducerea progresivă a intensităţii luminii (dimming) şi prin programare inteligentă (smart scheduling).
Beneficii
Costurile cu energia electrică sunt reduse imediat cu până la 35% printr-un program inteligent de aprindere şi stingere a luminilor, prin reducerea progresivă a intensităţii luminoase şi prin managementul eficient al consumului.
Costurile operaţionale sunt scăzute cu până la 42% datorită eficientizării activităţilor de reparaţii şi întreţinere, alături de mentenanţă preventivă realizată pe baza rapoartelor generate de sistem:
- prelungirea duratei de viaţă a echipamentelor datorită reducerii gradului lor de utilizare;
- anticiparea şi evitarea avariilor prin monitorizarea continuă a reţelei;
- furnizarea de informaţii precise despre defecţiunile apărute către echipele de intervenţie (descrierea problemei, localizare exactă);
- eliminarea inspecţiei de noapte şi realocarea resurselor către sarcini mai productive;
- reducerea bugetului blocat în piese de schimb, determinat de monitorizarea timpului de viaţă al echipamentelor şi estimarea duratei de viaţă rămase.
Platformă pentru aplicaţii smart, reţeaua de iluminat se va transforma într-un adevărat sistem nervos al întregului oraş: echipamente şi senzori conectaţi în tot oraşul, flux continuu de informaţii şi suport pentru nenumărate aplicaţii.
Componentele sistemului
- Controlere instalate la nivelul corpurilor de iluminat fac posibilă comunicaţia bidirecţională cu aplicaţia software: trimiţând pe de o parte valorile parametrilor monitorizaţi şi primind comenzi de funcţionare: pornire/ oprire sau modificarea intensităţii luminoase (dimming).
- Echipamentele de monitorizare din punctul de aprindere furnizează informaţii asupra parametrilor reţelei de iluminat.
- Echipamentele de comunicaţie, care asigură comunicarea cu serverul central şi care, în funcţie de caracteristicile terenului, densitatea urbană sau gradul de structurare a reţelelor pentru a atinge cel mai bun raport cost/ performanţă pot fi:
- LoRa™ (Long Range RF) – tehnologie de comunicaţii radio cu rază lungă de acoperire;
- PLC (power-line communication) – prin cablurile de joasă tensiune
- Aplicaţia software, interfaţa sistemului din care utilizatorii pot controla funcţiile sistemului de iluminat. Cu inteliLIGHT® StreetLight Control software, randamentul reţelei de iluminat poate fi îmbunătăţit semnificativ. Utilizatorii au acces la rapoarte de calitate, pot analiza detaliat situaţia de pe teren şi au posibilitatea să ia decizii de management mai bune, în timp real.
Exemple de implementări
Cu zeci de mii de controlere instalate în întreaga lume, inteliLIGHT® este un sistem scalabil perfect adaptabil de la metropole (Mecca, Riyadh etc.), la oraşe (Braşov, Craiova etc.) până la centre comerciale şi parcuri logistice interesate de eficientizarea activităţilor de mentenanţă şi a consumului de energie.
Din Europa în Orientul Mijlociu şi Asia, milioane de oameni sunt martorii dezvoltărilor noastre tehnologice. De la înfiinţare, în 2005, am dezvoltat oraşe şi reţele de energie inteligente, îmbunătăţind managementul resurselor şi calitatea vieţii pe întregul mapamond: Manama – Bahrain; Szolnok – Ungaria; Jakarta – Indonezia; Elk – Polonia; Braşov, Craiova – România, Danilov – Rusia; Mecca, Riyadh – Arabia Saudită.
www.flashnet.ro