Soluții noi Apator pentru distribuția de joasă tensiune prin Electromatic system

Soluții noi Apator pentru distribuția de joasa tensiune

prin ELECTROMATIC SYSTEM

 

Protecția cu fuzibil este o soluție de încredere ce și-a dovedit de-a lungul timpului eficiența în protejarea echipamentelor de joasă tensiune împotriva defectelor de scurtcircuit și suprasarcină, care pot avaria grav instalațiile și care constituie un risc pentru echipamente, personal de întreținere și producție.

Separatoarele verticale și orizontale cu fuzibil produse de compania Apator S.A., ce poartă denumirea de ARS, respectiv RBK, sunt concepute pentru a fi utilizate atunci când este nevoie de o fiabilitate înaltă și de operare în siguranță, cum ar fi în cazul aparatajelor electrice de joasă tensiune din stațiile de transformare, al aparatajelor electrice de joasă tensiune industriale, al îmbinărilor cablurilor de distribuție etc.

Grație parametrilor tehnici, separatoarele cu fuzibil ARS și RBK oferite de Apator S.A. se înscriu în rândul celor mai bune produse de acest tip din lume, câștigând cu ușurință acceptarea și aprecierea utilizatorilor. Acești parametri sunt adaptați ultimelor standarde și specificații tehnice ale companiilor de distribuție electrică din România și din străinătate și respectă, de asemenea, ce- rințele celor mai noi Standarde Europene PN-EN 60947-1 și PN-EN 60947-3.

În procesul de design al produselor sale, compania Apator S.A. a luat întotdeauna în considerare atât cerințele pieței aflate în continuă dezvoltare, cât și remarcile și sugestiile primite de la partenerii săi. Astfel, inginerii de design au implementat separatoarelor verticale și orizontale cu fuzibil caracteristici inovatoare, pe care le vom prezenta în detaliu în cele ce urmează.

Părțile termoplastice ale separatorilor cu fuzibili ARS pro și RBK pro sunt alcătuite din poliamidă consolidată cu fibră de sticlă și agent de întârziere a arderii fără halogen și au cea mai bună clasă de flamabilitate – VO – în conformitate cu standardul IEC 60695-11-10. Apator S.A. a cerut efectuarea de teste la laboratoare de testare acreditate pentru a confirma clasa de flamabilitate. Testarea a fost efectuată pe grosimea minimă, maximă și medie a materialelor plastice din care sunt construite atât componentele separatoarelor orizontale, cât și a celor verticale.

 

Smart ARS pro

 

În a doua jumătate a anului 2016 a fost lansată noua generație a separatorilor verticali cu fuzibil ARS pro, ce a primit prefixul „smart”, termen ce denotă designul orientat spre folosirea în sistemele Smart Grid. Inginerii Apator S.A. au adus numeroase inovatii acestui tip de echipament, in principal pentru a spori siguranta  si a asigura o operare facila a acestora.

Separatorii verticali cu fuzibil Smart ARS pro au fost ajustați în conformitate cu sistemele de aparataje electrice.     Noile dimensiuni și formele lor speciale permit montarea în dulapuri ale mai multor producători cunoscuți, folosind elementele de mascare produse de aceștia. Carcasa separatorilor a fost modificată în comparație cu ultima versiune. În prezent, carcasa este o piesă realizată integral prin injecție, fără îmbinări mecanice. Design-ul carcasei oferă rigiditate adecvată și asigură operarea stabilă și sigură.

Noul design al componentelor separatorilor verticali cu fuzibili Smart ARS pro a permis obținerea unui grad de protecție IP mai înalt. În poziția de lucru, separatorii cu orificii de măsurare închise localizate pe capace au în partea frontală gradul de protecție IP 30. În poziția deschis (deconectat), gradul de protecție este IP 20. În timpul operațiunilor de comutare, atunci când cuțitul siguranței cu fuzibil este conectat, persoana ce operează separatorul este complet protejată și nu va atinge elemente funcționale sau cuțitul siguranței cu fuzibil. În această fază, există o certitudine de 100% a faptului că separatorul a întrerupt circuitul.

Următoarea inovație adusă separatorilor verticali cu fuzibil este legată de disiparea eficientă a căldurii. În interiorul acestora sunt localizate canale special proiectate pentru a transporta căldura preluată de fluxul de aer și a o elimina către exterior prin orificiile situate în partea superioară a echipamentului. Avantajul acestei soluții este faptul că separatorul, prin eliminarea căldurii prin partea superioară, nu va încălzi și ceilalți separatori montați pe sistemul de bare.

Echipamentele de tip ARS sunt prevăzute, de asemenea, cu plăcuțe speciale de deionizare, plasate deasupra contactelor de prindere a fuzibilului. Rolul lor este de a capta arcul electric pentru a crește siguranța în exploatare a separatorului.
Separatorii verticali cu fuzibili Smart ARS pro reprezintă unul dintre componentele principale ale sistemului 4grid Inspect, ce permite control inteligent al stațiilor de transformare MT/JT. Acestea sunt un element de bază al rețelelor electrice inteligente. Separatorii verticali cu fuzibil transferă informații către sistemul de control SCADA despre valoarea curenților pe fiecare fază, despre poziția de operare a separatorului (închis/deschis), precum și alerte în cazul arderii fuzibililor.
Design-ul special cu șuruburi încorporate în bază permite montarea în siguranță a separatorilor verticali cu fuzibil pe sistemul de bare aflat sub tensiune, în conformitate cu Tehnologia de Montare Live. În afară de sporirea siguranței, această inovație scurtează considerabil timpul necesar montării și permite companiilor să reducă cheltuielile asociate acestei operațiuni. Acest lucru este posibil, de asemenea, și în cazul separatorilor cu cleme cârlig.

RBK pro

 

Separatoarele de tip RBK pro sunt destinate protecției sistemelor de distribuție a energiei electrice, în special a circuitelor de curent alternativ trifazat împo triva scurtcircuitării și a suprasarcinilor. Echipamentele de tip RBK pro sunt recomandate în aplicațiile ce necesită fiabilitate și siguranță mărite, cum ar fi panourile de distribuție de joasă tensiune instalate și dulapurile de cablu.

Separatoarele cu fuzibil RBK pro sunt alcătuite dintr-o bază principală tripolară, cu contacte cu arcuri, conce pute pentru conectarea conductorilor cu formă circulară sau sectorială, a conductorilor cu borne cu papuci sau a barelor conductoare (conectarea se poate realiza atât prin partea superioară, cât și prin cea inferioară) și un capac detașabil cu siguranțe fuzibile. Acestea sunt prevăzute cu plăcuțe de deionizare plasate deasupra contactelor de prindere a fuzibilului, cu rolul de a capta arcul electric, garantând astfel siguranța exploatării sub sarcină.

 

 

 

 

De asemenea, contactele cuțitelor fuzibilelor sunt placate cu argint, pentru a reduce disiparea curen tului electric. Echipamentele RBK pro oferă posibilități multiple de montare, pentru a satisface pe deplin orice necesitate a utilizatorilor. Astfel, acestea pot fi instalate pe contra panou, pe șină DIN, pe șină dublă DIN, pe sistem de bare de 60 mm, precum și pe sistem de bare de 100 mm. Clemele de prindere încorporate asigură montarea rapidă pe sistemul de bare.
Pentru a avea certitudinea siguranței în utilizare, separatoarele orizontale RBK pro sunt prevăzute cu elemente de protecție a fuzibilului și a conductorilor, eliminându-se astfel riscul unui contact accidental și oferindu-se posibilitatea aplicării de sigilii sau lacăte. La cererea utilizatorilor, pot fi oferite elemente de protecție suplimentare. De asemenea, testarea tensiunii se poate realiza prin intermediul orificiilor cu care sunt echipate capacele siguranțelor fuzibile.

 

Separatoarele verticale și orizontale cu fuzibil ARS și RBK vă oferă posibilitatea de închidere și deschidere a circuitului aflat sub sarcină, deconectare în siguranță și protecție contra suprasarcinilor pentru toate circuitele electrice de JT. Compania Apator S.A. este preocupată constant de inovație și îmbunătățirea caracteristicilor produselor oferite. Pentru mai multe informații despre produsele Apator S.A., vă rugăm să contactați reprezentantul în România al
companiei noastre, dl. Josef Kalleder, prin intermediul adresei de email josef.kalleder@apator.com.
Pentru achiziții, distribuitorul oficial în România al Apator S.A. Electromatic-Systems, cu sediul în Brașov, vă pune la dispoziție întreaga gamă de separatori verticali și orizontali cu fuzibil și accesorii, cu posibilitatea livrării imediate din stoc . Contact: Adrian Zota 0752288808, email: sales@electromatic.ro

Share