Iluminatul destinat școlilor

Ing. Cristina HUSCH, Product Manager Lighting Systems

Mare parte a sistemelor de iluminat din școlile existente au fost realizate în a doua jumătate a secolului 20 însă acestea nu pot rămâne pentru totdeauna, astfel încât este necesară modernizarea lor sau chiar înlocuirea.

Un sistem de iluminat destinat școlilor trebuie să îndeplinească următoarele criterii principale:
– să asigure un consum redus;
– să ofere un confort vizual ridicat;
– să permită o flexibilitate a sistemului.

Cele mai importante spații din cadrul școlilor sau universităților, ce necesită un sistem de iluminat nou și calitativ, sunt sălile de curs, clasele. În trecut recomandarea pentru nivelul de iluminat era de 300 lx. Acum se prevede 500 lx iar pentru activități mai solicitante 750lx. Un aparat de iluminat vechi poate asigura cel mult jumătate din nivelul de iluminare recomandat. Variantele recomandate de către producătorul OMS pentru iluminatul general în sălile de clasă sunt: MODUL LAMBDA (montaj suspendat), CLASSIC (montaj aparent) sau RELAX (montaj încastrat).

OMS Lighting

În general elevii, studenții și profesorii apreciază confortabil culoarea alb neutru adică 4000K similară luminii de zi.

Un alt parametru important este indicele de redare a culorii, situat la cel puțin 80 în cazul școlilor.

Este foarte important să se realizeze un iluminat corespunzător pe suprafața tablei, fără umbre și reflexii. În acest caz aparatele de iluminat asimetrice sunt cele mai indicate și anume: MODUL LAMBDA ASYMMETRIC.

sala de curs_after

Articolul integral il puteti gasi in editia tiparita a revistei Electricianul nr. 4/2012.

Share