UV
Domeniul de aplicabilitate al radiației UV este foarte larg și acoperă utilizări medicale, industriale sau agricole. Radiațiile din domeniul UV-A și UV-B reprezintă aproximativ 5% din radiața ajunsa pe pamant de la soare. Radiația din domeniul UV-C este filtrată în mod teoretic în proportie de 100% de catre stratul de ozon. Pentru a fi utilizată în diverse domenii este necesar ca aceasta radiație să fie produsă artificial .
Indicele de Radiație Solară a început să fie prezent în Buletinele Meteo în ultimele decenii…atât datorită modificărilor activității solare cât și ca urmare a problemelor semnalate asupra stratului de Ozon al planetei. ( Credem că ar fi extrem de util în orice oraș, amplasarea în spațiul public a unui aparat de semnalizare a Indicelui de Radiatie Solară, conform indicatiilor OMS.)
Domeniile de radiație UV și utilizările lor
UV-A
- Fluorescență (de laborator, pentru încercări nedestructive, efecte artistice, detectarea infracțiunilor, detectarea falsurilor, marcarea bunurilor)
- Fototerapie
- Instalații pentru bronzare
- Tratarea cernelurilor
- Capcane pentru insecte
UV-B
- Fotolitografie
- Solarii
- Fototerapie
- Fluorescență (laborator)
UV-C
- Sterilizare prin germicidare
- Fluorescență (laborator)
- Fotolitografie
Radiații UV pot apărea accidental sau permanent în procese de sudură cu arc sau la unele lămpi cu descărcare în arc, atunci când filtrul protector al lămpii sau corpului este avariat.
În România este adoptat din anul 2004 standardul SR EN 60335-2-27: “Aparate electrice pentru uz casnic și scopuri similare. Securitate. Partea 2-27: Prescripții particulare pentru aparate de expunere a pielii la radiații ultraviolete și infraroșii”.
Este mentionat în standard că: “execuția prevederilor sale este încredințată persoanelor cu experiență și cu o calificare corespunzătoare”.
Am asistat însă în ultimele 4-5 luni la un adevărat bombardament mediatic și comercial în domeniul UV pentru dezinfectare și sterilizare, lipsit de suport științific și chiar cu consecințe grave pentru sănătatea persoanelor.
Din punct devedere mediatic a fost cam săptămâna și prostia: roboței “dezinfectanți” cu UV, care se plimbă prin spitale, tuneluri “dezinfectante” cu UV, aparate proaspăt inovate cu UV care asigură “dezinfecția” , lămpi care “sterilizează” fluxuri de producție alimentară ( or avea și documentatia de produs traditional ? ), etc.etc….Nu toate or fi de aruncat ca soluții în sine….prostia este că cineva stă efectiv să le filmeze și să le și arate cu mândrie…și ca să fie treaba treabă…or fi tras și mai multe”duble”…ca să fie siguri….că-și iau doza de UV-C…
Din punct de vedere comercial….ei bine, intrați și căutați pe net … se găsesc:
- “lămpi cu UV pentru acasă” sau portabile ( mai bune ca spray-ul cu ardei… i-ai pus-o pe neg sau la ochi și l-ai terminat ușor…)…..vândute de oricine….în orice condiții….
- fabricanți de sisteme de iluminat care au introdus corpuri UV-C în “Human Centric – Circadian Lighting” ( Haa??) …
- ba am văzut și “cereri de ofertă” introduse în sistemele de achiziții cu conditii tip: “lampă UV pentru dezinfecții; 220-230 V 50 Hz; lungime de undă UV 253,7 nm ( sic !!! fix pe fix…); timp de functionare UV 8000 h; asigură dezinfecția unui spațiu de la….până la…..mc; suport pentru funcționare mobilă (!!!! asta de la televizor li se trage….); certificat CE, termen de garantie 12luni.
Tot din punct de vedere comercial….căutați lămpi sau dispozitive profesionale și nu veți găsi cu usurință în aceasta perioadă.
Din punct de vedere tehnic…nu prea ai pe cine să întrebi. Sau găsești diverse explicații mai mult sau mai puțin apropiate sau depărtate de adevăr….
La cele mai multe surse UV-C nu găsești o fișă de produs cu Puterea radiantă și nici o vorbă despre emisia de Ozon a lămpii sau a sistemului ( extrem de oxidant atât pentru materialele din jur…dar și pentru plămâni…). Găsești dimensionări pe baza de Watts(!) pe metru pătrat sau cub…timpi recomandați de funcționare cu orele…(ca să fie siguri că omoară “bidigania” …care moare de fapt la câțiva mWs/cm2), aproape nimic despre textura suprafețelor de sterilizat,… fără soluții de monitorizare continuă a eficienței lămpii….
Ni se oferă deci un amalgam de informație de tip “Copy/Paste” cu care de altfel ne-am obișnuit…până și de la sursele cele mai autorizate;
La CIE(Comitetul Internațional pentru Iluminat) s-a dat accesul gratuit la documentația de specialitate ( O pașă, cât de darnic ești…) ….și s-a emis un comunicat cu feriți-vă de subiect și lăsați-i pe cei care se pricep….care or fi ei nu se precizează… Apoi la GLA ( Global Lighting Association) se emite ….(cam după terminarea războiului ) un “Position Statement on Germicidal UV-C Irradiation” care mai conține câte o dată tehnică pe ici pe colo…astfel încât să dea bine la publicul larg și să arate cum că dânșii sunt pe treabă.
La ambele organizații aș avea câteva comentarii, unele comune altele specifice:
Subiectul UV-C a fost lăsat într-o “cenușărie preocupațională” denumita pompos “deep specialisation”. Nu există, eu cel puțin nu am găsit o documentare unitară sau clară cu privire la dimensionări ale sistemelor UV-C ….nici la tratarea aerului, nici pentru mediile lichide sau pentru suprafețe.
Cei câțiva fabricanți de sisteme UV-C, extrem de specializați pe subiect, publică și dânșii materiale superflue…din care copiază toți pe apucate….dar pastrează la loc ferit adevarata informație sau lipsa ei….mai mult sau mai puțin de înteles până la un punct…Dar să nu răspunzi la o solicitare pe email când te declari mare specialist din EU în UV….
Încă sunt termene de confirmare la comenzi de lămpi UV-C de luni de zile…cel puțin pentru România…Dacă le-ar fi păsat totuși vreun pic în această perioadă, ar fi făcut mai multe eforturi în a da drumul la liniile de fabricație din Europa pentru că la cele din China….e cu totul o altă discuție!
Și în UV ca și la inceputul evolutiei LED-ului în domeniul vizibil, se simte efectul tranziției tip “ muscă fără cap” de la soluția clasică, cea cu lămpi cu descarcări către LED…Aici însă tranziția este încă la început, iar LED-ul nu oferă deocamdată puterile / dozele/ de radiație oferite de lămpile cu descarcări….însă aceste puteri încep să se apropie.
Am avut solicitări de a furniza sisteme de tip UV-C în toată această perioadă. De la sfaturi, la înlocuiri de lămpi pe care le-am rezolvat 100% , până la solicitări de soluții…la care încă mai lucrăm. Am făcut modele de dimensionare, am conceput ceva soluții, le-am aplicat în câteva cazuri punctuale sub supravegherea noastră.
Cum din Europa nu ne-a prea răspuns nimeni și când au făcut-o au fost extrem de specializați doar în ceea ce privește “înălțimea monumentului Dumnealor” și al înălțimii prețurilor , ne-am adresat unor firme din Coreea de Sud. Oamenii ne-au răspuns a doua zi, ne-au făcut training pe email și pe Watts’up, ne-au asistat în alegere așa că în consecință, vom aduce în România senzori certificați pentru UV-A, UV-B, UV-C, etc, dar și radiometre pentru UV-C, astfel încât să putem face măsurătorile de rigoare pentru verificare și stabilirea exactă a timpilor de utilizare după instalare și vom continua cu a aduce soluții sau a căuta colaborări pentru soluții. Ba mai mult, vom achiziționa și un Radiometru UV-V ( adica UV-A și UV-B însumate)…că nu cred ca măsoară prea des cineva dozele de radiație ale aparatelor de bronzat…. (6/ în urma unui studiu ce s-a făcut în 2008-2009 de catre 10 Autorități de Supraveghere din Europa, s-a constatat ca 83% din solarii aveau depășită limita maximă admisa !!!).
În loc de biblografie, câteva publicații de citit și citat:
1/ 2015 National Ambient Air Quality Standards (NAAQS) for Ozone
2/ Directive 2008/50/EC, annex 7 ozon
3/ ICNIRP Guidelines “On limits of exposure to Ultraviolet radiation of wavelengths between 180 nm and 400 nm (incoherent optical radiation)” published in: HEALTH PHYSICS 87(2):171-186; 2004
4/ IEC 62471:2006 “Photobiological safety of lamps and lamp systems”
5/ Ghid neobligatoriu de bune practici privind aplicarea Directivei 2006/25/CE
(Radiațiioptice artificiale) ISBN 978-92-79-19818-2
6/CNMRMC – 2012, Fiz. Violeta Calota, Dr.Bunghez Cristina: GHID PRIVIND RECOMANDARILE PENTRU POPULATIE în VEDEREA PROTECTIEI FATA DE EXPUNEREA LA RADIATIA ULTRAVIOLETA (UV) NATURALA și ARTIFICIALA RECOMANDARILE PENTRU PERSONALUL CARE EXPLOATEAZA APARATE DE BRONZAT
7/www.geni-uv.com SolutiiUV și Catalog de produse
8/ INMA PhD. Eng. Sorică C., Prof. PhD. Eng. Pirnă I., PhD. Stud. Eng. Matache M., PhD. Stud. Eng. Voicea I., Eng. Grigore I., Eng. Bolintineanu Gh., PhD. Stud. Eng. Cujbescu D., PhD. Stud. Eng. Sorică E., PhD. Eng. Kabas O. Batı Akdeniz Agricultural Research Institute, Antalya
CERCETARI PRIVIND DECONTAMINAREA PRODUSELOR HORTICOLE DESTINATE CONSUMULUI în STARE PROASPATA, UTILIZAND RADIATIA NEIONIZANTA ULTRAVIOLETA UV-C
9/ Dipl.-Ing. Andreas Renzel Meyer GmbH Disinfection with UVC
10/ Wester U. Analytic expressions to represent the hazard ultraviolet action spectrum of ICNIRP and ACGIH.Radiation Protect Dosim 91:231–232. 2000
Nota redacției: Dl. Ing. Cornel Sfetcu este absolvent al Facultății de Instalații din UTCB unde a și activat ca asistent universitar. Domnia-sa a condus departamentul vânzări proiecte și corpuri de iluminat din Philips Lighting Romania și a pornit apoi de la zero introducând grupul Hager în Romania. Mai recent, în colaborare cu AVE Spa ca partener al METACOR Electro, dezvoltă rețeaua de clienți pentru AVE. Cornel Sfetcu a continuat însă să se implice în activități de consultanță, proiectare și instalare pentru soluții de iluminat atât în România cat și în străinătate. Dl. Cornel Sfetcu este unul dintre cei mai buni specialiști români în iluminat, dispunând de o experiență solidă în acest domeniu iar opiniile domniei sale exprimate și în acest articol, se bazează pe o bună cunoaștere a pieței echipamentelor de iluminat.
Sanatate va doresc !
Ing. Cornel Sfetcu
Nota redacției: Dl. Ing. Cornel Sfetcu este absolvent al Facultății de Instalații din UTCB unde a și activat ca asistent universitar. Domnia-sa a condus filialele din România ale firmelor Philips Lighting și respectiv Hager iar mai recent, prin propria sa firmă, METACOR ElectroBuilding Services Bucharest , s-a implicat în mai multe proiecte majore de iluminat din România și din străinătate. Dl. Cornel Sfetcu este unul dintre cei mai buni specialiști români în iluminat, dispunând de o experiență solidă în acest domeniu iar opiniile domniei sale exprimate în acest articol, se bazează pe o bună cunoaștere a pieței echipamentelor de iluminat.