HIMOINSA: Alimentarea cu combustibil a grupurilor electrogene : când și cum ar trebui să folosim un rezervor extern?

  • Alimentarea cu combustibil a unui grup electrogen: Când și cum trebuie să utilizăm un rezervor extern ?
  • Știți cum să efectuați verificarea combustibilului în grupurile electrogene și cum să instalați un sistem extern pentru a extinde timpul de funcționare al unui grup electrogen atunci când este necesar?

Grupurile electrogene au un rezervor intern de combustibil care le alimentează direct. Pentru a vă asigura că generatorul funcționează corect, tot ce trebuie să faceți este să controlați nivelul combustibilului. În anumite cazuri, este posibil ca urmare a creșterii consumului de combustibil sau a creșterii duratei de funcționare a grupului electrogen sau a menținerii la minimum a operațiunilor de alimentare cu combustibil, să se adauge un rezervor extern mai mare pentru a menține nivelul de combustibil în rezervorul intern al grupului electrogen sau pentru a-l alimenta direct.
Clientul trebuie să aleagă locația, materialele, dimensiunile, componentele rezervorului și să se asigure că acesta este instalat, ventilat și inspectat în conformitate cu reglementările referitoare la instalațiile de alimentare cu combustibil pentru uz propriu care sunt în vigoare în țara în care se realizează instalarea. O atenție deosebită trebuie acordată reglementărilor privind instalarea sistemelor de combustibil, întrucât în ​​anumite țări combustibilul este clasificat drept „produs periculos”.

Există 3 opțiuni de instalare a rezervorului de combustibil extern:

Pentru a crește timpul de funcționare și pentru a satisface cerințele speciale, ar trebui să fie instalat un rezervor extern, fie pentru depozitarea combustibilului, pentru a vă asigura că rezervorul intern rămâne întotdeauna la nivelul necesar  fie pentru a furniza grupului electrogen combustibil direct din rezervor. Aceste opțiuni sunt soluția perfectă pentru a crește timpul de funcționare al grupului electrogen.

  1. REZERVOR DE STOCARE. Rezervorul de combustibil extern cu o pompă de transfer electric

Opțiunea 1.

Pentru a vă asigura că grupul de alimentare funcționează corect și pentru a vă asigura că în rezervorul său intern combustibilul rămâne întotdeauna la nivelul dorit, poate fi recomandat să instalați un rezervor de stocare extern. Pentru a face acest lucru, grupul generator trebuie să fie echipat cu o pompă de transfer de combustibil, iar conducta de alimentare cu combustibil din rezervorul de stocare trebuie să fie conectată la punctul de conectare a alimentării grupului electrogen.
Ca o opțiune, puteți instala, de asemenea, o supapă antiretur la intrarea de alimentare cu combustibil a  grupului, pentru a împiedica revărsarea combustibilului în cazul în care există o diferență de nivel între grupul electrogen și rezervorul extern.

Trei sfaturi:
– Pentru a împiedica pătrunderea aerului atunci când nivelul de combustibil în rezervor scade, vă recomandăm să instalați conducta de alimentare a rezervorului de stocare cât mai adânc și la o distanță de nu mai puțin de 5 cm de la fundul rezervorului.
– La umplerea rezervorului, vă recomandăm să mențineți un spațiu liber de cel puțin 5% pentru a preveni eventualele deversări din cauza expandării combustibilului atunci când acesta se încălzește, asigurându-vă întotdeauna să nu lăsați nicio impuritate și / sau umiditate în sistem.
– Vă recomandam să plasați rezervorul de stocare a combustibilului cât mai aproape de motor, la o distanță maximă de 20 de metri față de motor și ca ambele(rezervor și motor grup electrogen) să fie la același nivel.

  1. Rezervor extern de combustibil cu robinet cu trei căi

Opțiunea 2-rezervor combustibil cu robinet cu 3 căi 

O altă posibilitate este alimentarea grupului electrogen direct de la un rezervor extern de stocare și alimentare. Pentru aceasta va trebui să instalați o linie de alimentare și o linie de retur. Grupul generator poate fi echipat cu un robinet cu 3 căi cu două corpuri care permite alimentarea motorului cu combustibil, fie dintr-un rezervor extern, fie din rezervorul intern al grupului de alimentare. Pentru a conecta instalația externă la grupul electrogen, trebuie să utilizați mufe de conectare rapide.

Două sfaturi:
– Vi se recomandă cel mai bine să mențineți o distanță între conducta de alimentare și conducta de retur din rezervor, pentru a împiedica combustibilul să se încălzească și să opriți intrarea oricărei impurități, ceea ce ar putea dăuna funcționării motorului. Distanța dintre cele două conducte de alimentare  trebuie să fie cât mai largă, de minimum 50 cm, acolo unde este posibil. Distanța dintre conductele de combustibil și fundul rezervorului trebuie să fie cât mai scurtă și nu mai puțin de 5 cm.
– În același timp, la umplerea rezervorului, vă recomandăm să lăsați cel puțin 5% din capacitatea totală a rezervorului și să plasați rezervorul de stocare a combustibilului cât mai aproape de motor, la o distanță maximă de 20 de metri de motor și la același nivel.

  1. Instalarea unui rezervor intermediar între grupul electrogen și rezervorul principal

Opțiunea 3: rezervor intemediar între grupul electrogen și rezervorul principal

Dacă spațiul liber este mai mare decât cel specificat în documentația pompei, dacă instalația este la un nivel diferit de cel al grupului electrogen sau dacă este necesar în conformitate cu reglementările care reglementează instalarea rezervoarelor de combustibil, poate fi necesar să instalați un rezervor intermediar între rezervorul grupului electrogen și rezervorul principal. Pompa de transfer de combustibil și poziția rezervorului intermediar trebuie să fie corespunzătoare locației alese pentru rezervorul de stocare a combustibilului. Acesta din urmă trebuie să fie în conformitate cu specificațiile pompei de combustibil din interiorul grupului electrogen.

Două sfaturi pentru această opțiune:
– Recomandăm ca conductele de alimentare și de retur să fie instalate cât mai departe posibil una de alta în interiorul rezervorului intermediar, lăsând, de fiecare dată când este posibil, minimum 50 cm între ele. Distanța dintre conductele de combustibil și fundul rezervorului trebuie să fie cât mai mică și nu mai puțin de 5 cm. Trebuie menținut un volum liber de cel puțin 5% din capacitatea totală a rezervorului.
– Vă recomandăm să plasați rezervorul de stocare a combustibilului cât mai aproape de motor, la o distanță maximă de 20 de metri  și la același nivel cu motorul grupului.
În cele din urmă, și acest lucru se aplică tuturor celor trei opțiuni arătate, poate fi util să instalați rezervorul la o ușoară înclinare (între 2 ° și 5º), așezând conducta de alimentare cu combustibil, drenajul și contorul de nivel în punctul cel mai jos. Proiectarea sistemului de combustibil trebuie să fie specifică caracteristicilor grupului generator instalat și componentelor acestuia; ținând cont de calitatea, temperatura, presiunea și volumul necesar al combustibilului care urmează să fie furnizat, precum și prevenind pătrunderea în sistem a oricărui volum de aer, apă, a impurităților sau umidității.

Depozitarea combustibilului. Ce este recomandat?
Depozitarea combustibilului este esențială dacă grupul electrogen funcționează corect. Prin urmare, este recomandabil să utilizați rezervoare curate pentru depozitarea și transferul de combustibil, golirea periodică a rezervorului pentru a scurge apa decantată și orice sediment din partea de jos, evitând perioade lungi de depozitare și controlând temperatura combustibilului, deoarece creșterea excesivă a temperaturii poate reduce densitatea și gradul de lubrifiere a combustibilului, scăzând puterea maximă a motorului grupului.
Nu uitați că durata medie de viață a combustibilului diesel de bună calitate este de 1,5 până la 2 ani, cu o stocare adecvată.

Conducte de combustibil. Ce trebuie să știi.
Conductele  de combustibil, atât cele de alimentare cât și cele  de retur, ar trebui să prevină supraîncălzirea, fenomen care ar putea fi dăunător datorită formării de bule de vapori care pot afecta aprinderea motorului. Conductele trebuie să fie de fier negru, fără sudare. Evitați conductele de oțel galvanizat, cupru, fontă și aluminiu, deoarece acestea pot cauza probleme pentru depozitarea și / sau alimentarea cu combustibil.
În plus, trebuie să fie montate racorduri și conexiuni flexibile spre motorul grupului  electrogen pentru a izola părțile fixe ale instalației de orice vibrații induse. În funcție de caracteristicile motorului cu combustie internă , aceste conducte flexibile pot fi realizate în moduri diferite.

AVERTIZARE! Orice ai face, nu uita …
– Evitați îmbinările conductelor și, dacă acestea sunt inevitabile, asigurați-vă că sunt închise ermetic.
– Conductele de aspirație de la nivel scăzut trebuie să fie amplasate la nu mai puțin de 5 cm de la fund și la o anumită distanță de conductele de retur de combustibil.
– Folosiți coturi cu rază largă pentru conducte.
– Evitați trecerea conductelor prin apropierea componentelor sistemului de evacuare, a conductelor de încălzire sau a cablajului electric.
– Adăugați robineți de separare pentru a ușura înlocuirea pieselor sau înteținerea conductelor.
– Evitați întotdeauna funcționarea motorului cu conductele pentru alimentarea cu combustibil sau de retur închise, deoarece acest lucru poate provoca daune grave motorului.

Concluzii:
Modul în care instalăm conductele pentru alimentarea cu combustibil, modul în care stabilim conexiunile dintre rezervor și grupul electrogen ca și caracteristicile tehnice diferite ale fiecărui model sunt cruciale atunci când implementăm un proiect cu acest tip de mașini. O eroare de instalare poate strica investiția făcută și poate prezenta un pericol potențial din cauza scurgerilor de combustibil . Acesta este motivul pentru care trebuie să luăm în considerare toate aceste considerații, pentru a putea profita la maximum de instalarea noastră. În HIMOINSA, o echipă de profesioniști tehnici oferă sfaturi în fiecare proiect cu privire la cel mai bun sistem de instalare a combustibilului, în conformitate cu nevoile clientului și particularitățile fiecărei instalații.
www.himoinsa.com

Share