Energia electrică devine o problemă cronică a României ceea ce se reflectă și în preț

România s-a confruntat de două ori cu riscul de blackout în acest an, datorită producției reduse de energie electrică față de necesarul de consum, potrivit lui Franck Neel, membru al direcției OMV Petrom. O expertă în domeniul energiei, Ana Otilia Nuțu de la Expert Forum, avertizează că țara se confruntă cu un risc și mai mare de blackout în iarna care urmează.

 Avertismentele au fost lansate de specialiști

„România a fost foarte aproape de blackout de două ori în acest an, o dată la începutul anului, în timpul iernii și a doua oară în ultimele zile, când atât unitatea 1 de la centrala nucleară din Cernavodă, cât și centrala în cogenerare pe  gaz de la Brazi s-au oprit „, a spus Franck Neel, citat de g4media.ro.

La această situație s-a adăugat  conform informațiilor noastre și o slabă producție a centralelor regenerabile, pe fondul unor luni fără vânt favorabil. Din cei peste 4000 MW putere instalată în centralele eoliene și  fotovoltaice în cele mai favorabile zile nu s-a atins nici măcar pragul de 1000 MW produși. Mai mult, și capacitatea de transport a liniei ce leagă România de Ungaria a fost prea mică pentru necesarul de import în anumite momente.

„În această iarnă, riscul de blackout este mai mare decât anul trecut”  a scris Ana Otilia Nuțu de la Expert Forum, pe pagina sa de Facebook. Cauzele (după opinia dumneai) sunt:

– seceta din vara aceasta (nu a plouat din iunie), deci producție energie în hidrocentrale scăzută

– criza eternă a producției de energie pe bază de cărbune

– lipsa cronică de investiții majore în producerea de energie din ultimii ani

– producția mai redusă de energie din surse regenerabile pe timp de iarnă.

Situația reală a energeticii românești este dificilă

Există multe cauze. Numeroase capacități de producție mai există doar pe hârtie și ANRE dorește să afle puterea reală disponibilă în SEN.Capacitatea de producție a SEN este oricum mult mai redusă față de  cea necesară. Multe capacități de producere a energiei pe bază de cărbune construite în timpul regimului comunist și încă funcționale sunt depășite și trebuie modernizate sau înlocuite Grupul  1 al centralei nucleare de la Cernavodă căruia îi expira durata de viață în 5 ani, va intra și el într-un proces de retehnologizare pentru a i se prelungi acest interval.

Investițiile în regenerabile au fost reduse în ultimii ani datorită unor cauze multiple ce  țin totuși în principal de reglementările nefavorabile.Punerea în funcțiune a noii centrale cu ciclu combinat de la Iernut, cu o putere de 430 MW este și ea întârziată.

Această situație a SEN s-a reflectat în utimele luni, atunci când prețul mediu de vânzare a energiei electrice a crescut sensibil.  De asemenea au fost înregistrate maxime istorice pentru prețul energiei pe anumite intervale orare.

 

Share