Electroalfa, 30 de ani de performanță în industria energetică

Electroalfa, companie cu capital integral românesc, integrator de soluții în domeniul energetic, aniversează anul acesta 30 de ani de activitate. Peste 500 de parteneri din diferite colțuri ale lumii au ales să colaboreze cu Electroalfa de-a lungul timpului, iar acest lucru a fost susținut de profesionalismul și dedicarea oamenilor, investițiile constante în tehnologii performante, cercetareinovare  pentru produse și servicii competitive, extinderea capacităților de producție. Un element cheie în dezvoltarea companiei este reprezentat de implementarea cu succes a unui sistem de management orientat spre dezvoltarea oamenilor, îmbunătățirea continuă a proceselor și a calității produselor, sistem ce a generat o puternică bază de sustenabilitate pentru viitorul businnesului. În prezent, Electroalfa are patru fabrici moderne în Botoșani, propriul Centru de Cercetare Dezvoltare, reprezentanțe de vânzări pe întreg teritoriul țării, un birou de proiectare în Republica Moldova și o cifră de afaceri de peste 42 milioane euro.
În ultimii ani, Electroalfa a derulat investiții de peste 12 milioane de euro în construcția de noi fabrici, modernizarea spațiilor de producție și a celor din birouri, dar și în perfecționarea oamenilor. Strategia de business construită pe termen lung are la bază pilonii de dezvoltare a sistemului de management, cu proiecte concrete din zonele de digitalizare, inovare, dezvoltare competențe tehnice și manageriale.

Fabrici noi de producție

Deși anul 2020 a fost un an dificil pentru întreaga economia mondială, în contextul pandemiei de COVID-19, Electroalfa a finalizat construirea a două fabrici noi de producție în Botoșani, respectiv Fabrica de Echipamente Electrice de Medie Tensiune și Fabrica de Sheltere Metalice, cu o suprafață construită peste 10.000 m2. Cu o strategie de management atent planificată și o echipă de proiect bine pregătită, investiția a reușit să fie finalizată în doar 11 luni.
Construcția noilor unități de producție are ca obiectiv principal creșterea competivității economice și tehnologice Electroalfa în vederea realizării de produse performante și competive în piață.

                                                             Secția celule

Structură fabrici de producție

Fabrica de Echipamente Electrice de Medie Tensiune
-Secția de producție celule electrice de medie tensiune
– Secția de producție anvelope prefabricate din beton
-Secția de montaj electro-mecanic posturi de transformare
Fabrica de Sheltere Metalice
-Secția de producție sheltere metalice
-Secția de montaj electro-mecanic stații electrice în sheltere metalice
Fabrica de Echipamente Electrice de Medie Tensiune produce celule electrice pentru distribuția primară și secundară de medie tensiune, cât și posturi de transformare compacte MT/JT (PTC), puncte de conexiune (PC) în anvelope de beton. Substațiile electrice realizate aici sunt în conformitate cu SR EN 62271-202:2014.
Pentru realizarea elementelor prefabricate din beton folosite pentru construcția anvelopelor, se folosește o tehnologie modernă, tip carusel, constând dintr-o linie de fabricație semi-automată compusă din mese orizontale care se mișcă sincronizat, de la un post de lucru la următorul, pe fluxul de producție. Locurile de muncă sunt organizate pe operaţii tehnologice specifice, bine structurate şi dispuse optim în spaţiul productiv, astfel încât realizarea anvelopelor şi echiparea lor se face „în flux continuu“.
Asamblarea elementelor ce compun anvelopa este uşoară, precisă şi fermă prin intermediul elementelor de asamblare mecanică tipizate. Tehnologia este foarte flexibilă și permite realizarea cu uşurinţă şi la un nivel calitativ ridicat a anvelopelor din beton pentru PTCuri, într-o gamă dimensională largă. Anvelopele din beton pentru PTC-uri sunt tipizate, dar pot fi realizate și în regim de unicat. Datorită tehnologiilor noi achiziționate se poate face cu ușurință personalizarea dimensiunilor de gabarit ale anvelopelor, a intrărilor/ieşirilor în/ din anvelopă, a golurilor interioare, a golurilor pentru uşi, ferestre, grile de aerisire etc. Pentru situații speciale, ce necesită anvelope cu dimensiuni mai mari decât cele maxime permise de tehnologie, acestea se pot realiza prin compunerea anvelopei din mai multe cabine.
Anvelopele pot fi realizate ca și cabine compacte sau ca și combinație de cabină și soclu separate. Varianta cabină și soclu separate se realizează pentru înălțimi ale ansamblului mai mari de 3000 mm, pentru a permite transportul auto către destinație. Anvelopele au un finisaj îngrijit, cu suprafeţele exterioare şi interioare regulate şi netede. Pentru încadrarea în arhitectura locală, paleta de culori se poate alege conform cerințelor beneficiarului. Finisajele exterioare sunt realizate cu materiale hidroizolante, lavabile, cu o bună comportare în timp, care asigură protecţia eficientă a betonului, adecvate condițiilor de mediul extern. Nouă tehnologie permite creșterea volumului producției cu 300 %, comparativ cu tehnologia utilizată anterior. Calitatea produselor este realizată odată cu fabricația, fiind verificată prin autocontrol de către fiecare operator, cât și în puncte stabilite de control pe flux, precum și la finalul procesului de fabricație.

Fabrica de Sheltere Metalice


produce anvelope metalice care pot fi livrate echipate cu diverse echipament electrice, conform cerințelor specifice fiecărui proiect. Produsele, având denumirea internațională consacrată E-House, sunt utilizate în principal pentru substații electrice prefabricate în conformitate cu cerințele de mediu și ale proceselor deservite, destinate instalării, conectării și asigurării condițiilor de funcționare și siguranță a tablourilor de comandă și control. Ele corespund standardului IEC 62271-202 (high- voltage/low-voltage prefabricated substation) și oferă un important avantaj logistic și de preț, în aceleași condiții de calitate și siguranță precum o substație electrică construită direct la locul de montaj. Substațiile de tip E-house sunt utilizate cu precădere în lucrări pentru centrale termo-electrice, precum și în centrale electrice pe bază de energie verde.
Solicitările beneficiarilor pot fi atât pentru sheltere complet echipate, dar și pentru sheltere cu echipare minimă. Deși fiecare comandă este un proiect particular, construcția și modularitatea containerelor permite o adaptare facilă la specificul proiectului și numărul de echipamente ce trebuie integrate. Realizarea containerelor începe la atelierul mecanic unde sunt pregătite reperele pentru componentele de bază ale containerelor, folosind mașini de prelucrare de ultimă generație: ghilotină, mașină de tăiat cu plasma, presă hidraulică. Fiind elementul cel mai important în realizarea eficienței producției, componentele de bază ale containerelor (planșeu, pereți, acoperiș) sunt proiectate să poată fi asamblate pe dispozitivele specifice. Pregatirea suprafețelor, înainte de vopsire se realizează pe o linie de sablare automată, iar aplicarea straturilor de vopsea succesive se face in cabine de vopsire specializate.
Prin construcția originală și tipizatăa componentelor containerelor, se realizează o adaptare facilă la cerințele specificațiilor tehnice, un proces de fabricație eficace, cu un timp scurt de fabricație, la un preț competitiv, asigurând astfel un beneficiu foarte important pentru client. Proiectele de sheltere sunt tipizate, dar pot fi realizate și în regim de unicat. Majoritatea solicitărilor sunt pentru 2 tipuri construcție de substații, având amplasarea standard a echipamentelor conform desenelor următoare.

Electroalfa a implementat și menține în funcțiune un Sistem de Management Integrat, care îndeplinește cerințele standardelor de referință SR EN ISO 9001:2015, SR EN ISO 14001:2015, SR OHSAS 18001:2008.

Proiecte de succes

Experiența acumulată, tehnologiile deținute, calitatea produselor și soluțiile complete oferite fac din Electroalfa un partener solid și de încredere. Electroalfa a finalizat cu succes proiecte importante precum: modernizări de stații electrice de transformare (E.ON, Distribuție Oltenia, Electrica,Transelectrica), lucrări de modernizare echipamente electrice în centrale hidroelectrice, nucleare sau termice (Hidroelectrica Sucursala Curtea de Argeș, Bistrița, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Complexul Energetic Oltenia, Hidroserv, CET Govora, CET Iernut, Sucursala Electrocentrale Borzești, CNE Cernavodă), alimentări cu energie electrică ale diverselor centre comerciale (București Mall Vitan, Moldova Mall Iași, Palas Mall Iași), rafinării (Rafinăria Petrobrazi OMV-Petrom, Petrotel Lukoil, Stația de tratare gaze Hurezani – OMV Petrom, Petromidia), șantiere navale (Aker, STX- OSV- Vard, Daewoo Mangalia, Damen Galați), obiective industriale (STC Star Transmission, CNUD EFCO), stații de irigare și tratare apă (Chircani Zărnești- Republica Moldova, Galați-Pechea- Liești, Baia Mar- Vișeul de Sus- Sînmartin-Târgu Mureș).
Exportul echipamentelor electrice de medie și joasă tensiune și confecții metalice reprezintă un segment important pentru Electroalfa, clienții noștri internaționali activând în diverse industrii precum: echipamente electrice, industria constructoare de automobile, șantiere navale, energie verde, industria mobilei, paramedical, amenajări interioare.
Câteva dintre destinațiile produselor Electroalfa sunt țări precum: Franța,- Germania, Republica Moldova, Norvegia, Anglia, Belgia, Elveția, Ethiopia, Mali, Kuwait, Sudan, Australia.

www.electroalfa.ro

Share