Economisirea de energie reduce semnificativ costurile de operare ale companiilor

Facturile de electricitate reprezintă o parte importantă a cheltuielilor oricărei companii. Odată cu dezvoltarea economiei, consumul de energie și prețurile la electricitate cresc de asemenea, afectând semnificativ companiile.

Conform Prognozei Echilibrului Energetic în perioada 2012-2020, realizate de Comisia Națională de Prognoză (CNP), consumul final de resurse energetice în România va crește cu 0,7% în 2012 și cu 1,4% în 2013. Tendința se va păstra și în anii următori, creșterile fiind estimate la 1,6% în 2014, 1,9% în 2015 și de 2,1% în 2016-2020.

Economiile de energie pot ajuta la reducerea semnificativă a cheltuielilor unei companii. Primul pas ar trebui să fie determinarea zonelor în care se pot face astfel de economii.

„O bună parte din energia consumată este utilizată de echipamentele electronice. Gândindu-ne la economisirea de energie, trebuie să ne concentrăm pe dispozitive eficiente energetic”, explică Mirela Danciu, Vicepreședinte IT Business Schneider Electric România.

Mirela Danciu, Vicepreședinte IT Business Schneider Electric România
Mirela Danciu, Vicepreședinte IT Business Schneider Electric România

Centrele de date sunt printre cele mai mari consumatoare de energie din zona de business. Întrucât acestea sunt locurile în care sunt păstrate serverele de stocare a informațiilor cheie ale companiilor, siguranța lor – inclusiv sursa de energie securizată care permite operațiuni fără întrerupere – este foarte importantă. Cu toate acestea, un centru de date bine proiectat permite reducerea substanțială a consumului de energie asociată alimentării electrice și sistemelor de răcire, fără a afecta operarea serverelor.

„Consumul de energie cauzat de alimentarea electrică a centrelor de date și de sistemele de răcire este egal cu 50 % din consumul total de energie. O cameră a serverelor bine proiectată, care utilizează soluții de mărire a eficienței energetice, face posibilă reducerea consumului de energie cu până la 30 de procente”, adaugă Mirela Danciu.

Pe lângă investițiile în soluții de eficiență energetică, schimbarea modului de gândire a angajaților și crearea unor noi cutume sunt alte soluții pe care companiile le pot adopta pentru a-și reduce costurile de operare. De aceea, Schneider Electric vine în întâmpinarea partenerilor săi cu informații și sugestii care să-i ajute să facă și mai multe economii.

1. Iluminarea – închideți luminile atunci când plecați la o întâlnire sau la o masă de prânz și mai ales dacă mergeți acasă.

2. Calculatoarele – opriți computerul pe timp de noapte. Setați monitorul pe modul de hibernare, după o lungă perioadă fără activitate. În acest sens, este bine să știți că monitoarele consumă două treimi din energia utilizată de computere.

3. Reciclarea – folosiți toate soluțiile disponibile pentru reciclarea sticlei, hârtiei, materialelor plastice, bateriilor etc.

4. Dispozitivele personale și de confort – optimizați sistemele de încălzire și de răcire. Respectați normele generale de utilizare economică – folosiți termostate pentru încălzire / răcire într-un mod care să permită menținerea ferestrelor închise.

5. Pornirea echipamentelor – verificați dacă există proceduri pentru a evita supraîncărcarea.

6. Oprirea aparaturii de birou – verificați dacă există proceduri pentru închiderea dispozitivelor la finalul zilei de lucru. Atunci când fotocopiatoarele nu sunt folosite, comutați-le pe modul de hibernare și dezactivați-le la sfârșitul zilei. Un copiator lăsat pornit toată noaptea utilizează o cantitate de energie suficientă pentru a face 1.500 de copii.

www.schneider-electric.com/ro

Share