5SV6 AFDD de la Siemens

5SV6 AFDD de la Siemens

Arcul electric este un fenomen nedorit în instalațiile electrice. Pentru arcul electric de tip serial, numai dispozitivele din clasa AFDD asigură protecția eficace.

5SV6 AFDD este întrerupătorul electric automat de joasă tensiune, cu protecție la defecte de arc electric, lansat de Siemens anul trecut la Light+Building de la Frankfurt. În numărul 2/2018 al revistei Electricianul (https://www.electricianul.ro/afd-unit-5sv6-afdd-de-generatia-3-de-la-siemens-fost-expus-la-light-building-2018/) am prezentat pe scurt acest dispozitiv care tocmai  fusese lansat pe piață. Anul acesta la Hannover Messe,  Siemens va expune  întreaga gamă de întrerupătoare  automate SENTRON, din care face parte și 5SV6 AFDD.

5SV6 AFDD este un dispozitiv de a treia generație de produse de prevenire a incendiilor. 5SV6 AFDD este primul dispozitiv cu întrerupător de circuit miniatural integrat (MCB) cu o lățime de 18 mm, care ocupă un singur modul pe șină DIN. Este cel mai mic de acest gen la nivel mondial susține producătorul. Datorită designului său îngust, modelul 5SV6 AFDD economisește  50% din spațiul necesar, comparativ cu instalarea a două dispozitive separate.

 

 

 

 

 

 

 

Cel mai mic AFDD din lume

Noul dispozitiv de detectare a defecțiunilor arc 5SV6 AFDD  este super compact, făcându-l potrivit atât pentru instalarea în clădiri noi, cât și pentru modernizarea acestora. În orice moment, este posibilă o extindere  a instalației electrice pentru protecția  împotriva incendiilor electrice – cu ușurință și fără a fi nevoie de spațiu suplimentar.

Beneficii

  • Primul dispozitiv de detectare a defectelor de arc electric pe  piața  IEC (2012)
  • Primul dispozitiv de protecție la AFDD cu MCB integrat într-un singur modul
  • Oferă 50% economii de spațiu în timpul instalării
  • Tehnologia de detectare SIARC brevetată de Siemens
  • Face parte dintr-un portofoliu consistent de produse (300 de combinații posibile)

 

 Tehnologia SIARC de detectare a arcului electric este patentată de Siemens

 Dispozitivele de detecție  a defectelor de arc electric 5SV6 AFDD se bazează pe tehnologia   SIARC brevetată de Siemens: Dispozitivul măsoară continuu intensitatea și durata episoadelor de zgomot de înaltă frecvență (HF) asociate cu tensiunea și curentul și decalajele dintre acestea. Un microcontroler integrat analizează aceste semnale și declanșează deconectarea circuitului conectat în fracțiuni de secundă dacă este detectat ceva neobișnuit. Dispozitivele de detectare a defecțiunilor cu arc sunt capabile să distingă cauzele inofensive ale defecțiunilor, cum ar fi cele care pot apărea atunci când se lucrează cu scule electrice sau aparate electrocasnice, de arcul electric  periculos.  Filtrele integrate realizate printr-un software inteligent, analizează semnalele monitorizate și dacă se detectează diferențe neobișnuite ale celor 2 mărimi monitorizate, se trage concluzia că s-a produs un arc electric și 5SV6 AFDD deconectează circuitul în fracțiuni de secundă. Tehnologia SIARC distinge în mod fiabil arcul electric produs de cauze inofensive, cum ar fi conectarea unor scule de mână  sau electrocasnice, care produc arc electric în funcționarea normală, la periile colectoare, de arcul electric periculos.   Sunt prevenite astfel incendiile și se oferă o protecție globală optimă și compatibilă cu standardele în vigoare.

Variante constructive

5SV6 AFDD are un caracter modular, deci el se poate cupla cu alte dispozitive din gama Sentron de la Siemens, pentru a oferi o protecție complete. Dacă aceste dispozitive există deja în tabloul electric, de exemplu în cazul în care există deja un întrerupător cu protecție diferențială de tip 5SV1 RCBO, cele 2 dispozitive pot fi cuplate pentru a oferi o protecție  cumulată la arc electric și la protecție diferențială (plus cele la scurtcircuit și suprasarcină oferite de 5SV1 RCBO). Deci modularitatea  gamei SENTRON oferă un avantaj considerabil la modernizarea instalațiilor vechi, acolo unde se pot folosi dispositive deja montate în tabloul electric existent. Grație lățimii reduse,  de 1 modul 5SV6 AFDD poate să se integreze ușor în tablourile electrice în aceste situații.

 Ceea ce atrage de asemenea atenția la 5SV6 AFDD este posibilitatea de a monta aceste dispozitive în aplicații diverse grație variantelor constructive multiple în care este oferit:

Funcționare pe caracteristică B și C

-Curenți de funcționare de la 6A la 32 A

-6kA curent de întrerupere

-Conform cu CEI EN 60898-1 și IEC 60364-4-42

-Posibilitatea de  conectare la partea superioară sau  la cea inferioară

-Proba de izolație de poate face fără  decuplarea dispozitivului

https://new.siemens.com/global/en/products/energy/low-voltage/components/sentron-protection-devices/arc-fault-detection-devices.html

FOTO: www.siemens.com/press

 

Share