E-Mobility, o direcție prioritară pentru Lapp Group

E-Mobility, o direcție prioritară pentru Lapp Group

Ing. Dan Ciortea – LAPP KABEL ROMANIA

România a început să sprijine achiziționarea automobilelor electrice sau hibrid, în încercarea de a se alinia la direcția mondială în domeniul automobilelor. Un sprijin consistent acordat de stat la achiziționarea automobilelor electrice ar putea conduce la creșterea accelerată a numărului de automobile înzestrate cu acest tip de tracțiune și ar ridica automat o altă problemă, aceea a stațiilor de încărcare care, principial, ar trebui să depășească numeric suma tuturor pompelor de combustibil existente în țară.

Lapp Group a pornit de mai multă vreme dezvoltarea produselor și soluțiilor destinate stațiilor de încărcare pentru autovehiculele electrice. În cadrul conceptului OLFLEX CONNECT, o gamă mare de produse sunt destinate stațiilor de încărcare.

Expertiza Lapp în domeniul cablurilor electrice și a elementelor de conectică a condus la realizarea unor produse cu o calitate înaltă și durată de viață garantată. Fiabilitatea echipamentelor instalate pe stațiile de încărcare trebuie să fie foarte bună deoarece cablurile de conexiune între stație și autovehiculele electrice sunt extrem de solicitate, de la eforturi mecanice permanente și până la posibile contaminări cu lubrifianți și combustibili. În același timp, cablurile trebuie să-și păstreze flexibilitatea la temperaturi scăzute și să reziste la condiții climatice diverse.

Ca bază pentru aceste cabluri premufate au fost folosite cabluri din familia OLFLEX CHARGE, special proiectate și realizate.

 • Cablurile au conductori din lițe fine de cupru, cu clasa 5 de flexibilitate.
 • Izolația conductorilor este realizată dintr-un elastomer fără halogeni, reticulat, de tip EVI2, conform normelor germane VDE-AR-E 2283-5.
 • Conductorul de control este izolat cu un elastomer fără halogeni de tip EVI-1
 • Mantaua exterioară este realizată din poliuretan de culoare portocalie. Mantaua este foarte rezistentă la agresiuni chimice, mecanice și climatice. Totodată permite spiralizarea cablului cu obținerea unor performanțe foarte bune referitoare la raportul între lungimea strânsă și cea întinsă și la forța de strângere. Poliuretanul are un comportament excelent la zgâriere sau abraziune, agresiuni care apar frecvent în acest tip de aplicații.
 • În funcție de tipul de stație de încărcare, există mai multe tipologii de cabluri în familia OLFLEX CHARGE. Pentru variantele monofazate sunt disponibile tipurile 3G2,5+1×0,5 sau 3G6+1×0,5. Pentru variantele trifazate sunt disponibile tipurile 5G2,5+1×0,5 sau 5G6+1×0,5.
 • Tensiunea nominală U0/U este de 450 / 750 V.
 • Cablul este fără halogeni și are comportamentul la foc conform IEC 60332-1-2.

Deoarece conectorii trebuie să fie perfect sigilați pe cabluri, Lapp Group oferă o gamă largă de produse premufate, la care conectorii sunt special proiectați, astfel încât să existe două camere pentru protejarea conexiunii la apă, praf sau uleiuri.

Printre avantajele cablurilor premufate oferite de Lapp Group se pot enumăra următoarele:

 • Variante cu capăt liber, conectate la ambele capete, cu cablu drept sau cu cablu spiralizat;
 • Variante pentru alimentare monfazată sau trifazată;
 • Variante cu conectori de tip 1 sau de tip 2, în acord cu normele internaționale;
 • Cablurile au lungimi efective de 5 sau 7 m iar cele dotate cu regulator de încărcare sunt de 4 m;
 • Variante cu regulator de încărcare inclus, cu posibilitatea reglării curentului de încărcare între 6 și 13 A, în 5 trepte;
 • Toate produsele oferite sunt testate individual pentru excluderea oricărei defecțiuni;
 • Cablurile folosite la confecționarea produselor au o durată de viață foarte mare, sunt rezistente la substanțe chimice, la condiții climatice și sunt flexibile la temperaturi scăzute;
 • Conectorii sunt proiectați ergonomic și asigură o operare ușoară, fără efort;
 • Variantele care au cablul de tip 3G2,5+1×0,5 sau 5G2,5+1×0,5 permit curenți de încărcare de până la 20 A, iar cele care au cablu de tip 3G6+1×0,5 sau 5G6+1×0,5 permit curenți de încărcare de până la 32 A.

Pentru orice informații tehnice suplimentare vă rugăm să apelați la specialiștii Lapp Kabel Romania.

Share