DLRO100 – Testarea rezistențelor mici așa cum vă doriți

DLRO100 – Testarea rezistențelor mici așa cum vă doriți

Pare o idee foarte simplă ca atunci când o companie este pe cale să dezvolte un produs nou, primul lucru pe care ar trebui să-l facă ar fi să întrebe potențialii utilizatori ce doresc cu precădere de la acesta, dar din păcate acest lucru nu se întâmplă întotdeauna! Cu toate acestea, Megger se angajează să producă instrumente care corespund cu exactitate nevoilor clienților săi, așa că, înainte de a dezvolta noua gamă de testere pentru rezistențe de valori mici DLRO100, au fost consultați foarte mulți dintre beneficiarii nostri. Iată care a fost rezultatul:

Putere mare. Un instrument pentru verificarea rezistențelor cu valori mici, poate verifica de exemplu rezistența contactelor unui întreruptor. IEC56 (mai nou IEC62271-100) specifică pentru aceasta o valoare a curentului de 50 A, în timp ce ANSI 37.09 specifică minim 100 A. Sunt de asemenea multe alte aplicații precum verificarea continuității șinelor în sistemele de transport sau a barelor din câmpurile de comutație, unde utilizarea unui curent de test ridicat este esențială.

Portabilitate. Să cari o trusă de test grea, mai ales atunci când lucrezi în locații cu un acces dificil, poate fi o problemă. În ciuda nevoii pentru o putere mare, toți utilizatorii își doresc ca noul instrument să fie compact, robust și să fie cât mai ușor cu putință.

Să poata fi utilizat oriunde. Capacitatea de a fi utilizat cu alimentare de la baterii este o prioritate, întrucât în marea majoritate a cazurilor, în locațiile unde se fac acest gen de teste nu este disponibilă rețeaua de alimentare. Bineînțeles, trebuie să fie posibil să se efectueze un număr cât mai mare de teste fără a fi necesară reîncărcarea acumulatorilor, iar la epuizarea acestora durata reîncărcării să fie cât mai scurtă. Bineînțeles că trebuie să fie posibilă și utilizarea cu alimentare de la rețea.

Imunitatea la zgomot. Testele se efectuează adeseori în medii cu un zgomot electromagnetic ridicat, precum în stații. Un instrument care dă rezultate stabile și sigure în aceste circumstanțe este apreciat, mai ales atunci când este necesar să se compare rezultatele obținute  în timp pentru a ne da seama de tendințe.

Securitatea. Securitatea este crucială, utilizatorii fiind preocupați de protecția efectivă împotriva riscului de șocuri electrice rezultate din curenții induși în echipamentul aflat sub test, de către echipamentele active din apropiere. Cea mai bună soluție este operarea Dual Ground, care permite efectuarea măsurării rezistenței cu ambele părți ale echipamentului testat legat sigur la pământ. Această metodă este utilă mai ales atunci când se lucrează pe contactele unui întreruptor, unde alte tehnici de măsură necesită ca împământarea de pe o parte a contactului să fie desfăcută înainte de efectuare măsurătorii. O altă cerință de securitate, adeseori menționată, a fost certificarea CAT IV 600 V în conformitate cu IEC 61010, atât pentru trusa de măsură propriu zisă, cât și pentru cablurile de test și crocodili.

Protecția la infiltrații. Testele nu se fac întotdeauna în medii curate și uscate. Este necesar prin urmare ca noul instrument să aibă o bună clasă de protecție – de exemplu IP54 – și asta nu numai pentru aparatul cu capacul închis la transport, dar și atunci când lucrăm, aparatul fiind cu capacul deschis. O protecție IP54 este perfectă împotriva intrării prafului în aparat ca și împotriva stropirii cu apă din orice direcție. (Instrumentul are IP54 cu capacul deschis și IP65 cu capacul închis).

CC fără riplu. Un punct interesant care a reieșit din consultarea utilizatorilor este importanța unui curent de test de CC fără riplu sau cu un riplu neglijabil, mai ales atunci când se testează întreruptoare. Aceasta mai ales pentru că au loc probleme la testarea cu un curent cu riplu ridicat, întreruptoarele putând declanșa intempestiv.

Operare ușoară. Beneficiarii consultați au apreciat că ușurința în utilizare este importantă. Indiferent de performanțele unui instrument, acesta nu va fi apreciat dacă accesul la funcțiile sale este dificil și se face printr-o interfață complicată, greoaie. Se dorește evident o interfață simplă și intuitivă, bazată pe elemente de control etichetate în mod clar și care să fie robuste.

Având în vedere necesitățile beneficiarilor, Megger a lansat noua trusă pentru măsurarea rezistențelor de valoare mică cu curent ridicat DLRO100. Acest instrument portabil, cu un curent de 100 A, este cel mai ușor din gama sa. El poate fi alimentat din bateriile interne Li-ion, sau de la rețea și oferă toate caracteristicile cerute de clienți și menționate mai sus.

Normal, răspunsul la acest nou instrument a fost entuziast, și sigur va face viața mult mai ușoară inginerilor din întreaga lume, permițându-le să efectueze testarea în modul pe care îl doresc.

Mai multe detalii pe: http://us.megger.com/landing/dlro100

SebaKMT – Seba Dynatronic GmbH
Reprezentanța în România
Str. Av. Ștefan Protopopescu nr.1, Bl.C6, Ap.25,
sector 1, 011725 București
tel: +40 (0)21 2309138
fax: +40 (0)21 2039381
www.megger.com
www.sebakmt.com
seba.ro@sebakmt.com

Share