Conectori compacți pentru instalațiile electrice

Certificare “Zero-Mentenanță” – “Maintenance-Free”

În cadrul instalațiilor electrice conectorii compacți sunt folositi uzual pentru conectarea conductorilor. Conectorii compacți ce utilizează tehnologia clema-arc® – Spring Pressure Connection Technology – sunt conectori ce nu necesită utilizarea unor unelte, astfel instalarea acestora fiind foarte rapidă. Conexiunile realizate în acest mod sunt permanente și stabile.

s_ur_3d_0222_04xx_000_xx

Seria de conectori compacți WAGO  222 este prima care deține, la nivel global, certificarea British Standard BS 5733 pentru caracteristica lor de bază: lipsa necesității de asigurare a mentenanței.

Seria WAGO 222 reprezintă prima alegere a majorității electricienilor, în cazul realizării unor conexiuni stabile și sigure, în mod rapid și ușor. Unul dintre avantajele majore ale seriei WAGO 222 o reprezintă posibilitatea conectării conductorilor multifilari, fără a fi necesară pregătirea capetelor acestora, în prealabil, așa încât  adăugarea pinilor sau sudarea capetelor conductorilor nu mai sunt necesare. Această caracteristică oferă o economie considerabilă de timp pe durata instalării.

Grad înalt de fiabilitate în instalare și operare

Conectorii compacți din seria WAGO 222 pot fi folosiți pentru conductori cu dimensiuni de până la 4mm2 (AWG 12), și pot suporta curenți nominali de până la 32 A. Aceste caracteristici permit utilizarea conectorilor în instalații electrice de iluminat de joasă tensiune care, în mod normal, transportă un curent relativ ridicat. De asemenea, seria WAGO 222 oferă 100% protecție la atingere, atât pe durata instalării cât și a operării acestora. Deoarece izolația firului intră destul de adânc în conector, este menținută permanent o distanță minimă de 4 mm între suprafața expusă și partea conectată, excluzând astfel orice risc pentru utilizatori.

Calitatea contactului electric prezintă, de asemenea, o importanță vitală în cazul unui conector compact. În funcție de intensitatea curentului și tensiune, existența unui contact slab poate duce la arderea mocnită a carcasei și declanșarea unui incendiu.

Canalele de intrare ale conectorilor din seria WAGO 222 facilitează introducerea conductorului multifilar în unitatea de prindere, realizându-se o conexiune sigură. Odată ce s-a realizat această conexiune cu ajutorul clemei-arc®, este esențial ca acest contact să rămână permanent. O serie de factori, precum fluctuațiile de temperatură, umiditatea relativă sau mediul industrial agresiv pot influența acest contact. În dezvoltarea seriei 222 WAGO și-a focalizat atenția cu precădere asupra acestor influențe externe, conectorii fiind realizați din materiale de înaltă calitate.

“Zero-Mentenanță” – “Maintenance-Free” definită pentru prima dată printr-un standard

Conectorii compacți precum cei din seria WAGO 222 fac subiectul unor numeroase cerințe și standarde, cum ar fi UL486C și IEC 60998. Cerințele pentru necesitatea întreținerii conexiunilor electrice sunt definite în Marea Britanie prin standardul BS5733. Această specificație a componentelor ce nu necesită întreținere este unică în întreaga lume. Deoarece WAGO a acordat o mare importanță stabilității conexiunii pe termen lung in dezvoltarea seriei 222, s-a decis certificarea conectorilor în conformitate cu standardul BS5733. Pe lângă stabilitatea conexiunii în timp, acest standard descrie și alte influențe în fața cărora legăturile electrice trebuie să reziste, cum ar fi rezistența la vibrații, încărcarea termică și supraîncărcarea electrică pe termen scurt.

Certificare “Zero-Mentenanță” – “Maintenance – Free” de către Dekra pentru standardul BS 5733

WAGO a contractat Institutul pentru Testări Dekra din Arnheim, Olanda, pentru certificarea seriei WAGO 222, în cadrul căruia s-au efectuat teste conform prescripțiilor standardului BS5733. Acestea au inclus testarea stabilității conexiunii în timp, rezistența la vibrații și comportamentul la supracurenți și în condiții de temperaturi ridicate. Seria WAGO 222 a trecut cu brio aceste teste. Astfel, Institutul Dekra a confirmat că seria WAGO 222 îndeplinește toate cerințele impuse de standardul BS5733. Certificarea seriei WAGO 222 oferă beneficii decisive pentru instalațiile electrice. De exemplu, conectorii compacți pot fi acum utilizați în locații ce sunt foarte greu acesibile pentru lucrări de întreținere. Un exemplu tipic sunt instalațiile electrice din clădirile acoperite cu panouri de perete fals. În acest tip de locații standardul britanic BS5733 permite numai utilizarea  unor componente certificate pentru mentenanță-zero.

Până în prezent în aceste locații erau permise numai conexiunile sudate, operație ce necesită timpi de instalare considerabil mai mari. Acum, după certificarea seriei WAGO 222, în aceste locații se pot utiliza foarte ușor și rapid conectori compacți.

Chiar dacă acest standard este valabil doar pentru piața britanică, această certificare demonstrează că nivelul de calitate și fiabilitate a conectorilor compacți WAGO din seia 222 este extrem de înalt – lucru de care pot beneficia utilizatori din întreaga lume.

De reținut:

  • Potrivit pentru toate tipurile de cablu;
  • Grad înalt de fiabilitate în timpul instalării și operării;
  • Certificare “Zero-Mentenanță” – “Maintenance-Free” bazată pe standardul BS5733.

WAGO Kontakttechnik GmbH & Co. KG
Reprezentanța România:
Str. N. Caramfil nr. 26, Bl. D1, ap. 7,
Sector 1, București, România
Tel: +40314218568;
Fax: +40212320131;
Mobil: +40753934300

info-ro@wago.com; www.wago.com

Share