Comisia Europeană impune taxe antidumping de până la 68% pentru panourile solare importate din China

Comisia Europeană (CE) a decis să impună taxe antidumping de până la 67,9% pentru panourile solare importate din China, în încercarea de a revitaliza industria de profil din Europa.

Prin introducerea taxei, Comisia sancționează producătorii de panouri solare din China, care de multe ori vând sub costurile de producție, potrivit Bloomberg.

Noile taxe vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE și intră în vigoare de la 6 iunie la un nivel inițial de 11,8%, urmând să crească în lipsa unui acord și să rămână active timp de șase luni. Ulterior, taxele ar putea fi prelungite pentru cinci ani, se arată într-un comunicat al CE.

Măsura Comisiei vizează importurile de panouri solare și materiale folosite la producția acestora, cu o valoare totala de 21 miliarde de euro la nivelul anului 2011. Companiile europene au cerut executivului comunitar să protejeze producătorii locali, după ce SUA au luat măsuri împotriva Chinei.

panouri fotovoltaice

În Europa, care acoperă circa trei sferturi din piața mondială de echipamente fotovoltaice, peste 20 de producători au cerut protecția legii falimentului începând din 2010, iar multe companii și-au mutat fabrici în Asia, pentru costuri de producție mai reduse.

Taxele sunt rezultatul preliminar al unei anchete privind practici de dumping, deschise de Comisie în luna septembrie.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în mai că ancheta nu ar trebui să conducă la taxe permanente de import împotriva Chinei. Statele UE au timp până la 6 decembrie pentru a decide dacă taxele vor rămâne active cinci ani.

Comisia este dispusă să negocieze o înțelegere cu China, în cadrul căreia exportatorii chinezi să crească prețurile pentru o eventuală ridicare a taxelor, notează Bloomberg.

Pentru a stimula guvernul de la Beijing să negocieze, executivul comunitar a stabilit taxele la nivelul inițial de 11,8% pentru două luni, urmând ca în lipsa unui acord acestea să urce la 37,2%-67,9%.

Share