Cluj Arena – un proiect de succes marca EnergoBit

O idee frumoasă devenită o afacere de succes  și inovatoare – aceasta este povestea celor peste de 20 de ani ai EnergoBit, un grup care azi oferă soluția completă în electricitate: audit energetic, consultanță în programe de eficiență energetică și energii regenerabile, proiectare și servicii de inginerie specializate, antreprenoriat pentru lucrări în instalații electrice complexe, producție de echipamente de medie  și joasă tensiune, aparate de iluminat  și operare instalații energetice.

Înființată în anul 1990, compania s-a dezvoltat în permanență, ajungând un grup de firme cu o cifră de afaceri de 150 milioane de euro și unul dintre liderii autohtoni în domeniul electro-energetic.

În anul 2013, doi investitori majori, Innova Capital și BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) au achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al EnergoBit, adăugând un plus de experiență managerială și un know-how internațional. Acest parteneriat întărește structura financiară și organizațională a EnergoBit, oferind o bază solidă pentru dezvoltarea viitoare a companiei.

Dând curs unei noi provocări de antreprenoriat, cu vizibilitate atât națională, cât și internațională, EnergoBit a excelat într-un timp redus, pentru a asigura partea de alimentare cu energie, iluminatul terenului, iluminatul ambiental și cel interior, implicându-se în realizarea unuia dintre cele mai faimoase repere ale României: stadionul Cluj Arena.

Stadionul Cluj Arena
Stadionul Cluj Arena

În proiect au fost implicate 5 companii din cadrul grupului: EnergoBit – a realizat proiectarea și execuția instalației electrice pentru sistemul de iluminat nocturn al terenului; EnergoBit Prod și EnergoBit Tesar Transformers – au asigurat echipamentele necesare pentru alimentarea cu energie electrică a Cluj Arena; EnergoBit Schréder Lighting – a asigurat iluminatul terenului și cel ambiental, de la partea de proiectare, la furnizarea corpurilor; Energolux – a fost responsabilă de partea de iluminat interior al Cluj Arena.

DESPRE STADION

Cluj Arena intră în categoria stadioanelor de cinci stele, cu dotări la standarde internaționale, fiind al doilea stadion ca dimensiune din România, după Național Arena, cu o capacitate de peste 30.000 locuri.

De altfel, Cluj Arena a adus biroului de arhitectură Dico & fiigănaș, responsabil de proiect, “Premiul de arhitectură pentru proiecte mai mari de 1.000 de metri pătrați” în cadrul Galei Premiilor Ordinului Arhitecților din România, în anul 2011.

Stadionul este de tip multifuncțional, incluzând un teren de fotbal, o pistă exterioară de atletism cu 8 culoare, o pistă interioară pentru antrenamente, precum și spații de antrenament pentru alte discipline sportive.  Ca dotări, Cluj Arena dispune de o sală de conferințe, zone de protocol multifuncționale (standard și VIP), o parcare subterană pentru 300 de mașini, o nocturnă ce oferă condiții optime pentru transmisii HD, două tabele de scor electronice și un sistem de supraveghere. Stadionul este încadrat la categoria Elite, respectând standardele FIFA și UEFA, ceea ce permite găzduirea de meciuri oficiale în cupele europene. Pe lângă organizarea de evenimente sportive, Cluj Arena poate fi folosit și pentru alte categorii de evenimente, sociale sau culturale.

LUCRĂRI LA CLUJ ARENA

Proiectul pentru iluminatul terenului a fost unul de complexitate ridicată, datorită condițiilor de montaj atipice (montaj la înălțime deosebit de scăzută). Soluția, realizată la cele mai înalte standarde de EnergoBit Schréder Lighting, permite funcționarea la 4 trepte diferite: antrenament (treapta I), transmisiuni televizate pentru competiții naționale (treapa II), transmisiuni televizate pentru competiții international foarte importante – Champions League (treapta III), respectiv transmisiuni televizate în format HD (treapta IV).

energ2

87% din proiectoarele instalate aici funcționează cu aprindere instantanee (Hot-Restrike), în cazul întreruperii accidentale a alimentării cu energie electrică.

Iluminatul ambiental a fost realizat tot de EnergoBit Schréder Lighting, vizând aleile exterioare stadionului și cele două zone de acces principale. Aleile sunt potențate cu ajutorul sistemului de iluminat Francesca, recunoscut prin designul rafinat și minimalist. Pentru zonele de acces principale ale Cluj Arena a fost folosită coloana luminoasă ModulLum. Pe timp de noapte, arhitectura construcției este pusă în evidență folosind proiectoare Neos.

Iluminatul interior al Cluj Arena, realizat de Energolux, a fost proiectat pentru a satisfice versatilitatea spațiilor, integrându-se perfect în arhitectura modernă a arenei.

Sala de conferință este dotată cu un sistem de control ce permite activarea scenariilor de lumină, în funcție de natura evenimentului. Efectele de lumină din această zonă a Cluj Arena se obțin prin combinarea a 3 tipuri de surse de iluminat: proiectoarele din tavan, pătratele luminoase de pe lateral și luminatorul artificial de deasupra prezidiului.

energ4

Pista de atletism interioară este iluminată prin trasarea direcției centrale a fiecărui culoar, în condițiile în care orbirea este evitată.

energ5

Spațiile interioare de circulație, care încercuiesc tribunele, sunt umplute cu lumină cu ajutorul unui aparat de iluminat complet transparent, care asigură un iluminat direct și indirect (la 360˚), rezistent la acte de vandalism, praf sau umiditate.

Sistemul de alimentare cu energie electrică al Cluj Arena s-a realizat cu echipamentele proiectate și executate de către EnergoBit Prod, EnergoBit Tesar Transformers și EnergoBit, urmărindu-se respectarea a două obiective importante: siguranța sistemului și continuitatea alimentării cu energie electrică.

Soluția implementată oferă posibilitatea alimentării din 3 surse diferite și integrarea în sistemul DMS SCADA de telegestiune și control al Electrica Transilvania Nord, continuitatea alimentării realizându-se printr-un sistem de anclanșări automate ale rezervelor, atât pe partea de medie tensiune, cât și pe partea de joasă tensiune.

Alimentarea cu energie a vizat, pe de o parte, instalația de nocturnă, instalație realizată la cheie, de la proiectare la execuție, de echipa EnergoBit, iar pe de altă parte, toți ceilalți consumatori ai stadionului. Toate aceste măsuri rapide de restabilire a alimentării cu energie electrică a stadionului au fost luate pentru buna desfășurare a evenimentelor găzduite și pentru a proteja spectatorii față de fenomenul de panică ce s-ar putea produce în cazul unei avarii.

După realizarea în prealabil a stadionului Dr. Constantin Rădulescu, al echipei CFR 1907 Cluj, lucrare la cheie executată de asemenea de către EnergoBit,  finalizarea cu succes a stadionului Cluj Arena vine să confirme poziția de specialist recunoscut a companiei clujene în oferirea de soluții electrice complexe pentru arene sportive.

Share