Light + Building

Ce a fost, ce este și ce va fi în viitor Light + Building ? Schimbare de ștafetă la conducerea Light + Building Frankfurt

Trecutul, prezentul și viitorul  celui mai important eveniment mondial al industriei de iluminat și de echipament electric pentru clădiri au fost discutate în cadrul  unui interviu dublu, oferit de Maria Hasselman, directorul general al Light + Building din 1999, data demarării proiectului și până în această lună și de Johannes Möller, noul director general al Light + Building. În prima parte a interviului(I), Johannes Möller, a formulat un număr de întrebări pentru Maria Hasselman iar în partea a doua(II), rolurile s-au inversat. 

 I

Johannes Möller:
Maria, expoziția Light + Building s-a născut în 1999 când ZVEI și ZVEH (cele mai importante asociații patronale germane din industria electrotehnică, N.R.) au decis să susțină un eveniment în Frankfurt.  Ai fost implicată în acest eveniment încă de la început. Ce înseamnă crearea unui târg internațional de top ca Light + Building?
Maria Hasselman:
Pe atunci eram reprezentant de vânzări și puteam să urmăresc din prima linie cum a fost creat  Light + Building, cu categorii de produse expuse, evenimente speciale, teme de top. Și, într-un sens metaforic, a fost electrizant.

Johannes Möller:
Ce te-a impresionat cel mai mult în acel moment?
Maria Hasselman:
Două lucruri: pe de o parte îndrăzneala cu care industria de profil a construit o platformă internațională pentru sectorul Light + Building și a susținut-o în mod constant, lucru admirabil – și vizionar într-adevăr. Pe de altă parte, mă bucur că conceptul se potrivește atât de bine cu vizitatorii. Setea de idei noi și evoluții din partea comerțului, proiectanților, arhitecților – și
Desigur a sectorului cu amănuntul , sunt de neoprit în aceste vremuri de coronavirus, poate chiar mai puternice.

Johannes Möller:
Puteți da un exemplu de produs care, în cei 20 de ani de Light + Building, a produs cea mai mare uimire în rândul vizitatorilor ?
Maria Hasselman:
E dificil să aleg un produs specific dintr-o gamă atât de vastă. Dar cu siguranță tehnologia LED a lăsat destul de mulți oameni surprinși. Aceste diode cu emisie de lumină au existat încă din anii șaizeci ai secolului trecut, dar numai în noul mileniu au fost dezvoltate an de an pentru a fi în măsură să devină un înlocuitor adecvat pentru celelalte tipuri de lămpi de pe piață. Factorii majori care au contribuit au fost cu siguranță sunt interzicerea folosirii becurilor incandescente și, ulterior, a lămpilor cu halogen.

Johannes Möller:
Ce a făcut ca LED-urile să fie atât de atractive față de iluminatul tradițional –doar consumul redus de energie electrică ?
Maria Hasselman:
Da, acesta a fost cu siguranță unul dintre factori. Depinde foarte mult de cum privești LED-ul  . Din punct de vedere al arhitecților și proiectanților de exemplu, LED-ul a făcut dintr-o dată să se realizeze instalații de iluminat complet noi. Înainte de apariția LED, sisteme de iluminat cu adâncimi de instalare reeduse, aproape superplate sau dispozitive de iluminat deosebit de delicate sau zvelte nu fuseseră posibile decât în ​​condițiile unor limitări severe. În același timp, încă de la început, Light + Building, a susținut economia de energie în clădiri. Este un subiect încă de primă pagina în agenda de astăzi și cu siguranță va rămâne așa încă în anii care vin. Prin optimizarea tehnologiei existente în continuare și, desigur, prin dezvoltarea de noi tehnologii, va fi posibil să se deschidă un potențial nou pe tărâmul energiei , potențial neimaginat anterior. Digitalizarea și cu toate etapele ulterioare, va juca un rol esențial în acest sens. De ce? Pentru că va face mai simplă și mai ușoară conectarea diferitelor meserii și a tehnologiilor una cu cealaltă. Vom vedea o forță puternică pentru sinergii aici.

Johannes Möller:
Încă de la început, Light + Building a reprezentat atât iluminat cât și tehnologia pentru construcții în egală măsură. Am vorbit deja despre LED. Care este cel mai interesant lucru din punct de vedere al echipamentelor pentru  clădiri?
Maria Hasselman:
Oh, o serie întreagă de produse și aplicații. La prima vedere aș spune că este vorba de aplicații inteligente pentru casă. Asta a fost ceva cu adevărat nou. Și, desigur, în ceea ce privește echipamentele ce oferă servicii pentru clădiri. Regulamentul privind conservarea energiei și legislația rezultată din ele, au fost un motor important pentru industrie.
Evenimentele tragice din Fukushima și decizia guvernului german de a se retrage din segmentul utilizării energiei atomice au creat, de asemenea, un impuls important. Factorul vital, cu toate acestea, a fost cererea în creștere pentru formele de energie regenerabilă și descentralizarea sursei de energie asociate cu această cerere. Deci, începând în 2012, la fiecare doi ani am avut un eveniment special pe această temă. Astfel, în cadrul Light + Building din 2012 am avut  „Clădirile-centrale electrice în Smart Grid”, în 2014, „Clădire cu energie inteligentă”; în 2016 „Clădirea digitală: crearea de rețele de comunicație și standarde de IP „, în 2018″ Secur: integrarea tehnologiei de aplicații de siguranță cu celelalte meserii. ”  Astăzi infrastructura din clădiri pentru încărcarea vehiculelor electrice, joacă un rol de pionierat în extinderea și scalarea electro-mobilității.

Johannes Möller:
Ce alte tehnologii au fost motoarele de dezvolare  în anii următori, de asemenea?
Maria Hasselman:
Practic, digitalizarea clădirilor a fost motorul tuturor evoluțiilor și a precedat aproape oricare  inovație. Doar trebuie să vă imaginați că dintr-o dată puteți acționa senzori și actuatoare prin intermediul unei unități de control centrale. Conectând acești senzori și actuatoare prin magistrale de comunicație, este posibilă realizarea de sisteme extrem de complexe. Cablul a fost conectat în mod constant la unitatea de control. Datorită acestei unități de control, au fost gestionate diferitele funcții.

Johannes Möller:
Așadar, spuneți că digitalizarea a fost subiectul cel mai important. Care a fost următorul?
Maria Hasselman: Digitalizarea! Nu s-a oprit. În ultimii ani am văzut cum au fost digitalizate din ce în ce mai multe funcționalități  ale clădirilor.  S-a început cu, să zicem, ferestrele acționate  electric, apoi cu controlul climatizării și al iluminatului și cu cel al copertinelor.  În același timp, am văzut cum funcționează conectate printr-o rețea inteligentă mai multe echipamente. Când lumina soarelui strălucește intens, se extinde sistemul de copertine și dacă este nevoie, se deschide o copertină înainte ca aerul condiționat să se activeze pentru a răci activ aerul din interiorul clădirii.
Efectele acestei strategii sunt economiile de costuri, utilizarea mai redusă a resurselor, o mai ușoară operabilitate și mai multă comoditate.
Dar, dacă știți despre potențialul imens oferit de digitalizare, aici este toată evoluția.

Johannes Möller:
Ce vrei să spui exact prin asta? Ce va fi posibil în viitor?
Maria Hasselman:
În viitor, vor fi scenarii de aplicații pentru clădiri și zone urbane limitate doar de imaginația noastră. Pentru ca acest lucru să se întâmple, totuși, electronic componentele vor trebui conectate digital între ele și să vorbească aceeași limbă. Să luăm un exemplu: dacă o lampă  stradală vede că un vehicul electric este parcat în fața unei case, va fi aplicată taxa de parcare, procesul de contorizare a fost lansat, calea de acces către casă va fi luminată dinamic, ușa din față s-a deschis prin recunoașterea facială și va fi pornit nivelul de iluminare adecvat zilei, plus muzica preferată a proprietarului care va fi pornită.

Johannes Möller:
Suna spectaculos.

II
Maria Hasselman:
Da, este. Pentru voi, cu siguranță, va fi o perioadă la fel de interesantă ca și pentru mine la primele ediții. Asta pentru că de la începutul lunii iunie ai preluat conducerea Light + Building de la mine. Ce părere ai despre asta aceasta ?
Johannes Möller :
Sunt încântat. Nu-mi puteam imagina un domeniu de muncă mai interesant. Adică, doar gândiți-vă la creșterea populației și a urbanizării, peste tot pe planetă. Clădirile fac parte din zonele în care se află cel mai mare potențial de dezvoltare.

Maria Hasselman:
Un punct bun – potențialul. Ce oportunitate vezi pentru clădirile din viitor?
Johannes Möller:
Presupun că spațiul urban va deveni din ce în ce mai aglomerat la nivel global. În același timp, cresc așteptările oamenilor de la urbanizare și față de clădirile. Deci vor fi mai  și mai de interes  teme ca smart grid, mentenanța predictivă sau iluminatul stradal inteligent, exact așa Cum le-ai descris deja. În același timp, nevoile de bază legate de apă,încălzire, energie electrică, iluminat, deplasare și transport urban  ca și cele legate de securitate, trebuie respectate.

Maria Hasselman:
Soarta Light + Building  e în mâinile tale. Care este pentru tine caracteristica particulară a acestui târg internațional de top?
Johannes Möller:
Rețelele ce asigură conectivitate între echipamentele clădirilor și desigur interconectarea clădirilor. Există deci două niveluri de rețele. În primul rând, desigur, este vorba de rețeaua echipamentelor din clădiri  împreună cu rețeaua de comunicație. Și desigur trebuie să includem iluminatul în considerațiile noastre de aici, .așa cum ai spus anterior.  Digitalizarea aduce oportunități complet noi.
În cadrul Light + Building puteți afla despre aceste evoluții. Pe de altă parte, târgul este proiectat pentru a conecta expozanții cu vizitatorii. Și nu doar să conecteze oameni din țări diferite dar să conecteze și oameni din profesii diferite, Prin această combinație , Light + Building este unic.

Maria Hasselman:
Niciodată nu s-a pus atât de acut întrebarea dacă se pot organiza și târguri pur digitale, așa cum s-a încercat în 2020. Contextul actual nu mai are nevoie de nici o explicatie. Cum vezi această problemă ?
Johannes Möller:
Întâlnirea și contactul personal sunt de neînlocuit. Cum altfel am fi construit relații de afaceri cu  oameni în care am putea avea încredere, cum altfel putem investiga calitățile produsului sau să  analizăm concurența, să contactăm rapid mai multe piețe sau discipline și să descoperim ceea ce nu căutam ?

Maria Hasselman:
Știu că plănuiești câteva lucruri pentru Light + Building. Și aici subiectul central va fi cel al digitalizării. Ne vei oferi o scurtă schiță a proiectelor tale ?
Johannes Möller:
Dar, desigur, aș fi bucuros. Light + Building a fost mai mult decât doar un eveniment pur fizic. Ani de zile, voi ați făcut eforturi deosebite de exemplu, pentru a consacra subiecte de top din întreaga industrie – și ați făcut acest lucru cu luni înainte de începerea Light + Building. Pentru asta ați utilizat atât site-urile web, cât și social-media. Beneficiul: orientarea. Vizitatorilor le este mult mai ușor să navigheze mai târziu fizic printr-o serie de exponate expuse într-un spațiu expozițional cu suprafața  a 52 de terenuri de fotbal. Este exact acest efect pe care dorim să îl consolidăm în viitor. Dorim deci planificarea unui serviciu digital, care va crea valori adăugate pentru vizitatori și expozanți și în anii dintre evenimente.

Maria Hasselman:
Poți să-mi dai o idee concretă cum va fi asta?
Johannes Möller:
Nu voi dezvălui prea multe, voi spune doar atât: vom utiliza diverse canale diferite pentru a face publice opinii și exemple de bune practici sau pentru a indica tendințe și știri despre produse noi. Simplificând foarte mult pot spune că în curând vei putea afla cele mai noi știri din sector chiar și atunci când lucrați în grădină.

Maria Hasselman:
Sună ca podcast?
Johannes Möller:
Da, așa e. Planificăm o serie întreagă. Dar videoclipurile și forumurile vor face parte  de asemenea din noul portofoliu.

Maria Hasselman:
Văd. Nu puteți rezista să lăsați câteva lucruri. Pentru când plănuiți aceste noi evoluții?
Johannes Möller:
Vom publica primele aspecte ale serviciilor suplimentare digitale oferite pe site-ul Light + Building în iulie.

Maria Hasselman:
Aștept cu nerăbdare asta. Vă mulțumesc pentru interviu.
Johannes Möller:
Si eu vă multumesc.

Următoarea ediție a Light + Building va avea loc la Frankfurt pe Main între 13 și 18 martie 2022.
www.light-building.com/facebook
www.light-building.com/twitter
www.light-building.com/youtube
www.light-building.com/linkedin
www.instagram.com/building.technologies.messeffm
www.messefrankfurt.com

Share