ZENON: Stâlpul de susținere al fabricii digitale

O fabrică digitală este în curs de dezvoltare la FH Vorarlberg, o universitate de top din Austria, de științe aplicate. COPA-DATA le-a fost partener încă de la început. Susținem proiectul cu personal și licențe software cu o valoare totală de 140 000 euro.


Digitalizarea este o problemă din ce în ce mai presantă. Acesta este motivul pentru care lucrăm îndeaproape cu instituții de educație și cercetare și luăm parte la proiectul ”Digital Factory” inițiat de FH Vorarlberg.
”Pentru compania noastră, parteneriatul cu FH Vorarlberg este de o mare importanță strategică”, declară Thomas Punzenberger, CEO COPA-DATA.”Pentru noi, părerile specialiștilor de la universitate sunt foarte valoroase.”
Obiectivul proiectului este de a folosi oportunitățile oferite de procesarea modernă a big data pentru a crea modele durabile pentru producție automată în mai multe locații simultan. Toate aspectele tehnice, organizaționale și financiare joacă un rol. Unda verde a fost dată în Noiembrie 2018. Acum, următorii pași trebuie imple mentați.

zenon ca hub central
În ceea ce privește partea de software, zenon este nucleul unității de cercetare și instruire. ”Formează stâlpul de susținere care permite conectarea sistemelor de control-comandă ale mașinilor/echipamentelor noastre între ele și cu controlul producției”, explică prof. Robert Merz, Director Research Factory.
Infrastructura se aseamănă îndeaproape cu mediile de producție reale. Pe lângă componente tradiționale, precum mașini-unelte și roboți, o parte a infrastucturii este reprezentată de un printer 3D. Totul este pus în rețea, apoi integrat și vizualizat în zenon. În viitor, zenon va prelua și funcția de transmitere de date către și de la un sistem ERP. Ideea în acest caz este ca două locații de producție să fie conectate între ele prin cloud și comenzile de producție să fie distribuite automat bazându-se pe factori precum capacitățile curente ale sistemului.
Inițiatorii proiectului văd fabrica digitală ca pe un larator deschis în cadrul căruia companiile regionale pot colabora cu FH Vorarlberg pentru a dezvolta concepte de soluții pentru sarcini din Industry 4.0.
Până în acest moment, am susținut proiectul prin oferirea de cursuri de instruire și seminare pentru angajații FH. De asemenea, punem la dispoziție 25 de licențe zenon pentru fabrică și pentru studenții aflați în training. Astfel, ajungându-se la un total de finanțare de aproximativ 140 000 euro. Ne vom asigura că rezultatele cercetărilor vor fi integrate în dezvoltarea produsului nostru, într-un timp cât se poate de scurt, pentru a face față provocărilor curente aduse de producția distribuită.

zenon este centrul Digital Factory Vorarlberg.
Alți parteneri și sponsori sunt reprezentați de constructorul de mașini-unelte EMCO, specialiștii în robotică Kuka, Agenția de Promovoare a Cercetării din Austria – Austrian Research Promotion Agency (FFG) și Fondul European de Dezvoltare Regională (ERDF).

Share