zenon Service Grid: Upgrade la platforma IIoT
Flexibilitatea și scalabilitatea sunt cerințe de bază pentru asigurarea unui proces de digitalizare rapid. Cu Service Grid, am extins funcționalitatea zenon-ului și am creat o soluție care va continua să se conformeze pe viitor cerințelor proiectelor pentru Industry 4.0.
Un număr din ce în ce mai mare de device-uri și echipamente smart fac schimb de date prin intermediul Industrial Internet of Things (IIoT), răspunzând autonom și în timp real la parametri și condiții schimbătoare. Devine din ce în ce mai rar să se găsească procese care rulează într-un singur sistem centralizat. zenon Service Grid este răspunsul nostru la provocările rezultate. Până în momentul de față, toate componentele zenon, precum Editor, Runtime și Analyzer, au fost dezvoltate pentru o configurare ușoară, local și de la distanță. Service Grid reprezintă un upgrade funcțional al zenon-ului la platformă software distribuită. Beneficiile zenon sunt acum disponibile în IIoT. Acest lucru permite modificarea distribuită a proiectelor de la mai multe linii de producție și din mai multe locații. Proiectele pot fi acum configurate și monitorizate mai ușor dintr-o locație centrală – chiar și în sisteme distribuite sau greu de accesat precum parcurile fotovoltaice și eoliene.
Mașini virtuale ca sistem de bază
Componentele Service Grid desfășoară sarcini specifice care pot fi instalate și folosite independent una față de cealaltă pe sisteme diferite. Mașinile virtuale pot fi de asemenea folosite pentru a dezvolta sistemul de bază.
Acest lucru face posibilă funcționarea Service Grid pe diferite platforme cloud, conectarea de sisteme într-o rețea comună pentru mai multe locații, armonizarea proceselor și integrarea de device-uri IoT sau sisteme terțe. Deoarece serviciile individuale folosesc numai tehnologii web, precum Docker și Kubernetes, acestea pot fi controlate de la distanță foarte ușor. Service Hub, hub-ul de comunicație central din platforma IIoT, controlează întregul proces de schimb de date dintre părțile implicate și asigură o comunicare ușoară între zenon Editor, Runtime și Analyzer. Pentru zenon 8.00 și versiuni anterioare, web engine-ul trebuia să comunice direct cu Runtime prin intermediul SCADA Runtime Connector. Acest lucru nu mai este necesar datorită conexiunii Service Hub.
Toate componentele din zenon Service Grid sunt conectate prin central Service Hub. Acest lucru constituie și legătura dintre nivelul local și cloud.
API integrat
Folosind Service Grid API, utilizatorii pot conecta cu ușurință componente sau clienți terți, precum aplicații web, aplicații mobile și sisteme MES sau ERP. Prin accesul la interfața de programare API, utilizatorii pot de asemenea să solicite valori de variabile sau rapoarte întregi și să le proceseze la clienți terți. În plus, servicii pre cum Microsoft Azure Analysis Services permit utilizatorilor să creeze soluții de business inteligente, personalizate, sau să adapteze și vizualizeze date pentru orice scop de business folosind platforme open source precum Grafana.
Flexibil, deschis și securizat
Conectarea de componente terțe reprezintă un risc de securitate crescut. Așadar, întreaga comunicație este criptată în Service Grid. Datele de logare pentru acces pre cum și un certificat digital sunt necesare pentru această etapă. Acest lucru asigură transmiterea securizată a informației pe rețele publice precum Internet.
Interacțiunea coordonată dintre Identity Service și Policy Service este în concordanță cu standarde de securitate înalte care pot fi implementate în proiecte specifice.
Drepturile de citire, scriere și configurare pot fi de asemenea permise la un nivel mai detaliat pentru servicii individuale sau utilizatori – în baza unui proiect sau doar pentru anumite variabile.
Versiunea 1.0 este acum valabilă
Funcționalitatea Service Grid este acum disponibilă începând cu zenon 8.10 și zenon Analyzer 3.30 (zenon Release 2019).
Contact Kreatron Automation SOFTWARE office@kreatron.ro www.kreatron.ro
Echipa Kreatron Automation