COPA-DATA anunță lansarea zenon 14: Automatizare inteligentă pentru producție, procese și energie

Noua versiune a platformei software zenon îmbunătățește experiența utilizatorului și eficiența în planificarea proiectelor în multe domenii, inclusiv în crearea și editarea Smart Objects. zenon 14 impresionează, de asemenea, cu un serviciu de vizualizare web (WVS) mai cuprinzător. Inovațiile din zenon 14 asigură și mai multă conectivitate și deschidere, de exemplu, datorită certificării OPC UA Gateway sau a îmbunătățirilor aduse interfeței GraphQL.

Pentru a fi în avangarda tehnologiei Microsoft, versiunea 14 a platformei software zenon utilizează SQL Server 2022.

Experiență îmbunătățită a utilizatorului în inginerie 

Echipa noastră continuă să îmbunătățească experiența de utilizare în zenon pentru toți utilizatorii, astfel încât proiectele să poată fi implementate cât mai eficient și mai ușor posibil.

Ingineria Smart Objects

zenon 14 asigură o inginerie mai rapidă și mai ușoară a Smart Objects. În loc de procesarea recurentă și manuală a atribuirii variabilelor Smart Objects, o funcție de căutare și înlocuire multiplă economisește timp prețios în timpul cartografierii. De exemplu, este posibilă căutarea specifică a unui prefix predefinit și adaptarea și menținerea uniformă a tuturor elementelor afectate.

Ingineria distribuită este acceptată la crearea și editarea proiectelor cu Smart Objects. Acest lucru a îmbunătățit gestionarea și ingineria centralizată fără ca utilizatorii să se încurce între ei.

Importul de configurații Process Gateway configurate din exterior

Cu zenon 14, este posibil să importați configurații externe existente ale Process Gateway în Engineering Studio. Acest lucru vă permite să faceți modificări cu ușurință după o actualizare și să profitați de configurațiile integrate ale Process Gateway, cum ar fi pornirea automată, controlul prin funcții și monitorizarea gateway-ului.

Colorarea automată a liniilor (ALC)

Pentru ca configurația aliasurilor ALC să fie mai clară, elementele ALC și aliasurile ALC pot fi marcate cu culori diferite, ceea ce face mai ușoară distingerea între ele.

Noi caracteristici în zenon Service Engine

Cu zenon 14, nu numai planificatorii de proiecte, ci și operatorii de echipamente experimentează numeroase îmbunătățiri în aplicație.

Gestionarea alarmelor

De exemplu, gestionarea alarmelor în Alarm Message List (AML) a fost simplificată. Sortarea pe coloane a intrărilor și o linie de filtrare direct în listă facilitează gestionarea AML în utilizarea zilnică. Coloanele suplimentare permit, de asemenea, afișarea mai multor informații.

Detectarea spontană a golurilor în timpul înregistrării datelor și gestionarea mai ușoară a datelor

În cazul valorilor care se modifică doar sporadic, arhivarea spontană (arhivarea atunci când valorile se modifică) poate duce la apariția unor lacune în afișarea datelor. În zenon 14, se poate defini o perioadă de timp folosind detectarea spontană a golurilor, după care ultima valoare cunoscută a unei variabile este scrisă în arhivă. În Extended Trend sau în interogările din interfața GraphQL, se garantează că datele sunt disponibile imediat pentru durata solicitată. Acest lucru aduce o contribuție importantă la integritatea datelor, facilitează analiza datelor și, în același timp, menține cerințele de stocare la un nivel scăzut.

În plus, este și mai ușor să lucrezi cu datele în Extended Trend: selecția variabilelor a fost simplificată, iar identificatorul poate fi acum afișat în lista de ieșire.

Orchestrarea proceselor și producția modulară cu Module Type Package (MTP)

Orchestration Studio pentru orchestrarea proceselor este integrat nativ în zenon 14. Deoarece standardul MTP evoluează în mod constant, sunt acceptate toate părțile nou lansate (în prezent, părțile 1-6).

Proiectul șablon are un aspect nou și este compatibil cu Orchestration Studio actual. Acesta are un cadru de proiect de bază cu meniuri, șabloane și șabloane de imagini și poate fi implementat și ca proiect HTML5.

A fost implementată o extensie API pentru importul de fișiere MTP de pe o piață.

Starea dispozitivului și starea curentă a dispozitivului pot fi afișate în MTP Device Management. De asemenea, poate fi înregistrată locația fizică a unui dispozitiv.

Cu ajutorul blocurilor de calcul gata făcute, modulele interne pot fi adăugate la orchestrație în Orchestration Studio prin drag & drop. Cu ajutorul MTP Gateway, este posibil, de asemenea, să se facă compatibile cu standardul MTP dispozitivele care nu sunt compatibile cu MTP, pentru a beneficia de o integrare mai rapidă. MTP Gateway deschide calea pentru trecerea la conceptul de producție modulară fără a fi nevoie să se revizuiască utilajele existente.

Actualizări la Web Visualization Service (WVS)

Îmbunătățirile aduse Serviciului de vizualizare web (WVS) permit soluții de monitorizare sau de interfață om-mașină (HMI) atractive din punct de vedere vizual și de înaltă calitate în browsere web precum Chrome, Firefox și Safari (iOS), cu funcționalități extinse. Afișarea ecranelor Faceplate este acum acceptată și chiar și imaginile de proces mari sau complexe pot fi păstrate la vedere cu ajutorul vizualizării zenon worldview cu zoom. În plus, WVS permite selectarea rețetelor șablon și crearea și executarea rețetelor de control (fără editor) prin intermediul controlului pe loturi. La ieșirea de comandă au fost adăugate acțiuni de comandă suplimentare pentru trimiterea comenzilor de comutare.

Inovații în domeniul serviciilor IIoT

Trend Visualizer permite afișarea și analiza datelor istorice în format HTML5 și este disponibil ca parte a soluției Historian 360. Chiar și utilizatorii fără cunoștințe de inginerie de proiect pot configura tendințe și tabele individuale.

Deoarece serviciile IIoT sunt lansate în cicluri de trei luni, există o perspectivă pentru zenon IIoT Services 14.1. Noul serviciu zenon Dashboard Service va oferi o modalitate ușoară de vizualizare a datelor din platforma software zenon pe web. Tablourile de bord individuale bazate pe widget-uri predefinite pot fi create direct în browser. Chiar și fără cunoștințe aprofundate despre arhitectura proiectului și a sistemului, este posibilă accesarea directă a punctelor de date, alarmelor și evenimentelor partajate.

Există, de asemenea, caracteristici noi în alte servicii IIoT. Serviciul de identitate poate fi utilizat acum și pentru Service Engine și Report Engine. Acest lucru facilitează gestionarea centralizată a utilizatorilor și a drepturilor de acces în platforma software zenon. În Device Management, distribuția proiectelor zenon pe diferite dispozitive și monitorizarea acestora a fost îmbunătățită în ceea ce privește ușurința de utilizare.

Rezoluție granulară a interogărilor cu GraphQL și Reporting

Interfața GraphQL oferă o rezoluție de interogare definibilă. Anterior, interogarea valorilor de arhivă oferea imaginea exactă a modului în care au fost înregistrate datele într-o anumită perioadă de timp. Cu toate acestea, nu este întotdeauna necesar să se interogheze toate datele înregistrate. Există acum o opțiune de a specifica rezoluția temporală pentru fiecare interogare a valorilor de arhivă. În plus, se pot adăuga parametri de interogare la valorile de arhivă existente. Aceste caracteristici nu numai că îmbunătățesc performanța interogării valorilor, dar permit și o afișare optimizată a tendințelor, de exemplu în Trend Visualizer, sau interogarea direcționată a valorilor agregate în locul datelor brute.

zenon Report Engine a fost migrat la SQL Server 2022 și permite analize sofisticate ale proceselor, optimizări ale producției și raportare online.

Forța din spatele zenon: Știri despre conectivitate

Serverul OPC UA din Process Gateway a fost testat cu succes pentru conformitate și este listat ca produs certificat pe site-ul web al OPC Foundation.

OPC UA Process Gateway suportă trimiterea unei limbi traduse în conformitate cu tabelul de limbi al proiectului în comunicarea de evenimente OPC UA pentru AML / CEL. Evenimentele pentru lista cronologică de evenimente (CEL) pot fi trimise acum și sub Linux, iar datele istorice pot fi recuperate din variabilele de arhivă.

Driverul OPCUA32 permite configurarea unui prefix opțional pentru numele variabilelor. Acesta poate fi personalizat pentru fiecare conexiune pentru a facilita importul de variabile de la servere diferite cu același model de informații.

Sunt disponibile informații privind valabilitatea certificatelor OPC UA pentru comunicarea driverului client OPC UA. Acest lucru permite reînnoirea în timp util a certificatelor și poate preveni întreruperile de funcționare.

Driverul S7TIA a fost actualizat și suportă versiunea 19 a platformei TIA, precum și comunicarea cu un PLC cu firmware actual, chiar dacă este permisă doar comunicarea securizată. Parola pentru nivelul de acces poate fi, de asemenea, parametrizată.

În Linux, Serviciul logic oferă funcționalitatea cunoscută din utilizarea sa în Windows: comunicarea extinsă între Service Engine și Serviciul logic înseamnă că variabilele create în Engineering Studio pot fi acum utilizate și în Serviciul logic. În plus, în Linux sunt disponibile și alte drivere de fieldbus.

Astfel, zenon oferă o soluție integrată, independentă de platformă, cu Service Engine și Logic Service.

Acum este posibil să se monitorizeze starea curentă a unei pasarele de proces în Service Engine și să se declanșeze o alarmă în cazul în care pasarela nu mai este activă. Monitorizarea gateway-ului de proces integrat poate fi realizată prin utilizarea unei variabile.

 

Young and Confident Industrial Engineer Working on Computer, on Screen CAD Software Showing New Electric Engine. Industrial Factory with High-Tech CNC MachineryDezvoltarea în continuare a motorului de servicii sub Linux

 

Dezvoltarea în continuare a motorului de servicii sub Linux

Echipa COPA-DATA a făcut progrese mari în ceea ce privește migrarea motorului de servicii zenon către Linux. Gateway-ul OPC UA a fost extins ca interfață, astfel încât evenimentele și datele istorice pot fi acum, de asemenea, apelate. Licențele pot fi acum activate pe mașini Linux. Acest lucru este valabil atât pentru dongle-urile bazate pe software, cât și pentru dongle-urile hardware. Dependența de un server de licențe bazat pe Windows în rețea pentru licențierea cu succes a Service Engine nu mai există. În plus, executarea scripturilor și a funcțiilor poate fi acum declanșată, cum ar fi reîncărcarea Service Engine, confirmarea alarmelor sau pornirea înregistrării arhivelor. Toate extensiile pentru zenon 14 permit o utilizare mai flexibilă a Service Engine ca gateway independent de platformă.

Detalii și contact:
office@kreatron.ro
www.kreatron.ro

Share