Parteneriat VESTAS – NORTHVOLT

 Firma daneză Vestas va dezvolta un parteneriat cu  firma suedeză Northvolt pentru dezvoltarea bateriilor de stocare pentru a sprijini integrarea în continuare a surselor regenerabile de energie

 Liderul în producția de turbine eoliene  Vestas și producătorul de acumulatori Northvolt au anunțat în decembrie trecut lansarea unei colaborări tehnologice privind dezvoltarea unei platforme de baterii litiu-ion pentru turbinele electrice Vestas. În faza inițială a parteneriatului, Vestas investește 10 milioane EUR.

 Cum generarea de energie regenerabilă este acum competitivă din punct de vedere al costurilor cu energia electrică produsă din combustibili fosili, persistă provocări semnificative în ceea ce privește integrarea energiei regenerabile în rețelele și sistemele de energie, deoarece energiile regenerabile nu se adaptează întotdeauna cu cererea.

 O soluție pentru rezolvarea acestei provocări este stocarea energiei electrice generate, astfel încât aceasta să poată fi furnizată atunci când este necesară. Stocarea în baterii este o tehnologie cheie pentru a sprijini integrarea pe scară largă a energiei regenerabile în sistemele energetice și pentru a accelera tranziția de la combustibilii fosili la energia din surse regenerabile. În acest context, furnizorii de tehnologii din energia eoliană și cei de tehnologii pentru stocarea cu baterii, caută modalități de accelerare a acestei integrări.

 Cu sprijinul Northvolt, compania Vestas dorește să introducă cele mai competitive și durabile soluții hibride de stocare de pe piață și să integreze mai bine tehnologiile de stocare și generare de energie din surse regenerabile ca mijloc de a răspunde provocărilor mai largi ale industriei și de a crește absorbția de energie din centrale din surse regenerabile. Acest lucru se realizează atât prin cercetare și dezvoltarea soluțiilor existente, cât și prin combinarea acestora  cu competențele unice și experiențele noilor parteneri. Astfel, Northvolt va deveni o parte a ecosistemului hibrid al furnizorilor Vestas.

Northvolt, cu sprijinul companiei Vestas, caută să înțeleagă mai bine nevoile sectorului energiei regenerabile pentru a dezvolta baterii pentru furnizorii de soluții și producătorii de echipamente originale. Northvolt construiește o fabrică de baterii de generație următoare, cu scopul de a produce cele mai verzi baterii din lume pentru a permite și a accelera trecerea la energia regenerabilă.

„Această colaborare importantă cu Northvolt va permite companiei Vestas să definească, să provoace și să îmbunătățească oferta de stocare a bateriilor pentru clienții care au nevoie de soluții hibride și de stocare”, spune Anders Vedel, șef al departamentului de tehnologie Vestas. „Există un scop comun puternic și o potrivire strategică cu Northvolt, care va sprijini obiectivul nostru de a ne extinde cunoștințele într-un domeniu despre care știm că va crește doar în importanță pentru energiile regenerabile și piața globală a energiei electrice”.

„Vestas este un adevărat lider mondial în tranziția mondială la energia regenerabilă. Bateriile și soluțiile pentru stocarea energiei sunt esențiale în această tranziție și Vestas va fi un partener strategic important pentru Northvolt în momentul în care vom stabili oferta noastră de produse pentru sectorul energiei regenerabile „, spune Peter Carlsson, co-fondator și CEO al Northvolt.

Cei doi lideri de tehnologie își propun să creeze și să optimizeze un mijloc de integrare a soluțiilor de stocare a bateriilor în turbinele eoliene și de proiectare a sistemului de centrale electrice pentru a:

  • asigura turbinelor Vestas o mai mare siguranță și predictibilitate în puterea de ieșire pentru o stabilitate mai mare a rețelei și conformitatea cu cerințele de rețea
  • dezvolta și optimiza sisteme de control care pot integra sistemele de stocare a bateriilor cu alte tehnologii din energia din surse regenerabile.

 

Costurile pentru baterii au fost, în mod tradițional, prea mari pentru utilizarea la scară largă, dar adoptarea bateriilor ca soluție pentru stocarea energiei va crește dramatic atunci când costurile vor scădea și vor crea un ecosistem de afaceri mai atractiv pentru energia regenerabilă și pentru stocare, decât cel al combustibililor fosili tradiționali. Această colaborare vizează, de asemenea, dezvoltarea de sisteme de gestionare a datelor de operare în timp real și asigurarea integrării și optimizării continue a designului general al produsului și a duratei de viață a acestuia.

În următorii șapte ani, parteneriatul  Vestas și Northvolt urmărește să contribuie la proiectul de dezvoltare comună printr-o combinație de personal dedicat, resurse de proiect și eforturi comune de dezvoltare. Pentru a sprijini faza inițială a parteneriatului, Vestas va investi 10 milioane EUR pentru cercetare și dezvoltare în comun și pentru dezvoltarea de produse, precum și crearea liniei de  testare și a facilităților de cercetare Nordvolt Labvol, care vor fi utilizate pentru a testa și califica produsele și procesele dezvoltate în comun.

 

Share