LEC – Lampa LED produsa de Electromagnetica

“LEC Px” din plastic termoconductiv, „bec” cu LED-uri Romanesc, o lampă cu LED

autor: Prof Dr Eng Stelian Matei, Electromagnetica SA

Descriere

Lampa electrică de iluminat LEC reprezintă un înlocuitor direct al becurilor cu filament și a celor fluorescente compacte. Având o carcasă din policarbonat rezistentă mecanic și o durată de  funcționare mai mare decat becurile traditionale, acest produs se remarcă printr-o fiabilitate crescută.

  • Tensiune nominală – 230Vac
  • Putere nominală – 4 W
  • Flux luminos – min. 270 lm
  • CRI – >70
  • Unghi fascicul luminos –
  • Gradul de protecție – IP20
  • Dimensiuni – 85 x Ø49 mm
  • Masa – 0.05 Kg
  • Temperatura de culoare – cald, neutru, rece

Impropriu denumit “bec cu LED”, lampa cu LED înlocuibilă, ca sa utilizam termenii din dicționarul tehnic, a devenit in ultimii ani, solutia ideala pentru inlocuirea „becuri-lor” cu filament. In curand ca urmare a restrictiilor impuse de reglementarile din CE, lampile cu filament nu se vor mai produce. Desi mai scumpe „bec-urile” cu LED, economia de energie electrica este semnificativa  (peste 60%) iar durata de viata are noi proportii. Din nefericire insa, goana dupa profit sau chiar monopolul pietei au condus de multe ori la compromiterea calitatii luminii si a fiabilitatii pentru multe asemenea produse.

Radiator din polimer termo-conductiv

In contextul invaziei cu produse de calitate indoielnica, preocuparile companiei Electromagnetica de a dezvolta un „bec” (lampa cu LED)  pentru piata romaneasca au fost recent incununate de succes. Dupa mai bine de 1 an de studii si incercari si in colaborare cu un partener german s-a obtinut un polimer conductiv conductiv termic cu proprietati asemanatoare aluminiului. Astfel, proiectantii au avut prilejul sa defineasca si sa realizeze cu usurinta formele si dimensiunile lampii LED utilizand tehnologia „clasica” de injectie a masei plastice. Dupa mai multe incercari s-a reusit obtinerea unui compus care a imbunatatit capabilitatea termica a radiatorului pana la 15W, echivalentul in flux luminos al unui “bec” de aproximativ 150W. Analiza termica efectuata in cazul incarcarii la o sarcina de 9W au indicat valori de temperatura echilibrate ale suprafetei radiatorului din masa plastica termoconductiva.

Caracteristicile Lampii “LEC Px”

La realizarea acestui proiect de lampa cu LED au fost considerate atat aspecte legate de forma si dimensiuni pentru cazul inlocuirii directe in corpuri sau sisteme de iluminat dar si de calitate a luminii.

Distributia spectrala a luminii indica o prezenta echilibrata a culorilor ceea ce a atras un Indice de Redare a Culorilor (CRI) 85 la o temperatura de culoare corelata (CCT) 2700K. Din aceasta distributie se poate observa prezenta componentei de rosu necesar activitatilor curente.

La puterea de aproximativ 7W, eficacitatea luminoasa astfel obtinuta este mai mare de 110lm/W, ceea ce indica indica o economie de energie electrica in raport 1:10 fata de un “bec” cu filament.

Fluxul luminos obtinut de lampa LED la puterea de 9W este 998lm echivalentul unui „bec” cu puterea de 100W.

De remarcat ca din punct de vedere al compatibilitatiii electromagnetice sunt indeplinite toate conditiile impuse de standardele in vigoare inclusiv nivelul emisiilor de curenti armonice.

Eficacitatea luminoasa a emitatoarelor LED este in contina crestere dar si imbunatatirile tehnologice care au drept rezultat reducerea pretului. Spre exemplu anul trecut eficacitatea emitatorelor LED era in medie de 120 lm/W iar anul acesta am asistat la o creste ce depaseste 140 lm/W. Odata cu cresterea eficientei luminoase a lampii LED, vom asista si la o crestere larga a utilizarii acestora inclusiv in aplicatii unde era dificil de imaginat inlocuirea lampilor „traditionale”. Odata cu imbunatatirile tehnologice s-a remarcat deasemeni si evolutia Indicelui de redare a culorii si a parametrilor ce tin de calitatea luminii. Electromagnetica isi propune sa tina pas cu aceste evolutii si va introduce pe piata in cel mai scurt timp acest nou produs, lampa LED denumita „LEC Px”.

http://www.electromagnetica.ro

 

 

Share